27 Temmuz 2024 Cumartesi   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI TBMM’DEN GEÇTİ

 

Şehircilik Bakanlığı, artık mevcutta bina bulunan alanları da rezerv alan ilan edebilecek. Önceden yalnızca boş alanlar rezerv alan ilan edilebiliyordu. Yeni düzenlemede artık mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Bakanlık istediği her yeri rezerv alan ilan edebilecek.Rezerv alan ilan edilen yerdeki konutlar mahkeme süreci dahil 90 gün içinde boşaltılacak. -Rezerv alana alınan yerlerdeki konut sahiplerine bakanlık başka bir yerden konut verebilecek.  Örneğin Kadıköy’de mevcut bir binanın olduğu alan rezerv alan ilan edilip bina 90 gün içinde yıkılabilecek. Konut sahibine ise duruma göre ya aynı yerden ya da başka bir ilçeden, mesela Sultanbeyli’den konut verilebilecek. Rezerv alanlardaki imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında bakanlık yetkili olacak, belediyeler by-pass edilecek.                                                                            
Kentsel dönüşüm yasası resmen yürürlükte. Yerleşim yerleri de rezerv yapı alanı olacak. 21 maddelik kanunda detaylar ortaya çıktı.                                                                                      
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren yasa Resmi Gazete’de yayımlandı. 21 maddelik kanunun öncelikli amacının afet riski bulunan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak olduğu açıklanmıştı. Herkesin  merak ettiği yeni kentsel dönüşüm yasasında tüm detaylar belli oldu. Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve TBMM genel kurulunda kabul edilen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun resmi gazete’de yayınlandı. Kanunla deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılmayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
Bilindiği üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 16 Ekim’de kurulmuştu. Riskli yapı testinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılmasına imkan sunan kanun kapsamında dönüşümde hangi yolun izleneceği de ortaya çıktı? Buna göre riskli yapı denetimi Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idareler tarafından yapılabilecek. Kiracılar ya da hak sahipleri risk tespitini engellerse yapılar yetkililerin yazılı izniyle çilingir yardımıyla açılarak denetlenebilecek. Yeni düzenlemeyle beraber kentsel dönüşüm kararı için hak sahiplerinin üçte iki çoğunluğunun aranması zorunluluğu kaldırılıyor. Söz konusu karar hak sahiplerinin salt çoğunluğuyla alınacak. Riskli yapıların yıktırılması için mülk sahiplerine tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Tahliye engellenirse polis devreye girecek İstanbul’da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan “Yarısı Bizden” kampayasının uygulanabilmesi adına hak sahiplerine mali yardımın önü açılacak.                                                                                        
BBC Türkçe’de yer alan haberde, yasa 6 Şubat depremlerinin gerçekleştiği alanda yıkılmayan binalarla ilgili yargı süreçlerini hızlandırmayı da hedefliyor. Bunun için inceleme, savunma verme, keşif ve bilirkişi incelemesi davaların karara bağlanması gibi süreçler belirli gün sayısıyla sonlandırıldı. Buna göre ilk inceleme 10 günde yapılacak. Ardından da dava dilekçesi verilecek. Bunun ardından 15 gün içerisinde savunma verilecek. Bu süre bir kereye mahsus en fazla 10 gün uzatılılabilecek. Savunmanın verilmesi ya da savunma verme süresinin sona ermesiyle dava dosyası son halini alacak.

Tarih: 18 Kasım 2023 Cumartesi    Hit: 1485




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol