Nihat Sami Banarlı Hoca’dan bir anekdot olarak anlatır: “Tokat’ın küçük bir kasabasında bir arada toplanmış kız çocuklarını gördüğünde yaşadıklarını. “Adlarını sordum” der Banarlı hoca; Gül, Güler, Gülizar, Güllü, Gen, Gülümser, Gül, Gülbahar, Gülbeden, Gülistan, Gülhan, Gülşan, Gülcan, Gülten, Gülriz, Gülnur, Gülenaz, Gülay, Güler, Gülsever, Gülbey, Gülçin, Gülcihan… Hepsi güllü isimler. Merak ettim sordum; burada gül çok mu yetiştirilir? Ömrümün dersini aldım küçük bir kız çocuğundan: “Bilmiyor musun neden böyle? diye sordu ve devam etti; O’nun adı erkeklerde Ahmet’tir, Mahmut’tur, Muhammed’dir, Mustafa’dır, Muhtar’dır, kız çocuklarında ise Gül’dür. Gül Peygamberimizin ismidir.”
Biz bu gül ismine Gül’ün sevdiğini eklemiş ve Ayşegül yapmışız…
Bu sebeple olsa gerek, Necati:
“Yılda bir kerre menâr-i sâhdan dîdâr gül, / Gösterir nite ki nûr-i Ahmed-i Muhtâr gül.” (Gül dalın minaresinden yılda bir kere, Hz. Muhammed’in nuru gibi yüz gösterir.) demiştir.
Ve Lale…
Lâle, zambakgillerden bir süs bitkisidir. Yaprakları 2-8 adet, uzun ve mızraksı; çiçekleri türlü renklerde ve kadeh biçimindedir. Çiçekler, sap ucunda, çoğunlukla bir adettir. Çiçeklerin, parlak renkli, hemen hemen bir birine eşit olan altı taç yaprağı vardır. Ayrıca çok tohumlu bir bitki olup kapsül yapısında meyveleri vardır.
Lale kışın sonunda kardelenden sonra açan ilk çiçektir. Lâle eksi dereceden etkilenmez, donmaz ve bahar müjdecisi olarak da sembolik bir önem taşır. Lâle, soğanlı bir bitkidir. Soğanlı bir bitki olduğu için soğanın belli bir olgunluğa ulaşmasıyla bitkide çiçeklenme görülür. Taç yaprakları yere doğru olan lale türü vardır. Halk arasında Ters Lale, Ağlayan Gelin, Kerbela, Kral Lalesi, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da bilinir.
Lale de bir çiçek olmanın çok ötesinde anlamlar taşır. Lale ebced hesabıyla Allah lafzıyla ve hilal lafzıyla aynı rakamı taşır. Bu rakam 66’dır. Halk arasında işi 66’ya bağlamak aslında buradan gelir.
Lalenin de altı taç yaprağı vardır. Altı sayısı çok anlamlıdır. Bilirsiniz Kabe-i Şerif altı yönlüdür.
Altı.. Allah’ın zati sıfatlarının sayısıdır. İnsan 6 yönlü bir varlıktır; Kâbe 6 yönlü bir geometrik yapıdır; Arapça’da velayeti sembolize eden Vav harfinin ebced değeri 6’dır; Bu nedenle çift vav da Allahı temsil eder. Lâle, “sevgilinin, aşığını yaralayan gül renkli çehresidir”. Lâle Elif’tir, Lâle Efendi’dir; Lâle Hakk’ın cemalidir. Bizim medeniyetimizde Lale; Allahı sembolize eder. Özellikle Mavi Lale..
Söze, bizim medeniyetimiz, gül medeniyetidir diye başlamıştık. Bu medeniyetin üç temel direği vardır; ilim, irfan ve aşk… İki tane de istinat noktası vardır; bunlar da, “Muhabbet” ve “Şevk” tir. Bilirsiniz;
“Muhabbet, kuşun uçmasıdır. Aşk ise, kuşun, kanadının kırılırcasına uçmasıdır. Şevk ise, kuşun, kanadı kırıldıktan sonra da uçmaya devam etmesidir. Çünkü kanadı kırılan kuş bilir ki menzile varması kendinden değildir…”