Derneğin Amacı
Derneğimiz, Bayrampaşa ilçesi halkının alış veriş merkezi durumunda olan Demirkapı Caddesi ve civarındaki cadde ve sokaklarda, gerek yol üstünde gerekse iş hanları içerisinde, faaliyette bulunan işyerlerinin mülk sahipleri, işadamları, işkadınları, esnafları, zanaatkarları, çalışanları ve ikamet edenleri arasında; meşru kanuni olmak şartıyla, iktisadi, sosyal ve kültürel dayanışmayı temel amaç kabul eder. Üyeler arasında sağlanan bu dayanışma ile oluşturulan birlik ve beraberlik ortamında hem üyelerinin hem de genelde ilçemizin maddi ve manevi değerlerinin koruyup geliştirmek üzere sivil iniyatif oluşturarak gerektiğinde ulusal ve uluslar arası alanlarda işbirliğine de giderek, gerekli çalışmaları yapmayı da amaç kabul eder.
Derneğin Kurucu Üyeleri
Necmettin Uzak Başkan Neco Kuyumcusu
İsmail H.Gürcan Bşk. Yrd. Kibar Mağazası
Mihrican Aydoğan Bşk. Yrd. Baş Tacı
Alaattin Dur Sekreter Cihan Optik
Şaban Gönülkırmaz Muhasip Emre Kuyumcusu
Mustafa Şahin Üye Prestij Parfüm
Hakan Özkan Üye Neveste
İhsan Uçak Üye Uçak Makine
Mahide Kocaman Üye Butik Lusi
Yunus Kurtuluş Üye Sabırlı Kuyumcusu
Mehmet Keleşoğlu Üye Butik Dayı
Birol Kaya Üye Barones Giyim
Nihat Günaydın Üye Günaydın Tuhafiye
Günnehar Şentürk Üye Yaşar&Günnehar Pas.
Abdullah Çakmak Üye Fırat Halı
Nejdet Ünal Üye Ünal Giyim
Süleyman Uçak Üye Uçakoğlu Mak.
Azmi Kır Üye Kıroğlu Ucuz Paz
İstanbul’un orta yerinde sur dışında ilk semt olarak kurulan Bayrampaşa’mız özellikle ilçe olmasından sonra her bakımdan gelişerek; ilçemizin alışveriş merkezi olan Demirkapı Caddesi ve civarında oluşan çarşımız ne yazık ki, İstanbul’un en kötü çarşısı durumuna düşmüştür. Bir zamanlar çevresindeki Beşyüzevler, Esenler, Atışalanı, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu gibi semtlerden müşteri çeken çarşımız; özellikle Metro hattının açılmasıyla ve bu semtlerdeki çarşılaşmanın gelişmesiyle buralardan gelen müşterilerini, hatta burnumuzun dibindeki kendi mahallelerimiz olan Terazidere, Ayvalıdere, İsmetpaşa, Kartaltepe ve Belediye arkasındaki müşterilerini dahi kaybetmiş durumdadır.
Kendini yenileyemeyen, gelişen şartlara uyum sağlayamayan rekabet ortamında kaybetmeye mahkumdur. Çarşımız bu rekabette geri kalmıştır. Uzağa gitmeye gerek yok. Dünün alışveriş caddesi Bağlar Caddesiyken ulaşım hattının Demirkapı Caddesine kayması ve burada çarşının gelişmesiyle müşteriler Bağlar caddesini terk etmiştir. Buradaki mülklerin ve kiraların değeri düşmüştür. Aynı durumun çarşımızın başına gelmemesi için iş işten geçmeden esnaflarıyla, mülk sahipleriyle, çalışan ve oturanlarıyla derhal çareler üretmeliyiz.
İnsanlar, para kazanırken bin bir zahmet çekiyorlar, birde harcarken zahmet çekmek istemiyorlar artık. Alış verişlerini rahat bir ortamda, güvenlik içerisinde ve eğlenerek yapmak istiyorlar. Bizler müşteriler için cazibeli bir ortam yaratmak zorundayız. Bunun için tek tek kişiler olarak yapabileceklerimiz yeterli olamayacağından ötürü, bir dernek çatısı altında toplanmamız gerekmektedir. Ancak derneğimizin amaç ve yapısı, yöre dernekleri ve hobi dernekleri gibi sınırlı özel amaçlara hizmet eden bir yapıda veya devletin üye olmayı mecbur kıldığı (üyelerinden haraç gibi aidat toplayıp onlara hiçbir fayda sağlamayan) meslek dernekleri/odaları gibi bürokratik bir kurum niteliğinde olmayacaktır. Dernek bir amaç değil, siyasi ve ideolojik bir gayeye yönelik olmadan, sadece çarşımızı canlandırmak ve kullanacağımız bir araç, bir aygıt olacaktır. Yani girişimimiz bizimde bir derneğimiz olsun gibi basit bir anlayışa dayanmayıp, günümüzün rekabet ortamında çarşımızı AVM’lerin, organize perakendecilik yapan tekellerin, diğer çarşı ve pazarların yıkıcı rekabetine karşı yapmamız gerekenleri kapsayan bir konsepte (yani bir kavram ve eylem bütünlüğüne) sahip olmalıdır. Ancak böyle bir dernek vasıtasıyla Kaymakamlık, Belediye, Emniyet, BEDAŞ ve diğer kurumlar nezdinde sorunlarımıza çare arayabiliriz ve kendi aramızda bir organizasyon sağlayarak sonuca ulaşabiliriz.
Çarşı bizim çarşımız
Ne yapılacaksa bu bizlerin gayretleriyle olacaktır. Bizim dışımızda birileri bize ihsanda bulunmaz. Biz talep etmezsek ve daha önemlisi kendimize, binalarımıza, iş yerlerimize çeki düzen vermezsek, birbirimizi iyiye teşvik etmeyip desteklemeyip köstek olursak; işler hepimiz için her geçen gün daha kötüye gidecektir. Gemi batarken bazılarımız direğin tepesine tırmansa da en sonunda deniz onları da yutacaktır. Kazançlar daha düşecek, kiralar ödenmez, doğru dürüst kiracı bulunamaz olacak, bunun sonucu olarak mülkler değer kaybedecektir. Son yıllarda kaç işyeri kapandı, iş hanlarının içi bir yana cadde üstünde bile bugün için kaç dükkan kiralık yazısıyla boş bekliyor bir bakalım. Eğer bir çarşıda işyerleri hava parasıyla devrediliyorsa, giren çıkandan daha yüksek kira ödemeye hazırsa, o çarşı değerlidir o çarşı karlıdır; çarşımızı böyle işlek bir duruma getirmek için yapmamız gerekenler var. Yatırım yapmadan kazanç olamaz. Çabalamadan, bir şeyler vermeden hiçbir şey elde edilemez. Herkes üzerine düşüne sorumluluk ve fedakarlıktan kaçınmamalıdır.
Sizlerinde bildiğiniz gibi, çarşımızın sorunlarını tespit ve çözüm yollarını bulmak için yapılan toplantılara katılıp, gönüllü olarak çalışmak isteyen kişilerden oluşan kurucu üyeler çalışmalarını tamamlayarak derneğimizin tüzüğünü hazırlamış ve ilgili makamlara vermiştir. Tüzüğün onaylanmasından sonra üye kayıtları resmiyet kazanacak ve resmi çalışmalarımız başlayacaktır. Ancak Kurucu üyeler ve kendi aralarından görevlendirdikleri kurucu yönetim kurulu bürokratik sürecin tamamlanmasını beklemeden çalışmalarına başlamıştır.
Üyelerimizle güçleneceğiz
Derneğimizin en önemli ve öncelikli sorunu alış veriş çarşımızın kapsamındaki herkesi (sadece Demirkapı Caddesi ile sınırlı kalmadan) üye kaydetmektir. Üyelik kağıt üstünde kalmayacak, herkesi kucaklayan imkanlar dahilinde sorunları çözmek üzere çalışacak ve fedakarlık edecek aktif üyelik şeklinde olacaktır. Üye kaydının başarısı ve üyelerimizin aktifliği muhataplarımız karşısında bizim gücümüzü belirleyecektir. Ortaya konulan konsepti kavramış dinamik, birbirine kaynaşmış üyelere HER ŞEY ÇOK İYİ OLACAK.
Trafik düzeni ve park yeri sorunu ise müşterilerin en çok şikayet ettiği husustur, bunun için çare üretilmeye çalışılmaktadır. Kendimizin araçlarını başka yerlere park etmesi ve böylece açılacak ve de açılması mümkün olan yeni park alanlarının gündüz müşterilerin kullanımına bırakılması, bunun için kısıtlı süre için ücretsiz parkomat uygulaması getirilmesi süre aşımında ise ücretin alışveriş edilen üye iş yerlerince ödenmesi fikri tartışmaya açılmıştır.
Ulaşıma köklü çözüm
Ulaşım ticaretin temelidir. Ulaşılamayan veya zor ulaşılan pazar asla gelişemez. Metro başka pazarlara ulaşımı kolaylaştırdı. Bayrampaşa’nın içinde dört adet metro durağı var ve güzergahı tam da ilçemizin ortasından geçerek müşterileri başka yerlere taşımaktadır. Müşteriler için çarşımıza inmek, Bakırköy’e gitmekten daha zordur. Çarşımızı kolay ulaşılabilir hale getirmeliyiz. Buradan hareketle (ilk aşamada Kartaltepe, İsmetpaşa, Beşyüzevler, Terazidere, Belediye arkası gibi mahallelerden belirlenecek uygun güzergahlarda ring seferi yapacak sadece üye işyerleri müşterilerinin faydalanabileceği) ücretsiz servisler konması değerlendirmelerinize sunulmuştur.
Çarşımızın güvenliği yetersizdir. Özellikle hava karardıktan sonra bir aile dolaşmaya cesaret edemez durumdadır. Işıklandırmaların yetersiz olmasının yanında, bazı işyerlerinin erken kapatmasıyla (iş yerlerinin açılış ve kapanış saatlerinin bir düzene sokulması gerekmektedir.) Cadde daha da kasvetli görünmektedir. Genel aydınlatma yanında işyerlerinin dış aydınlatma yapması ve gece belli saate kadar işyeri kapalı olsa da ışıkların yanmaya devam etmesi iyi olacaktır. Emniyetin tedbirleri yanında özel güvenlik tutulması da gündeme getirilecektir. Bu hizmetten de üye işyerleri faydalanacaktır.
Temizlik çarşımızın diğer önemli sorunudur. Belediyenin temizlik hizmetlerini yoğunlaştırması talep edilecektir. Ancak kirliliği yaratan yine bizler olduğumuza göre bundan vazgeçmemiz gerekmektedir. İşyerimizin veya evimizin çöpünü komşumuzun kapısının önüne koymak, işyerini süpürüp veya yıkayıp pisliği caddeye bırakmak, elindeki çöpü ortalığa atmak medeni bir kimseye asla yakışmaz. Ama birileri terbiyesizlik etmekte ısrar ederse onlara karşı da dernek üyeleri olarak hep birlikte tavır alacağız ve gerekirse Belediyeye ismen şikayet edip ceza kesilmesini sağlayacağız. Genel temizliğin yanı sıra iş yerlerimizi de temiz tutmalıyız, kendimiz ve çalışanlarımız da kişisel temizliğe ve görüntümüze dikkat etmeliyiz.
Etkinliklere yer vereceğiz
Zamanımızda alış veriş bir eğlence ve çarşılar vakit geçirilecek yerler olarak görülmektedir. Bu yüzden AVM’lerde yapılan etkinliklerin benzerleri caddemizde de yapılacaktır. (mini konserler, palyaçolar, resim ve fotoğraf sergileri, vb.) İnsanların dinlenebilecekleri mahaller oluşturulacaktır. Bu sırada rahatsız edilmemeleri sağlanacaktır.
Günümüzde müşteri tutmak için her şey yapılmaktadır. Bağımsız olarak her birimizin yapacaklarının yanında, birlikte Dernek vasıtasıyla çarşımıza müşteri çekmek için Üye işyerlerinin katılımıyla müşteriler için promosyon dağıtımı yapılabilir. Alış veriş karşılığı verilen kuponlarla puan karşılığı çeşitli eşyalar dağıtılabileceği gibi, çekilişle hediye de verilebilir. Bunlar reklam kampanyalarıyla hedef kitlemize duyurularak çarşımıza yönelmeleri sağlanabilir. Zamanımızda Tüketiciler bu tür kampanyalardan çok fazla etkilenmektedirler. Üye işyerlerinin imkanlarını birleştirmesiyle çekici hediyeler (Plazma TV gibi) verileceği duyurulursa ciddi müşteri hareketi sağlanacaktır.
Reklam olmazsa olmazımız
Reklam ve halkla ilişkiler modern zamanın en etkili silahı durumundadır. Küçük işyerleri için bu faaliyetler hem maliyet hem de uygulama açısından imkansız denebilecek kadar zordur. Ancak dernek üyelerinin birlikte hareket etmesiyle, çarşımızın ve iş yerlerimizin tanıtımını yapmak üzere, (giderleri reklam verenlerden sağlanacak) aylık periyodik dergi çıkarmak, gazete ve dergilerin arasında konarak geniş çapta dağıtılacak (insert) broşürler hazırlamak, metro vagonlarına reklam afişleri asmak, radyolara reklamlar vermek, bölgemiz civarındaki direklere bez afişler asmak gibi çalışmalar yapılabilir. Ayrıca yazılı ve görsel basında ilginç etkinlikler yaparak çarşımızı tanıtıcı haber programları yayınlanması sağlanabilir. Halkla ilişkiler bakımından bizlerin ve çalışanlarımızın eğitimli olması gerekir. Bunun için belediye, halk eğitim merkezleri ve özel danışmanlık ve eğitim firmalarından faydalanarak gerekli görülen konu başlıklarında kurslar düzenlenir, katılımcılara sertifika verilir, sonrada yapılacak değerlendirme ile çarşıda ayın başarılı elemanlarına ödül dağıtılır. Böylece eğitimli ve motive edilmiş çarşı mensupları yüksek müşteri memnuniyeti sağlar.
Tüketici hakkına önem veriyoruz
Yine zamanımızda tüketici hakları büyük önem kazanmıştır. İnsanlar sorunla karşılaştıklarında haklarını kolayca alabilecekleri, güven veren yerleri alış verişlerinde tercih etmektedirler. Çarşımız bu güveni vermek için bir “haklı tüketici hattı” oluşturarak üye işyerleriyle müşteriler arasındaki sorunları basit yoldan, insanları tüketici mahkemelerine başvurmak zorunda bırakmadan çözüme kavuşturmalıdır. Tüketici hakları konusunda tam bilgi sahibi olarak (bunun için kurslar düzenlenmelidir) haklı tüketicilerin hakkı teslim edilmeli, haksız yere şikayetçi olanlara karşı da üyelerimizin haklarının korunması için gereken her şey yapılmalıdır.
Sayın arkadaşlar, buraya kadar çarşımızla ilgili meseleler ve çözüm yolları için sizlere bir konsept çerçevesinde ortaya çıkan görüşleri özetlemeye çalıştık. “Lafa bakılmaz ayinesi iştir kişinin” deyiminde olduğu gibi, yazılıp söylenenler değil yapabildiklerimiz bizi başarılı kılacaktır. Başarı organize olmakla mümkündür. Mazeret üretmek değil çözüm üretmek marifettir. Bu girişimin başlamasının çok öncesinde ve bugüne kadar yürütülen çalışmalar sırasında çarşımızda yer alan (girişimi başlatanlar dahil) herkesin pek çok hataları olmuştur ve bundan sonrasında da olacaktır. Hatasız kul olmaz, geçmişteki yanlışlıklar üzerinde durmak bize bir şey kazandırmaz sadece vakit kaybettirir. Bundan sonrasında, dibe vurmuş olan çarşımızı nasıl yukarılara çıkarabilirizin gayreti içerisinde olmalıyız.
Haber:Cemil SAĞLAM
Tarih: 7- Temmuz 2009 Cuma Hit: 3099