10 Aralık 2024 Salı   

Bekir Taner ATEŞ / BATİAD Yön. Kur. Bşk. / Üretimin Sesi

ÇİN - BANGLADEŞ İZLENİMLERİ

 

Değerli Paşavizyon okuyucuları; sonbaharın müjdeleyicisi Eylül ayında sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Ağustos ayının son on gününü Çin Halk Cumhuriyeti ve Bangladeş’te geçirdim. Bu bölgeyi tekstil sektörümüzdeki gelişmeleri görmek avantaj ve dezavantajlarımızı yerinde görmek açısından pandemi nedeniyle üç yıl aradan sonra gezme fırsatı buldum
Öncelikle Çin’den bahsetmek istiyorum. İnterteks Şangay Fuarı için gittiğim şehirde ilk fark ettiğin pandemi öncesine göre şehrin çok geliştiği, yaşayanların daha zenginleştiğini gördüm.
Dikkatimi çeken başka bir konu da, dört gün geçirdiğimiz Çin Devleti şehirlerinde şaşırtıcı şekilde güvenlik görevlisi görmedim.
Trafikte kurallara uymayan tek bir araç görmedim.
Adeta insanlar kurulu bir makina gibi tüm kurallara uyuyordu.
Özellikle Şangay’da şehrin gelişimi halkın zenginleşmesi fiyatlara da ciddi oranda yansımış durumda. Örnek olarak bir restoranda ödediğim fiyat ülkemizde çokça dile getirilen Bodrum ilçemizdeki fiyatlara yakındı.
Bu gözlemlerimi paylaştıktan sonra asıl ziyaret sebebim olan ticarette, özellikle tekstil sektöründeki gelişmelerden bahsetmek istiyorum.
Üç-dört yıl öncesine göre Çin’de tekstil üretimi ikiye katlanmış. Önceye göre çok daha fazla katma değerli günün modası ürünleri üretmekteler. Özellikle 2022 yılı Haziran ayından itibaren dünyadaki daralma bu ülkedede kendini bu yıl hissettirmiş ülkemizdeki sektörümüzün yaşadığı daralma burada da var.  Mal fazlalığı oluşmuş durumda. Bu olumsuz durum da ciddi fiyat düşüşlerinin firmaları çok fazla etkilemediğini gözlemledim.
Bu konuda birçok kişi ile görüşmemde sonuç olarak;
Bu daralma ve fiyat düşüşlerine rağmen Çin hükümetinin özellikle ihracatçı firmaları kesintisiz desteklediğini, çok düşük faizle finans sağladığına şahit oldum.
Dört gün süren Çin Halk Cumhuriyeti gezimizin ardından beş saatlik uçak yolculuğu ile Bangladeş’e geçtim.
Buraya gitme sebebimde özellikle bu yıl sektörümüzde sürekli söylenen ‘siparişler, bizden daha  ucuz olduğundan Bangladeş’e gidiyor’ sözünü yerinde görmekti.
Bu ülkede üreticilere yaptığım ziyaretlerdeki gözlemlerim;
Ülke, şehir gerçekten çok fakir olmasına rağmen tekstil üreticileri özellikle de İnditex onaylı fabrikaların çok gelişmiş ve düzenli olduğunu gördüm.
Bu işletmelerde üretilen ürün kalitesinin de iyi olduğunu söylemek istiyorum.
Burayı ziyaret etmemdeki en baş sebep ‘Bangladeş’te tekstil ürünleri kaliteli ve ucuzmu’ sorusuna gelirsek, İnditex onaylı üreticilerde kalite sorunu yok.
Lakin bu üreticilerde de ülkemizdeki tekstil üretim fiyatlarını karşılaştırınca ürünlerin hiçte söylendiği gibi ucuz olmadığını bizzat gördüm.
Bir örnek vereyim; burada gezdiğim triko fabrikasında üretilen triko kazak fiyatına Bayrampaşa tekstil merkezimizde de benzer fiyatlara ürün bulmak münkün.
Fabrikaların dünyadaki daralmaya paralel yılın ilk altı ayında düşük kapasite ile çalıştıklarını söylediler.
Üretim yapan firmalardaki kapasiteler gerçekten imrenilecek seviyede.
Adeta ülkemizdeki bir ilçede veya bir ildeki toplam tekstil konfeksiyon makinasının tek bir fabrikada olduğunu gördüm.
Buradaki temaslarım ve sohbetlerim neticesinde bu ülkenin bu kadar yüksek  üretim yapmasının ucuz iş gücü yanı sıra dünyadaki büyük tekstil ürünü alıcısı firma ve ülkelerin bu ülkeye özel gümrük avantajı uygulaması olduğuna şahit oldum.
Ülkede onaylı işletmelerin yanı sıra binlerce onaysız işletmede var.
Bu işletmelerde fiyatlar ciddi olarak düşük lakin şartlar çok kötü ve burada üretilen ürünlerde kalite sorunu çok fazla. Yüzde 95’i Müslüman olan Bangladeş’te hayat nasıl biraz bahsedeyim.
Gezdiğim Dakka şehrinde Havalimanı adeta seksenli yıllardaki ülkemizdeki otobüs garlarına benzemekte. Yeni araç görmek adeta zor. Trafik tam anlamı ile felç durumda. Hava ve şehir çok kirli. Halkın çok fakir olduğunu düşünüyorum, soruşturduğumda insanların ortalama günlük bir, iki dolara çalışacak iş aradıklarını duydum. Halkı Müslüman olan bir ülkede yirmibirinci yüzyılda böyle bir fakirlik ve kirliği görmekten üzüntü duydum. Dört günde Bangladeş’te kaldıktan sonra ülkemize döndüm.
Birazda Bayrampaşa Tekstil Merkezimizde neler oluyor ondan bahsedeyim.
Ağustos ayında İstanbul Valimiz Sn Davut Gül’ü derneğimizde ve tekstil bölgemizde misafir ettik. Gaziantep ilimizde görev yaparken çalışma prensiplerini yakınen bildiğim Sayın Valimiz bu farkınıda hemen belli etti. Derneğimizin yıllardır çözülmeyen bir çok konusu ile ilgili tarafımdan verilen dosyayı ilgili birimlere bizzat gönderdi. Sayın Valimize Tekstil bölgemizi ziyaretinden ve BATİAD Derneğimize karşı yakın ilgisinden dolayı şahsım ve üyelerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Geçtiğimiz Ağustos ayında ilçemizde Emniyet Müdürlüğünde değişim oldu.
Eski Emniyet Müdürümüz Sn Abdullah Afacan, İl Emniyet Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
Yeni Emniyet Müdürümüz Sn Ömer Erhan Konanç oldu. Sayın Müdürümüzü BATİAD Yönetim Kurulu olarak ziyaret ederek başarılar diledik. İl Emniyet Müdür Yardımcılığa atanan Sayın Abdullah Afacan Müdürümüze ilçemize yaptığı hizmetler, bir çok konuda BATİAD’ımızın sorunlarını ivedi çözdüğünden dolayı şahsım ve üyeleriniz adına teşekkür ediyorum.
Bizler her türlü zorluğa rağmen üretmeye istihdam oluşturmaya ihracat yapmaya devam ediyoruz. Bir sonraki ayda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın...

Tarih: 23 Eylül 2023 Cumartesi    Hit: 1111




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol