08 Mayıs 2025 Perşembe   

YOLCULUĞŸUMUZ VAR DESTANLAR DİYARINA

 YOLCULUĞŸUMUZ VAR DESTANLAR DİYARINA
 

 Türkiye Cumhuriyetinin önsüzünün yazıldığŸı şŸehitler diyarını gezen Sultangazililer duygu dolu anlar yaşŸarken, bir çok anıyla geri döndü.  İşŸte bir günlük Çanakkele ziyaretinde yaşŸananlar ve duygu dolu o anlar…

 â€œÇanakkale içinde vurdular beni, ölmeden mezara koydular beni…”

Türküsünü mırıldanarak çıkıyoruz destanların yazıldığŸı diyara doğŸru… Masmavi denizi ve yeşŸiliyle eşŸsiz bir manzara karşŸılıyor bizi. Hayallerini, yarınlarını, eşŸlerini, çocuklarını, analarını ve yuvalarını vatan uğŸruna hiç düşŸünmeden, gözlerini bile kırpmadan bağŸışŸlayan yiğŸitlerin, Mehmetçiklerin, kınalı kuzuların diyarı. Tüylerimizi diken diken eden binlerce öykü var her karışŸ toprağŸında. Ve her köşŸesinde başŸka bir MehmetçiğŸin kahramanlık öyküsü yatıyor.

Sultangazi Belediyesi, Türkiye'nin önsözünün yazıldığŸı Çanakkale savaşŸlarının yaşŸandığŸı yerlere kültür gezilerini her yıl aralıksız devam ediyor. Modern otobüsler ve uzman rehberler eşŸliğŸinde gerçekleşŸen gezi programında yalnız bu yıl 10 bin Sultangaziliyi, MehmetçiğŸin  ‘Çanakkale Geçilmez!' diye haykırdığŸı yerlerde ağŸırladı.

Metrekare başŸına 6 bin merminin düşŸtüğŸü Çanakkale'ye yolcuğŸumuzun ilk durağŸı Eceabat oluyor. Burada rehberimiz Sulhaddin Aksakallı aramıza katılarak şŸehit kanlarıyla sulanmışŸ Çanakkale'yi anlatıyor bizlere…

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir ve Çimenlik Kaleleri'nden geçiyoruz. Sonraki durağŸımız savaşŸ boyunca namaz kılınan “Namazgah Tabyaları” oluyor. Bu tabyalara bir dakikada 35 mermi isabet etmişŸ ve bunların en küçüğŸü 140 kilo ağŸırlığŸında.

Mecidiye tabyasında Seyit OnbaşŸı'yı figür edildiğŸi anıt karşŸılıyor bizi… Arkasındaki NiğŸdeli Ali ÇavuşŸ yardımıyla sırtlamışŸ koca mermiyi.. Vatan aşŸkıyla, iman gücüyle 275 kilogramlık mermiyle dimdik ayakta duruyor.

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu müzesini geziyoruz. SavaşŸtan kalan silah, mermi, askerlerin kullandıkları malzemelerin olduğŸu müzede Türkiye'nin dört bir yanından gelen askerlerin hatırası için alınan bir de toprak parçaları bulunuyor. Sultangazililer olarak vatan toprağŸının ne demek olduğŸunu anlatan bu küçük ayrıntı hepimizi etkiliyor. 

SavaşŸ tüm hızıyla devam ederken yaralı askerlerin tedavi edildiğŸi sargı hastanelerini de gezme fırsatımız oluyor. Şahindere Sargı Hastanesi'ndeki anıt dikkatimizi çekiyor. Ay ve yıldızın üzerine kurulmuşŸ bir hastane anıtı. DüşŸmanın saldırılarının hedefi haline gelen Sargı Hastaneleri yüreğŸimizdeki acıyı derinleşŸtiriyor. Buradaki mezarlar başŸında dualarımızı okuyor, şŸehitlerimize rahmet diliyoruz.

Dünya tarihinde görülmemişŸ bir hoşŸgörüyle düşŸmanlarımız olan Anzaklar için yaptırdığŸımız anıta geldiğŸimizde ise M. Kemal Atatürk'ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” dizelerini yad ediyoruz. 

Sonra yavaşŸ yavaşŸ Şehitlik Anıtı tüm heybetiyle karşŸıdan gözükmeye başŸlıyor. Asimetrik olarak yapılan anıtın üç ayağŸı önce gözük kırpıyor bize…  YüksekliğŸi 41 metre 70 santimetre olan anıt tüm heybetiyle Çanakkale'nin kahramanlık ruhunu yansıtıyor. 

Çanakkale ŞehitliğŸinde Türkiye'nin dört bir yanından savaşŸa katılan Mehmetçiklerimizin mezarlarının başŸında tarihe tanıklık etmeyi sürdürüyoruz. 

Sultangazili Asiye Koç'un büyük dedesinin de Çanakkale'de savaşŸtığŸını öğŸreniyoruz sonra. Çanakkale kahramanlarından Hasan ÇavuşŸ'un mezarı başŸında dualar okuyan Asiye Koç, büyük dedesine kavuşŸmayla yaşŸadığŸı buruk mutluluğŸu paylaşŸıyor bizimle:

“Burada dedemizi mezarı başŸında anmak bizim için büyük bir acı ve büyük bir gurur oldu. Dedemizin ve tüm Mehmetçiklerimizin açlık ve sefalet içinde nasıl büyük bir mücadele verdiklerini burada tekrar yaşŸayarak gördük. Bize bu imkanı veren Sultangazi Belediyesi'ne teşŸekkür ediyoruz”

82 yaşŸındaki İsmail Özdemir de tarih kokan Çanakkale şŸehitliğŸini gezmenin ne demek olduğŸunu şŸu sözlerle anlatıyor:

“Burada vatan uğŸruna canlarını feda eden şŸehitlerimizi anmak yüreklerimizi parçalasa da onların kahramanlık öykülerini dinlemekten ayrı bir heyecan duyuyoruz.”

63 yaşŸındaki Cemal Kertek de katılıyor sohbetimize. “Tüylerimiz diken diken oluyor buradaki öyküleri dinlerken. İman gücüyle kazanılmışŸ bir savaşŸ.

Dedesini SarıkamışŸ'taki savaşŸta kaybeden 72 yaşŸındaki Ziya Onay'la birlikte bir kez daha anlıyoruz ülkenin dört bir yanından vatan için canını feda eden şŸehitlerimizin değŸerini.

YolculuğŸumuz Conk Bayırı ile 57. Alay Şehitliklerini ve buradaki yılmaz zaferin izlerini sürmeyle son bulurken Mithat Cemal Kuntay'ın eşŸsiz dizeleri kulaklarımızda uğŸulduyor;

“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır;

Toprak, eğŸer uğŸrunda ölen varsa Vatan'dır”. 

Tarih: 9- Eylül 2012 Çarşamba    Hit: 1263

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol