Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği mevzuatlarında değişiklik yapıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektörünü doğrudan ilgilendiren iki yönetmelikte değişiklik yaptı. “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” ile “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemelerle birlikte hem yapı müteahhitlerinin hem de şantiye şeflerinin sorumluluklarında ve uygulama esaslarında yeni dönem başladı.
Yönetmelik değişiklikleri ile birlikte şantiye şeflerinin günlük olarak tuttukları şantiye defteri dijitalleşiyor. Bakanlık bünyesinde geliştirilen mobil uygulama sayesinde şantiye şefleri; Günlük hava durumunu, Çalışılan alanları, İşin ilerleyişini ve karşılaşılan engelleri, İşçi sayısı, iş makineleri, araç ve ekipman bilgilerini, fotoğraflarla birlikte elektronik deftere kaydedebilecek.
2026 yılından itibaren zorunlu hale gelecek olan elektronik şantiye defteri, hem şantiye şeflerinin iş takibini kolaylaştıracak hem de idarelerin denetim süreçlerini hızlandıracak. Ayrıca, şantiye şeflerinin tam zamanlı hizmet prensibine uygun çalışıp çalışmadığı da periyodik olarak denetlenecek.
Yapı Kooperatiflerine yeni yetki sınırları
Yapı Müteahhitliği Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, yapı kooperatiflerinin geçici yetki belgeleriyle üstlenebilecekleri işler yeniden tanımlandı. Buna göre:
Kooperatifler, ortalama yapı alanı 10 bin metrekareye kadar olan projeleri yeterlik sistemine tabi olmadan geçici belge ile üstlenebilecek.
Müteahhitlik Yeterlik Belgeleri, şirket bölünmeleri ve ortaklık durumlarında da kullanılabilecek.
Yapı müteahhitleri ile altyükleniciler, daha önce gerçekleştirdikleri projelerden aldıkları ruhsat ve kullanma izin belgelerini yıl sonuna kadar doğrudan iş deneyimi olarak kullanabilecek.
Tecrübe şartı ve afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerdeki şantiye şefliği ile ilgili hükümler ertelendi
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan “31/12/2025” ibareleri “31/12/2026” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2025” ibaresi “31/12/2027” şeklinde değiştirilmiştir.
ibareleri değiştirilerek Şantiye Şefliği ile ilgili tecrübe şartları ve deprem bölgelerindeki yapıların şantiye şefliği ile ilgili kıstaslar uzatılarak 2026 yılı sonu ve 2027 yılı sonuna ertelenmiştir.
225 bini aşkın şantiye şefini ilgilendiriyor
Resmî verilere göre, sisteme kayıtlı 225 bin 303 şantiye şefi bulunuyor. Yeni düzenlemeler, bu şantiye şeflerinin mesleki sorumluluklarını daha etkin yerine getirmesini ve inşaat sektöründe nitelikli iş gücünün artırılmasını hedefliyor. Ayrıca, dijitalleşme adımıyla birlikte hem denetim süreçleri hem de proje yönetimi daha şeffaf ve hızlı hale gelecek.