07 Kasım 2025 Cuma   

BURUK ŞAMPİYON!

BURUK ŞAMPİYON!
 

Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu'nun yasağı nedeniyle geçtiğimiz yıldan itibaren Azerbaycan adına yarışmaya başlayan Bayrampaşalı milli sporcu Ali Emre, 11 ayda 3 altın 1 gümüş madalya kazanırken, sponsor desteği olmadığından yakınarak, Bayrampaşalı işadamı Zülfü Koç'tan başka kendisini kimsenin desteklemediğini söyledi. 
Son olarak geçen ay İspanya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda da çifte altın alarak ‘Şampiyonlar Şampiyonu' unvanı elde eden Ali Emre ‘buruk mutluluk' yaşadığını söyledi. 
Geçtiğimiz yıl Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu'nun 63 sporcusunda yaşanan doping skandallarının ardından kendi kendine verdiği ‘uluslararası yarışmalara katılmama’ cezası, Türkiye’ye spor tarihinin en değerli madalyalarına mal oldu! 2015 yılında sadece birkaç ay süren bu ‘uluslararası müsabakalardan men’ döneminde çalışmalarının boşa gitmemesi için Azerbaycan adına yarışmaya başlayan Ali Emre, kardeş ülkeye 11 aylık süreçte dünya şampiyonalarında iki altın, bir gümüş ve Haziran ayında Bakü’de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları’nda da bir altın olmak üzere toplam 3 altın ve 1 gümüş madalya kazandırdı. Ali Emre son olarak geçen ay İspanya’nın Valencia kentinde düzenlenen ve Türkiye’nin de 27 sporcuyla yarışıp madalya alamadığı IFBB Dünya Şampiyonası’nda, hem kendi kategorisinde, hem de tüm kategoriler arasında yapılan ‘Şampiyonlar Şampiyonu’ kategorisinde Azerbaycan’a iki altın madalya kazandırdı. 45 yaşındaki Bayrampaşalı milli sporcu, böylece bir Türk sporcunun bu sporda tarih boyunca elde ettiği en büyük başarılara imza atmış oldu. Ali Emre, bir önceki yıl yapılan şampiyonada da ikinci olmuş, geçen yaz Bakü’de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları’nda ise zirveye çıkmıştı.

ÜZERİMİZE OYUN OYNANDI. BİZİ KURBAN ETTİLER
Bu büyük başarıların buruk mutluluğunu yaşadığını dile getiren milli sporcu, “Azerbaycan da bizim kardeş ülkemiz ama keşke madalyayı Türkiye adına alabilseydim. Başarıma çok da sevinemedim. Gönül isterdi ki bu tarihi madalyaları ülkem adına kazanabilseydim. Ancak ne yazık ki tüm çabalarıma rağmen bu mümkün olmadı. Bizim gibi sporu düzgün yapan insanları dopingli sporculara kurban ettiler” dedi. Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu’nun geçen yılkı Dünya Şampiyonası’ndan 15 gün önce doping olaylarından dolayı kendi kendini uluslararası yarışmalardan men ettiğini belirten Ali Emre, “Biri beni şikayet etti. Federasyon da bunun üzerine benden numune istedi. Ben de daha önce vermiş olmama karşın, kabul ettim. Buna rağmen yarışmayı iptal ettiler. Daha sonra federasyondan ne arayan ne soran oldu. Fakat takımdan 6 kişiden 4’ü numune verip diğer 2 kişi vermeyince ceza verdiler ve bizi şampiyonaya götürmediler. Mayıs ayındaki Avrupa Şampiyonası’na ise birçok sporcu doping testi yapılmadan gitti. Bu bana oynanan bir oyun. Beni çok kötü durumda bıraktılar. Kanunsuzluğa ittiler. Başka bir ülke adına yarışmak bırakmak zorunda bıraktılar. En büyük üzüntüm madalya töreninde İstiklal Marşı’mızı dinletemedim” diye konuştu.

FEDERASYON İLE MAHKEMELİK OLDU
İki grubun çekişmesinden dolayı olayın bu hale geldiğini belirten Ali Emre, “Avrupa’da da dahil olmak üzere ben üç sene içinde beş kez doping testi verdim. Tertemiz bir adamım. 45 yaşındayım ve dopinge hiç bulaşmadım. Her şey Vücut Geliştirme Federasyonu’ndaki iki grubun çekişmesinden dolayı bu hale geldi. Maalesef bi iç çekişme bir çok elit sporcuyu küstürdü” dedi.
‘Şampiyonlar Şampiyonu’ Ali Emre, federasyonun getirdiği yurt dışı yasağına karşılık başkan ile görüşmek istediğini ancak bir türlü yanıt alamadığını da belirterek, “Tüm çabalarıma rağmen Başkan Niyazi Kurt’a bir türlü ulaşamadım. Federasyondan taleplerime olumsuz yanıt aldım. Bunun üzerine maddi-manevi kayıplarım için dava açmaya karar verdim. Benim aslında parayla pulla işim yok. Amacım benden sonra kimsenin böyle bir haksızlığa uğramaması için örnek olmak” diye konuştu.

SPONSORLARI KÜSTÜRDÜLER. KENDİ İMKANIMIZLA YARIŞIYORUZ
Vücudu elverdiği sürece bu sporu yapmaya devam edeceğini söyleyen Ali Emre, “Birkaç yıl daha yarışmacı olarak Vücut Geliştirme sporuna devam edeceğim. Fakat şimdiden bilgi ve birikimimi öğrencilerime aktarmaya başladım. Maalesef bu federasyon sayesinde maddi ve manevi kötü bir hale geldim. Devletin olanaklarından da yararlanamaz oldum. Sponsorları da küstürdüler. Şampiyonalara sponsor desteği olmadan, kendi imkanlarımızla hazırlanıyoruz. 1997-2012 arasında sponsor olmadığı için yarışmalara girmeyi bırakmıştım. 2012’de Bayrampaşalı işadamı Zülfü Koç ve Fitness World’daki hocamız İsmet Akova’nın desteğiyle tekrar müsabakalara girmeye başladım. 2012 ile 2014 arasında katıldığım şampiyonalarda Türkiye’de 4 altın, yurtdışında ise 2 altın ve 2 gümüş madalya kazandım. Ancak daha sonra federasyonun iç çekişmelerine kurban gittim ve bana kucak açan kardeş ülke Azerbaycan adın yarışmalara katılmaya başladım. Malesef Türk sporunda başarı gelmeden sponsor bulmak zor ama bizim gibi bazı branşlarda başarılı bile olsan hala sponsorun olmaması çok acı. Tüm branşlarda olduğu gibi Vücut geliştirmede de beslenme çok önemli. Şampiyonalara hazırlanmak için günde 6 öğün, belli oran ve belli değerlerde beslenmemiz gerekli. Kırmızı et, balık gibi tüketimler yüksek maliyetli olduğu zaman masraflar artıyor. Haftanın 7 günü en az 3 saat, bazen 4 saat spor yapmak zorundasınız. Vücut geliştirme şampiyonalarına hazırlanan bir sporcunun aylık masrafı 3-4 Bin TL’yi buluyor. Bu da yılda en az 40-50 bin TL harcamanız demek. İşin ilginç yanı Avrupa Şampiyonu olduğum halde devletin ödül yönetmeliğimden 25 Bin TL yararlanabilmiştim. Basketbolcular dünya ikincisi olduğu zaman 1.5 milyon TL aldılar. Bazı branşlarda Avrupa Şampiyonu olan sporcular 500 Cumhuriyet altını alıyor. Ben ise 2 kez İstiklal Marşı’nı dinlettiğim halde sadece 25 Bin TL alabildim. Bu şartlarda kim yarışmalara hazırlansın, nasıl şampiyon çıksın?” diyerek sitemlerini dile getirdi.

BAYRAMPAŞA’NIN ADINI DUYURMAK İSTERDİM
Bugüne kadar kendisine destek olan Zülfü Koç’un desteğine teşekkür eden Ali Emre, “Ben 45 yaşında olduğum halde yarışmalara katılıyorsam bundan en büyük desteklerden biri Bayrampaşalı işadamı Zülfü Koç’tur. Kendisine bugüne kadar desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Keşke Bayrampaşa’da Zülfü Koç gibi spora ve sporcuya destek veren işadamlarının sayısı artsa. Bayrampaşa’da yaşadığım ve çalıştığım için Bayrampaşa’nın adını duyurmayı çok istiyorum. Benim gibi amatör sporcuların destek olunması halinde Bayrampaşa’daki şampiyonların sayısının çoğalacağını ve Bayrampaşa’nın adının Avrupa ve dünyada duyulacağına inanıyorum. Vücut geliştirme hem fiziki hem de beden olarak vücudu forma sokmak, kendini iyi hissettirmek, hareketsiz yaşamdan kurtulmak adına çok önemli bir spor. Amatör branşlarda sporculara gereken ilgi ve destek gösterilse bir çok Türk sporcusu başarılı olabilir. Çünkü bizim başka ülkelerin sporcularından hiçbir farkımız yok. Tek eksiğimiz onlara devlet ve diğer yetkililer gereken desteği verirken biz de ise masraf çok olunca spordan kopmalar oluyor. Bayrampaşalıyım. Ve gittiğim her yerde Bayrampaşa’nın adını duyurmak isterim. Ama malesef yerel yetkililer ile yaptığımız görüşmelerden bir sonuç alamadım. Gerek belediyemiz gerekse diğer yetkililer Bayrampaşamızda yaşayan benim gibi milli sporcularımızı desteklerse Bayrampaşa’nın adını duyurabiliriz. Bayrampaşa’da sponsorlar başarılı sporcuları desteklerse hem firmalarının, hem Bayrampaşa’nın tanıtımını yapar, hem de daha çok sporcunun yetişmesine katkısı olur” ifadelerini kullandı.

Tarih: 11 Aralık 2015 Cuma    Hit: 2969

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol