13 Mayıs 2024 Pazartesi   

ZENGİNDEN FAKİRE:HAYIR ÇARŞŸISI

ZENGİNDEN FAKİRE:HAYIR ÇARŞŸISI
 

Hayır ÇarşŸısı, BayrampaşŸa Belediyesi Hanımlar Koordinasyon Merkezi çatısı altında faaliyet gösteren ve ilçede yaşŸayan ihtiyaç sahibi ailelere yardım elini uzatan bir platform.
Hayır ÇarşŸısı, 2006 yılında kurulduğŸu günden bugüne BayrampaşŸa’da sosyal belediyecilik adına gerçekleşŸtirilen en önemli çalışŸmalardan sadece biri. BayrampaşŸa Belediyesi Hanımlar Koordinasyon Merkezi çatısı altında  kurulan Hayır ÇarşŸısı, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmayı amaçlıyor. Hayır ÇarşŸısı’nın onursal başŸkanlığŸını yapan BayrampaşŸa Belediye BaşŸkanı Atila Aydıner’in eşŸi Melahat Aydıner, Hayır ÇarşŸısı için yanında bulunan gönüllü çalışŸanlarıyla birlikte gecesini gündüzüne katarak ihtiyaç sahiplerine ulaşŸmaya devam ediyor. Hayır ÇarşŸısı Onursal BaşŸkanı Melahat Aydıner ile siz değŸerli okuyucularımız için yaptığŸımız söyleşŸimiz…

Hayır ÇarşŸısı Onursal BaşŸkanlığŸı’na geldiğŸiniz günden bugüne yaptığŸınız çalışŸmalar nelerdir?
EşŸimin BayrampaşŸa Belediye BaşŸkanlığŸı görevine gelmesinin ardından ben de bu göreve başŸladım. EşŸim çok aktif bir insandır. Ben  siyasetin içinde fazla değŸilim. EşŸime hep şŸunu dedim: “KeşŸke bir hayır kurumunda olsaydın da ben de arkanda dursaydım.” Çünkü siyaset yorucu bir platform. Hayır kurumunda hiçbir menfaat gözetmeksizin çalışŸmak gerekir. Bunu isterdim ama kendisini siyasetten koparsaydım o yine giderdi. O kadar siyasete bağŸlı bir insandı. Çünkü nerede ne konuşŸacağŸını, ne yapacağŸını, oturmasını, kalkmasını, büyüğŸünü, küçüğŸünü bilen, insanları kucaklayan bir kişŸiliğŸe sahip. Bu yüzden fazla da tepki göstermezdim. Rabbim nasip etti. Kısmetinde varmışŸ belediye başŸkanı oldu.  Ben de hep isterdim böyle bir yerde faaliyet göstermeyi. Çok istediğŸim için Allah bana nasip etti. Burayı açanlardan Allah razı olsun. Burada onların emekleri var. Ben hazır buldum. Ama en güzel şŸekilde, daha üst kademelere taşŸıyarak devam ettirmeyi kendime borç biliyorum.
Yardımlar kimler tarafından sağŸlanıyor ?
Burada bize en büyük yardımı eşŸim Atila Aydıner yapıyor ve bunları kendisi organize ediyor. Bize sadece gerçek ihtiyaç sahiplerine dağŸıtması kalıyor. Bize birçok kurum ve kuruluşŸ tarafından yardım yapılıyor ama bunların en başŸında olan ise Hedef Ecza Deposu’nun sahipleri Ethem Sancak Bey’dir. EşŸimin yakın arkadaşŸları tarafından da maddi ve manevi birçok yardım alıyoruz. Şimdiye kadar 500 koli erzak gönderdiler. Para yardımında bulundular. Biz de bu paralarla 300’er adet mont, ayakkabı, pantolon ve okul çantası aldık. Tabi ki bu parada bir vebal var. Ben bu parayı istediğŸim gibi harcayamam. Bu para hayır için ya da zekat için verildi. Ben harcarken titiz davranmak zorundayım. AldığŸımız eşŸyalarda da büyük indirimler yaptırıp firma sahiplerinin de yardımda bulunmasını sağŸladık. Gerçek fakire ulaşŸmak tek amacımız. Gerçekten ihtiyacı olana yardımlarımızı ulaşŸtırıyoruz. BayrampaşŸa Belediyesi bize bu kişŸilerin adreslerini veriyor ve biz gidiyoruz. Evlere bakıyoruz. Bir de şŸoförlere yardımı yaptığŸımız kişŸilerle ilgili bilgi almaları amacı ile orada bulunan bakkallara bu kişŸileri sorduruyoruz. Çünkü sokaktaki en ihtiyaç sahibi kişŸiyi en iyi bakkallar bilir. Tam tespitli işŸ yapıyoruz.
İhtiyaç sahiplerini kim tespit ediyor? DağŸıtımlar nasıl yapılıyor?
Ben geldikten sonra köklü bir çalışŸma olsun istedim. Sadece defterde kayıtlı olanlara yardım yapılmasını istemedim. AK Parti BayrampaşŸa mahalle başŸkanlarının bir toplantısına katıldım. Onlara herkesin mahallesinde bulunan 20 fakir aileyi belirlemesini istedim. Ama bunları tespit ederken 3 grupta tespit etmelerini şŸart koşŸtum. Durumu en kötü olandan biraz daha iyi olana doğŸru. Yardım yapılan evden o sakakta daha fakirinin bulunmasını istemedim BaşŸkanlarımız da bu konuda titiz davrandılar. Ama biz yine o ihtiyaçları ulaşŸtırmadan önce kendimiz de gidip durum tespiti yapıyoruz. Çünkü veballi bir işŸ yapıyoruz. Yardımları yapanlar bunların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşŸacağŸını düşŸünerek bu yardımları yapıyorlar. Yani daha fakir olup da yardım alamayan birisinin kalmasını istemiyorum.
Sadece kıyafet ve erzak yardımı mı yapılıyor? Ev eşŸyası yardımında bulunuluyor mu?

EşŸya yardımı da yapıyoruz. Ama şŸu an kışŸ başŸlangıcı olduğŸundan ve okullar açıldığŸından dolayı önceliğŸimiz giyim ve erzak oldu. İnsan koltuğŸu olmadan oturabilir ama aç kalamaz. İnsanın soğŸuk havada dışŸarıda bir monta ihtiyacı vardır. Bizim önceliğŸimiz bu oldu. EşŸya üzerine ise şŸöyle bir çalışŸmamız var: Eski fakat kullanılabilir durumdaki eşŸyası olanlar bizi arayıp durumu bildiriyor. Biz de gerçekten kullanılabilecek şŸekildeyse alıyoruz.
Onursal BaşŸkan olarak bundan sonraki projeleriniz nelerdir?
Şuanda 5 bin kişŸinin üstünde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunuluyor. Onlar için çok şŸeyler istiyorum ama en büyük isteğŸim dul kadınlarımızın çalışŸabileceğŸi bir atölye açmak. Öyle bir atölye açmak istiyorum ki yetim çocukların anneleri burada işŸ yapsın, satışŸ yapsın. En büyük isteğŸim bu. BayrampaşŸa’nın boşŸ alanı yok. Böyle bir atölye açılacak yer düşŸünüyorum. İnşŸallah Rabbim nasip eder. Bu kadınlarımızla karşŸılaşŸtığŸımda çocuklarına rızık olması için maddi yardımdan çok işŸ istiyorlar.    

Haber:SİNEM ERYILMAZ

Tarih: 1- Kasım 2011 Perşembe    Hit: 1161

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol