06 Mayıs 2024 Pazartesi   

Cemil SAĞLAM / Gazeteci Yazar / Basın Tribünü

SEÇİMLERE GENEL BİR BAKIŞ...

 

Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 günü sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İstanbul’da kesin olmayan sonuçlara göre büyükşehir belediye başkanı yeniden Ekrem İmamoğlu oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi, %37,76 oy oranı ile 1977 yerel seçimlerinden beri ilk kez birinci parti oldu ve yerelde iktidar konumuna geçti. CHP Başkent Ankara, İzmir ve en büyük il İstanbul dahil 14 büyükşehirde seçimi kazanırken, AK Parti ise %35,48'lik oy oranıyla tarihinde ilk kez ikinci parti konumunda kaldı.  
31 Mart seçimleri doğrultusunda İstanbul’da 26 ilçeyi Cumhuriyet Halk Partisi, 13 ilçeyi ise AK Parti kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu %51.08, AK Parti’nin adayı Murat Kurum ise %39.59 oy aldı.
• CHP İstanbul’da İlçe Belediye Başkanlığı sayısını 14’ten 26’ya çıkarırken, AK Parti’nin ise 24’ten 13’e düştü.
CHP 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’da ilçelerde belediye başkanlığı sayısını 14’ten 26’ye çıkararak şehrin yönetimi için belediye meclisinde de önemli bir avantaj elde etti. CHP tam 11 ilçede belediye başkanlığını AK Parti’den almayı başardı. MHP de elindeki tek ilçeyi kaybetti.

• CHP İstanbul’da AK Parti’nin elinden aldığı 11 ilçe:
Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla ve Üsküdar.
• İstanbul’daki 39 İlçenin Belediye Başkanları:
Adalar CHP Ali Ercan Akpolat
Arnavutköy AK PARTİ Mustafa Candaroğlu
Ataşehir CHP Onursal Adıgüzel
Avcılar CHP Utku Caner Çaykara
Bağcılar AK PARTİ Abdullah Özdemir
Bahçelievler AK PARTİ Hakan Bahadır
Bakırköy CHP Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu
Başakşehir AK PARTİ Yasin Kartoğlu
Bayrampaşa CHP Hasan Mutlu
Beşiktaş CHP Rıza Akpolat
Beykoz CHP Alaattin Köseler
Beylikdüzü CHP M. Murat Çalık
Beyoğlu CHP İnan Güney
Büyükçekmece CHP Hasan Akgün
Çatalca CHP Erhan Güzel
Çekmeköy CHP Orhan Çerkez
Esenler AK PARTİ M. Tevfik Göksu
Esenyurt CHP Ahmet Özer
Eyüpsultan CHP M. Bülent Özmen
Fatih AK PARTİ M. Ergün Turan
Gaziosmanpaşa CHP Hakan Bahçetepe
Güngören AK PARTİ Bünyamin Demir
Kadıköy CHP Mesut Kösedağı
Kağıthane AK PARTİ Mevlüt Öztekin
Kartal CHP Gökhan Yüksel
Küçükçekmece CHP Kemal Çebi
Maltepe CHP Esin Köymen
Pendik AK PARTİ Ahmet Cin
Sancaktepe CHP Alper Yeğin
Sarıyer CHP Mustafa Oktay Aksu
Silivri CHP Bora Balcıoğlu
Sultanbeyli AK PARTİ Ali Tombaş
Sultangazi AK PARTİ Abdurrahman Dursun
Şile CHP Özgür Kabadayı
Şişli CHP Resul Emrah Şahan
Tuzla CHP Eren Ali Bingöl
Ümraniye AK PARTİ İsmet Yıldırım
Üsküdar CHP Sinem Dedetaş
Zeytinburnu AK PARTİ Ömer Arısoy
• Türkiye genelinde hangi parti kaç belediye kazandı?
Büyükşehir Belediye Başkanlığı kazananlar: AK Parti: 12, CHP: 14, DEM: 3, YRP: 1
İl Belediye Başkanlığı kazananlar: AK Parti: 12, CHP: 21, DEM: 7, MHP: 8, İYİ Parti: 1, YRP: 1
İlçe Belediye Başkanlığı kazananlar: AK Parti: 356, CHP: 337, DEM: 65, MHP: 122, İYİ Parti: 17, YRP: 24, Büyük Birlik: 14
Belde Belediye Başkanlığı kazananlar: AK Parti: 125, CHP: 48, DEM: 7, MHP: 54, İYİ Parti: 4, YRP: 19, Büyük Birlik: 6
***
BAYRAMPAŞA’NIN 4. BELEDİYE BAŞKANI HASAN MUTLU OLDU
1990 yılında Eyüpsultan'dan ayrılarak ilçe olan Bayrampaşa'nın 4. Belediye Başkanı Hasan Mutlu oldu.  1990 yılında Bayrampaşa’nın ilk ilçe Belediye Başkanı DSP'den merhum Necdet Özkan olmuştu. 1994 yılında Refah Partisinin seçimi kazanmasıyla Hüseyin Bürge Bayrampaşa Belediye Başkanı seçildi. 1999 yılında Refah Partisinin kapatılmasıyla kurulan Fazilet Partisinden yeniden Belediye Başkanı olan Bürge, 2001 yılında kurulan AK Parti'ye geçerken, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde de Belediye Başkanlığını kazandı. 2011 Genel Seçimlerinde Milletvekilliği için 17 yıllık Belediye Başkanlığından istifa eden Hüseyin Bürge’nin yerine Meclisten oy çokluğuyla, AK Parti Bayrampaşa kurucu İlçe Başkanı Atila Aydıner Belediye Başkanı oldu. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde aday olan ve kazanan Atila Aydıner, bu dönem aday gösterilmemişti.
***
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ MECLİS ÜYELERİ
CHP’nin Kontenjanları: Atilla Özen, Ali Karahasanoğlu, İbrahim Soytürk, Recep Öztürk
CHP’nin Meclis Üyeleri: Mehmet Demirok, İbrahim Kahraman, Seda Türkoğlu, Lütfi Kadıoğulları, Onur Topçu, Arzu Doyran, Çetin Koç, Burak Türkkan, Öztürk Hocaoğlu, Deniz Uykan, Kerem Güler, Cenk Çınar, Selim Özkurt, Eyüp Güçüktaş, Murat Salman, Kadri Yetişmiş, Ersin Bilal, Saki Teker
AK Parti’nin Meclis Üyeleri: İbrahim Akın, Ali Cengiz Yılmaz, Muammer Kütük, Mehmet Ali Altınkılıç, Adem Uğur, Erhan Akgül, Zülal Efe, Turgay Çetin, Kenan Bıçak, Osman Türk, Hikmet Koç, Faruk Layık, Şükrü Sönmez, İlhan Yılmaz, Ali Rıza Bozyurt
***
5 YENİ MUHTAR
31 Mart Yerel Seçimlerinde Bayrampaşa’nın 11 mahallesinin 5’inde muhtarlar değişti. Bayrampaşa muhtarlarından ikisi seçimde aday olmazken, üç muhtar ise seçim sonucu rakiplerine kaybetti.
Muratpaşa Mahallesi Muhtarı Seyit Keleş yerel seçimlerde aday olmazken, muhtarlığa aday olan oğlu Enver Keleş muhtar seçildi. Yine Orta Mahalle’de Hilmi İnan aday olmazken, muhtar azası olarak görev yapan ve muhtarlığa aday olan Yavuz Son ise muhtar seçildi.
Altıntepsi Mahallesii Muhtarı Selahattin Beyler, Aycan Vatansever'e, Terazidere Mahalesi Muhtarı Başkim Kosova, Gökhan Küçük’e, Kocatepe Mahallesi Muhatı Ahmet Gül de Murat Aytekin’e karşı muhtarlıklarını kaptırdılar.
Vatan Mahallesi Muhtarı Dilek Teksoy, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Semih Çelebi, Kartaltepe Mahallesi Muhtarı Mustafa Onur, Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Halis Söyler, Yenidoğan Mahallesi Muhtarı Ramadan Bayraktar ve Yıldırım Mahallesi Muhtarı Adnan Liçina ise yeniden muhtar seçildiler.
Bayrampaşa Belediye Başkanı seçilen Hasan Mutlu’yu ve yeni seçilen Belediye Meclis Üyelerini tebrik eder, görevlerinde başarılar dilerim.
***
Her münakaşanın temelinde, birisinin cahilliği yatar. Nietzsche
***
BİLİYORMUYUZ
• Çay içmek gerçekten harareti alır mı?
Evet. Sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak zannetmesine yol açar. Vücut daha çok terler ve bu da ısı kaybına yol açar.
• Parmaklar suda kalınca neden buruşuyor?
Eğer hücrelerinizin sahip olduğundan daha az yoğunlukta ya da az tuz çözeltisinin olduğu suya girerseniz, su osmos yöntemiyle vücuda emilir. Bu da derideki hücrelerin şişmesine neden olur. Hücreler alt tabakadaki dokulara bağlı olduklarından deri bu duruma uyum sağlayabilmek için buruşur.
• Neden soğan doğramak ağlatıyor?
Soğan doğrandığında havaya lachrymatoryfactor isimli bir enzim yayılıyor ve bu da göz kaşıntı yapıyor. Göz ise kendini savunmak için gözyaşlarını kullanıyor.
• Zıt karakterler birbirini çeker mi?
Hayır, insanlar kendilerine benzeyen karaktere sahip olan insanları kendilerine partner olarak seçer.
• Dejavu nedir?
Normade aynı anda gerçekleşen duyarlılık ve algılama, birbirine senkronize olamayınca kişi “bu anı daha önce yaşamıştım” hissine kapılıyor.

Tarih: 24 Nisan 2024 Çarşamba    Hit: 1098




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol