28 Nisan 2024 Pazar   

YÜCEL ŞEHİTLERİ ANILDI

YÜCEL ŞEHİTLERİ ANILDI
 

CEMİL SAĞLAM

• Eski Yugoslavya'daki komünist rejim tarafından idam edilen Yücel Teşkilatı'nın 4 mensubu, ölümlerinin 76. yıl dönümünde Bayramapaş’da Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde dualarla anıldı.
Programa, AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Seda Gören Bölük, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Adnan Şahinler, Şube Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Rumeli Türkleri Vakfı Başkanı Rafet Reşadiyeli, Cumhur İttifakı ve AK Parti Bayrampaşa Belediye Başkan Adayı Av. İlknur Kovaç Bayraktar, Demokrat Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Halit Paşalı ve Belediye Başkan Adayı Mümin Tunaboylu, İYİ Bayrampaşa İlçe Başkanı Erdal Uğur Acar ve Belediye Başkan Adayı Vahit Çelik, Saadet Partisi Bayrampaşa Belediye Başkan Adayı İsmail Acar, Eyüp Belediyesi AK Parti 2. sıra meclis üyesi Abdülnaser Şimşek, Bayrampaşa Belediyesi AK Parti 3. sıra meclis üyesi Muammer Kütük, Bayrampaşa Belediyesi AK Parti Kontenjan 1. sıra adayı Nilüfer Güleryüz ve 2. sıra adayı Tolga Güneş, Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, Türkiye Bosna Sancak Derneği bir önceki dönem Başkanı Muammed Sancaktar, muhtarlar, Tek Rumeli TV Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal ve Rumeli camiasının önde gelen başkan ve yöneticileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marş’nın okunmasıyla başlayan program, protokol konuşmalarıyla devam etti. Vatanı , Bayrağı ve Dini uğruna idam edilen Yücel Şehitleri ve Tüm Şehitler için Çetin Şensoy ve Ahmet Demiray hocalar Kuran-ı Kerim Tilaveti okudu.

ŞAHİNLER: MEKANLARI CENNET OLSUN
Böyle bir anma töreni düzenlemek bizim boynumuzun borcudur. Aslında Türklerin karakterinde ahde vefa olan meselesini yerine getirmiş bulunuyoruz diyen Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Adnan Şahinler yaptığı konuşmasında, “Osmanlı’nın Balkanlar’dan çekilmesi ile beraber Balkanlar’da yaşayan Türkler çeşitli baskılara maruz kalmıştı. Bunun sonucunda yaşanan göçlerle birlikte hem nüfusları hem de nüfuzları giderek azalmış, Türkler ev sahibi oldukları Balkanlar’da azınlık konumunda kalmışlardı. Kuzey Makedonya’da yaşayan Müslüman Türkler, 1937’de milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini korumak ve yaşatmak üzere toplanmaya başlamıştı. 1945’te teşkilata "Yücel" ismi verilirken, başkanlık görevini Üsküp’teki Ataullah Efendi Medresesi'nde tahsil yapan ve daha sonra Mısır’daki El Ezher Üniversitesine giderek fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim gören Şuayb Aziz Efendi üstlendi. Eski Yugoslavya’daki bütün milliyetçi teşkilatların ortadan kaldırılma çabalarıyla Ağustos 1947'de 16 kişi tutuklanarak yargılanmaya başlandı. Mahkeme, 25 Ocak 1948’de 4 teşkilat mensubu hakkında idam kararı verdi. Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer, 27 Şubat 1948'de kurşuna dizilerek öldürüldü. Diğer isimler ise ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Yücel Teşkilatının şehitlerine, bütün mensuplarına buradan tekrardan Allah’tan gani gani rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun” diye konuştu.

AĞANOĞLU: SOĞUK SAVAŞIN MAKEDONYA’DAKİ İLK ŞEHİTLERİ: YÜCELCİLER
Yücelciler hakkında kitap yazan Tarihçi-Yazar Yıldırım Ağanoğlu ve Eren Atala Eriş panelde; Makedonya Türkleri’nin millî ve dinî varlıklarını korumak ve yaşatmak üzere faaliyetler yürütmek için bir araya gelen aydınların oluşturduğu toplumsal bir hareket olan Yücelciler hakkında bilgiler paylaştılar. "Yücelciler ile alakalı yayınladığı kitabı okuduğunuz zaman son derece akıcı ve gerçekten geçmişte bugünün hak ve özgürlüklerimizin seviyesine ulaşmamızda bu insanlarımızın ne kadar büyük bir katkısı olduğu çok açık ve net olarak ortaya çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Yücelciler: Yugoslavya’da Gizli Türk Teşkilatı" kitabının yazarı Eren Atala Eriş ise ailesinden birçok kişinin Yücelci olduğunu belirterek, "Bizler aile evraklarına, dönemin gazetelerine, Makedonya’da çıkan Birlik gazetesine ve birçok şeyi taraya taraya daha evvelinden, 2005 senesinden 2010 senesine kadar bulduğum şeylerle bir kitap oluşturma gayretine girdik." dedi.
Türkiye’de de Yücelcileri anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Eren Atala Eriş, "Hem burada anmalarda Yücelciler’i anlatmaya çalışıyoruz hem Türkiye’de bunu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Burada önemli olan şey insanların bilinçlenmesi, çünkü bilinçlendiği zaman insanlar o tarihi bilinciyle beraber bazı şeyleri hep anlamlandırırlar hem de bu anlamlar üzerinden yeni işlerde bulunurlar, yani bu size bir vizyon açar. Bizim de en önemli gayemiz bu." şeklinde konuştu.

Tarih: 26 Şubat 2024 Pazartesi    Hit: 1390

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol