27 Nisan 2024 Cumartesi   

YAZ AYLARINDA HAMİLELİK

YAZ AYLARINDA HAMİLELİK
 

Hamileliği yaz aylarına rastlayan anne adaylarının havaların ısınması ve sıcaklığa bağlı olarak bir takım şikayetleri artmaktadır. 
Yaz döneminde hamile olan anne adaylarında el ve ayaklarda şişmeler, sıcak basması, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde artış görülmektedir.
Yazın Hamileliğin İlk Üç Ayı: Hamileliğinin ilk üç ayı yaza gelen annelerde şikayetler biraz daha artabilir. Kokulara karşı hassasiyet, yorgunluk, kusma, bulantı ve iştahsızlık gibi hamileliğin ilk üç ayında kendini gösteren şikayetlerin sıcaklara bağlı olarak daha fazla etkisi olmaktadır.
Hamileliğin bu döneminde kokulara karşı aşırı hassasiyet nedeni ile parfüm, sigara ve mutfak kokularından uzak kalmaya çalışın.
Yağsız ve sabahları biraz daha tuzlu besinler tüketin. Örneğin sabahları çubuk kraker yemeniz midenizi bastırır ve bulantınızı azaltır. Ağır yemeklerden kaçının, çünkü mide bulantınızı sıcağın etkisiyle daha fazla artırır.
Yazın Hamileliğin İkinci Üç Ayı: Bu dönemin yaza gelmesi biraz daha rahat geçirmenizi sağlayabilir. Tansiyonunuzda oynamalar, el ve ayaklarda şişlikler, uykusuzluk gibi şikayetleriniz biraz şikayet etmenize neden olabilir. Aşırı sıcaklar terlemenize, sıvı kaybına ve psikolojik olarak gerilmenize neden olabilir.
Yazın Hamileliğin Son Üç Ayı: Hamileliğinizin son üç aylık döneminde ve yaz mevsiminde iseniz, biraz daha fazla zorlanabilirsiniz. Alınan kilolar, vücuttaki ödemler, el ve ayakta şişlikler hareketlerinizi zorlarken, sıcak nedeni ile nefes darlığı, halsizlik, uykusuzluk gibi birçok problemlerle daha da zor hale gelebilir.

YAZ AYLARINDA HAMİLE OLANLAR İÇİN ÖNERİLER VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
* Bol bol sıvı tüketin; yaz aylarına denk elen hamileliklerde sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Hamilelikte normalde de önemli olan sıvı tüketimi yaz aylarında günlerin uzun ve havaların sıcak olması nedeni ile daha fazla alınmasını gerektirmektedir. Anne adayları yazın su, süt ve şekerli limonatalarla bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Gazlı içeceklerden uzak durmalarında fayda vardır.
* Az az ama sık beslenilmeli; üç ana ve üç ara öğün ile beslenerek hem kilo kontrolü sağlamış hem de hazımsızlık ve gaz problemi yaşamamış olunur. Ayrıca bu şekilde hamileliğin getirdiği yorgunlukta aza indirilmiş olur.
* Aşırı sıcak ve güneşte kalmayın; hamile anne adaylarının yaz aylarında özellikle güneşin dik vurduğu 11:00 ve 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya dikkat etmeli.
* Ilık duş alın; gün içerisinde de rahatlamak için alacağınız ılık bir duş iyi geleceği gibi, akşamları yatmadan akşamları yatmadan sıcak basması, huzursuzluk ve uykusuzluk şikayetlerinize karşı iyi gelecek olan ılık bir duş alın.
* Sıcak su kaynaklarını kullanmayın; aşırı sıcak ortamın bebeğin gelişiminde olumsuz etkisi olduğu gibi annenin de hamilelik döneminde sıcak havada daha çok bunalmasına neden olur. Hamile ve özellikle yaz ayında hamile olan anne adaylarının sauna, hamam ve kaplıca gibi termal yerlerden uzak kalması gerekmektedir.
* Yürüyün; sabah güneşin fazla olmadığı ya da akşam saatlerinde yürüyün. Hamilelik döneminde egzersiz ile hem kilo alımınızı kontrol altında tutar hem de ağırlaşan vücudunuzu daha rahat taşımanızı sağlar.
* Yaza ve Hamileliğe uygun giyinin. Giyilen kıyafetlerin dar olmamasına dikkat edin. Havanın sıcak olması ve vücutta meydana gelen şişlik nedeni ile dar kıyafetler daha çok rahatsız edecektir.  Açık renkli, ince ve pamuklu kıyafetler tercih edin.

YAZ AYLARINDA TATİLE GİDECEK HAMİLELERE ÖNERİLER
* Tatile çıkmadan önce doktorunuza kontrole gidin. Bebeğinizin ve sizin sağlığınızdan emin olduktan sonra yola çıkın.
* Tatile kendi arabanızla gidecekseniz 2 saatte bir durarak biraz yürüyün.
* Uçakla gidecekseniz, 7. aydan sonra uçakla seyahat için doktorunuzdan onay verilen bir belge istenecektir, unutmayın.
* Tatil yapacağınız yerde size yakın sağlık kuruluşu olup olmadığını gitmeden kontrol edin.
* Sabah saatlerinde ve öğleden sonra güneşlenin. Güneş ışığına fazla maruz kalmayın.
* Güneş kremi, şapka ve gözlük kullanın.
* Sıvı kaybınız çok olacağından bol bol sıvı tüketin.
* Sudan çıktıktan sonra mayo ile uzun süre kalmayın, mutlaka kurulanın.
* Girdiğiniz denizin temiz olduğuna emin olun. Eğer havuza girecekseniz hijyen koşullarına uygun olup olmadığını kontrol edin.

 

Op. Dr. Djemila Vatansever
Baypark Hospital
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Tarih: 18 Temmuz 2019 Perşembe    Hit: 6190

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • Yekcan cinar  17/07/2023 21:59:54

    Mrb hocam size birturlu ulasamadim hangi doktora gitsem hiçbir sıkıntım yok diyor siz bilene dediniz ama ben 5 gün temiz kalamiyorum sürekli bir kanama görüyorum size kızken gelmiştim ilerde birşey olursa bana gel dediniz ama ulaşamiyorum size