04 Mayıs 2024 Cumartesi   

TOPLUMUN TEMEL DİNAMİĞŸİ: KADIN VE AİLE

TOPLUMUN TEMEL DİNAMİĞŸİ:  KADIN VE AİLE
 

8  Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınlara yönelik çeşŸitli sosyal projeler hayata geçirilirken, Sultangazi Belediyesi anlamlı üç projeyi uygulamaya koydu. ÇeşŸitli nedenlerle cezaevine giren mahkum ailelerine ekonomik ve psikolojik yönden yardım etmek amacıyla “Ben de Varım’’, aile kurumunun korunması ve güçlenmesine yönelik “Canım Ailem” ve kuşŸaklararası iletişŸimin güçlendirilmesi ve gençlere toplumsal değŸerlerin aktarılması amacıyla başŸlatılan “Nesilden Nesile” projeleri ile binlerce aileye ulaşŸıldı.

Demokrasinin gelişŸmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde de ciddi mesafeler katedildi.  8  Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınlara yönelik çeşŸitli projeler hayata geçirilirken, Sultangazi Belediyesi de sosyal sorumluluk projesi kapsamında aile ve kadını temel alan üç projeyi uygulamaya koydu.

 “BENDE VARIM”

Onlara göre hayat anlamsız, çelimsiz ve başŸkalarına göreydi. Yoksul evlerin ocağŸından çaresizlik tütüyordu.

Onların ya eşŸleri, ya çocukları ya da babaları cezaevindeydi…

Devletin ilgili birimleri cezaevinde yatan mahkumların toplumsal hayata yeniden kazandırılmaları ve meslek sahibi olması için eğŸitim programları uyguluyordu. Ya kader mahkumunun eşŸleri ve çocukları?

Kader mahkumlarının geride bıraktıkları aileleri toplumsal hayatın dışŸında kalmışŸlardı. Hep şŸüpheli gözlerle nazar edilmek onlara zor geliyordu. Kader mahkumu dört duvar arasında çentik atarken, onların evlerinin duvarların da  çentik atacağŸı hiçbir boşŸluk yoktu.

Kader mahkumunun çocuklarıyla kenetlenmişŸ bir anne ise aileyi ayakta tutmak için herkesten çok çalışŸmaya ve fedakarlık yapmaya mecburdu.

Sultangazi Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleri kapmasında mahkum ailelere yönelik “Ben de Varım” projesini hayata geçirdi.

Proje kapmasında ilk etapta ailenin mahkumiyet tarihçesi, sağŸlık ve psikolojik durumlarına dair bilgileri, ayrıntılı şŸekilde raporlandı. Sonraki adımda ise Sultangazi Belediyesi tarafından mahkum ailelerinin temel ihtiyaçları ve psikolojik destek sağŸlandı. EğŸitim gören çocuklara ise her türlü eğŸitim malzeme desteğŸi verildi.

Ailesini geçindirmek zorunda olan mahkum eşŸlerine ise istihdam olanağŸı sunuldu. Bu amaçla özel sektörle temasa geçilerek mahkum ailesinin kendi evinde paketleme ve nikah şŸekeri yapımı gibi işŸ yapma imkanı getirildi.

Bununla da yetinmeyen Sultangazi Belediyesi BaşŸkanı Cahit Altunay bu aileler periyodik aralıklarla bir araya gelerek kültürel ve eğŸlence gezileri düzenledi.

Konuyla ilgili görüşŸlerini açıklayan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen mahkum aileleri ise düşŸüncelerini şŸu cümlelerle özetliyor:
 
“Toplum bize ön yargılı yaklaşŸıyor. Belli bir zaman sonra ise önce çocuklar sonra bizler toplumdan uzaklaşŸarak kendi dünyamızda yaşŸıyoruz. Her insan suç işŸleyebilir, Hangimiz hata yapmıyoruz ki?  Cezaevindekilere bir şŸans daha veremez miyiz?”

“Ben de Varım” Projesi hakkında düşŸüncelerini açıklayan mahkum aileleri, “Bu projeyle bir kez daha hayata sıkı tutunma şŸansını yakaladık. Sultangazi Belediyesi’nin yardımıyla işŸ sahibi olduk ve yarınlara daha güvenle ve geçinme sıkıntısı olmadan bakabiliyoruz” ifadelerini kullandılar.

“CANIM AİLEM”

Medeniyet değŸerlerimizin ve toplumumuzun temeli olan “Aile” değŸerlerinin farkındalığŸını ve önemini ortaya koymak için “Canım Ailem” projesi uygulamaya konuldu. Proje kapmasında eşŸler ya da ebeveyn-çocuk arasında sorunları olan aileler ile iç göçle yerleşŸen ve kente adaptasyon sorunu yaşŸayanlar hedef alındı.

Belirlenen ailelerle önce sosyal hizmet uzmanlarıyla ön görüşŸme yapılarak sorunlar tespit edildi. Her akşŸam bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve belediyeden bir yetkili ile aile ziyaretler gerçekleşŸtirildi.

Bu ziyaret ailelere yönelik terapi programları uygulanırken, çeşŸitli kitaplar ve aile fertlerinin birlikte zaman geçirebileceğŸi oyun grupları takdim edildi. Turistik ve kültürel yerlere geziler düzenlenerek  aile içi dinamiklerin güçlendirilmesinin yanından farklı ailelerin bir arada aynı ortamda bulunması sağŸlandı.

“NESİLDEN NESİLE”

“Nesilden Nesile” Projesinin amacı; kuşŸaklararası iletişŸimin güçlendirilmesi, yaşŸlılarımızın ise toplumsal dışŸlanmışŸlık hislerinin ve yalnızlık duygularının giderilmesini sağŸlamak.

Bu amaçla Sultangazi Belediyesi, psikolojik danışŸman ve sosyal hizmet uzmanları tarafından özel olarak seçilmişŸ gençlere önce iletişŸimde empati yeteneğŸini gelişŸtirmesi sağŸlandı.

Her hafta Cumartesi günü bir psikolog, iki sosyal hizmet uzmanı ve belediye yetkilileri ile gençlerin yaşŸlılarla buluşŸturulması sağŸlandı. Pilot uygulama Darülaceze’deki yaşŸlılarımızdan istifade edildi.

Farklı yaşŸanmışŸlıkların, hayat tecrübelerinin paylaşŸıldığŸı ortamlarda gençlerle yaşŸlılar uzun süre birlikte zaman geçirdi. Bu görüşŸmede yaşŸlılarımızın da terk edilmişŸlik hislerinin gençlerle birlikte zaman geçirilerek giderilmesi amaçlandı.

Periyodik aralıklarla yapılan etkinliklerde gençler, aile içi birlikteliğŸin anlam ve öneminin farkına varırken, büyüklerin hayat tecrübelerinden yararlanma imkanı buldu.
 

Tarih: 3- Mart 2012 Çarşamba    Hit: 1363

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol