26 Nisan 2024 Cuma   

KELEŞ: KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

KELEŞ: KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
 

• Paşavizyon Gazetesi olarak “Muhtarlar Konuşuyor” köşemizin altıncı konuğu olarak Muratpaşa Mahallesi Muhtarı Seyit Keleş’i ziyaret ettik. Baba mesleği muhtarlığı 3 dönemdir sürdüren Seyit Keleş ile mahallesini konuştuk. 
12 yıldır muhtarlık yapan Keleş, Muratpaşa Mahallesi’nin en büyük sorununun binaların çoğunun eski olduğu için kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ifade etti. Mahallesi ile ilgili merak ettiklerimizi biz sorduk, Muhtar Seyit Keleş cevaplandırdı…

Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?
22 Ekim 1960 yılında Samsun Çarşambalı bir ailenin evladı olarak İstanbul’da doğdum. Mimar Sinan Üniversitesi’ni bitirdim. İç Mimarlık yaptım. Taş yapı uzmanı ve restaratör olarak da çalıştım. İktisat da okudum. AB Yerel Yönetimler Stratejik Planlama Uzmanıyım. Aynı zamanda profesyonel bir dalgıcım. Üniversite öğrenciliğim yıllarında Tophane’deki Kılıç Ali Paşa’nın restorasyonunda görev aldım, çeşitli tarihi camilerde gravürler çizdim. Ressamlık ve kara kalem çalışmalarım da bulunuyor. Tarihe büyük önem veriyorum. Antika meraklısıyım. Evliyim ve 3 çocuk sahibiyim. 

Neden muhtarlık yapmak istediniz?

Babam Enver Keleş, Muratpaşa Mahallesi tarihinin ikinci muhtarıdır. Babam, 1973 yılından 2009’a kadar 36 yıl boyunca Muratpaşa Mahallesi’nin muhtarlığını yaptı. Ben de öğrencilik dönemlerinden itibaren babama muhtarlık görevinde yardımcı oluyordum. Çıraklığını bilmediğin işin ustalığını yapamazsın. Ben muhtarlığa adeta çıraklıktan başladım. Babam rahatsızlanınca 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Muratpaşa Mahallesi’ne muhtar adayı oldum. Mahalle halkımızın da teveccühleriyle bu göreve seçildim. 3 dönemdir Muratpaşa Mahallesi’nin muhtarlığını yapıyorum. Muhtarlık kurumu içerisinde 48 yıldan beri bulunan bir insan olarak halkımıza hizmet etmekten büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. Klasik bir tabirle muhtarlık bir gönül işidir. Muhtarlık maaşımı da 4 öğrenciye burs vererek bağışladım. O gençlerimizin okuyup, ülkemize iyi birer insan olması en büyük temennim.

Muratpaşa Mahallesi’nin adı nereden geliyor?
Bilindiği üzere Bayrampaşa ilçe olmadan önce Sağmalcılar adında küçük bir semt idi. Yaklaşık son 40-50 yılda gittikçe büyüdü ve ilçe oldu. Mahalemiz  yıllar önce tabi ki bu kadar yoğun yapılaşmanın olduğu ve insanların yaşadığı bir yer değildi. Mahallemizin ismi Padişah 1. Ahmed döneminde Sadrazamlık yapmış Murat Paşa’dan geldiği öne sürülmekte. Kendisi ‘Kuyucu Murat’ olarak da bilinmektedir. Kuyucu lakabının öldürttüğü Celali isyancılarını derin kuyulara gömdürmesi nedeni ile aldığı öne sürülmekte. Bir diğer kanı ise Karaman Bey’i Murat Paşa’dan aldığı öne sürüKmektedir. Mahallemize eskiden Cicoz Köyü denilirmiş. Eski tapularda bile Cicoz mevkii diye geçer. Zaten eski pazartesi pazarının caddesinin ismi de Cicoz Yolu.

Mahalleniz hakkında bilgiler verebilir misiniz? Kaç kişi yaşıyor, nüfus dağılımı vb. gibi?
Muratpaşa Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 65 bin. Sanayi bölgeleri bulunması nedeniyle gündüz nüfusu 100 bini buluyor. Muratpaşa Mahallesi aynı zamanda Bayrampaşa’nın tam ortası. Mahallemizin dengeli bir nüfus dağılımı var. Karadeniz, Güney ve Doğu Anadolu’dan göç eden insan sayısı biraz daha ağırlıkta. Babamın muhtarlığı döneminde yaklaşık 700 seçmen vardı. Günümüzde bu sayı 27 bini buluyor. Nüfusumuzun büyük çoğunluğunu çalışan kesim oluşturuyor. Mahallemizden birçok değerli insan yetişmiştir. Mesela Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’i örnek verebilirim.

Muhtarlığınız döneminde mahallenize yapılan hizmetlerden bahseder misiniz?
Mahallemizdeki sıkıntıları yerel yönetimlerle paylaşmamız sonucu kısa süre içerisinde çözümünün sağlanması noktasında hizmetlerimiz oluyor. Muhtarlık dönemimizdeki hizmetlerimizi tabi ki saymakla bitmez. Kendi muhtarlığım dönemimde Muratpaşa Mahallesi’nin elektrik, su, doğalgaz gibi tüm altyapı sorunları bitirildi. Tüm sokaklara fiberoptik kablolar çekildi. Mahallemizin 123 sokağını en ince ayrıntısına kadar bilirim ve tek tek dolaşırım. Mahallemiz  sağlık alanında çok şanslı. 6 tane sağlık ocağımız bulunuyor. Modern bir muhtarlık binamıza kavuştuk. Muhtarlık binamızın bulunduğu alanda aynı zamanda Muratpaşa Spor Kulübü, Muzaffer Öztekin Parkı, yer altı otopark ve kapalı pazar alanı (pazartesi pazarı) bulunmakta. Mahallenin sorunlarına yönelik kurum ve kuruluşlarla çözüm noktasında işlemlerin hızlandırılmasını sağlamanın yanı sıra ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlarımız devam ediyor.

Halk ile kaymakamlık, belediye ve diğer kurumlarla olan köprü görevinizi değerlendirir misiniz?
Biz mahalle halkımızın her türlü sıkıntılarını gidermek adına buradayız. Mahalemizin sıkıntılarına yönelik sorunların çözülmesi yönünde başta Bayrampaşa Kaymakamlığı ve Bayrampaşa Belediyesi olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla sürekli irtibat halindeyiz. İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ gibi kurumlarla sorunlarımızı anında çözebiliyoruz. Bayrampaşa Kaymakamımız Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanımız Atila Aydıner bizlerle sürekli temas halinde ve mahallemizin sıkıntılarının çözülmesi yolunda yardımcı oluyor. Kendilerine Paşavizyon aracılığıyla teşekkürlerimi iletiyorum.

Mahallenize yönelik olarak yeni projeler var mı?
Sarı Dökümcüler Sitesi başta olmak üzere sanayi kesiminin bulunduğu alanlarla ilgili 2019 yılında etüt çalışmaları ve revizyon planları yapıldı. Sarı Dökümcüler Sitesi’nde 1200 hisse var. Sanayi bölümünün en az 45 metre geriye çekilmesi durumu var. Sanayi bölgelerindeki yapılar günümüzde fiziki anlamda çok yetersiz. Mahalle halkının yaşadığı yerlere çok yakınlaştı. Modern bir organize sanayi bölgesinin kurulması gerekiyor. İstanbul’un en büyük sanayi sitesi yangınlarının bazıları mahallemizde oldu. 29 Mayıs 2019’da İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, Bayrampaşa Belediyesi ve muhtarlarla yaptığı toplantıda Sarı Dökümcüler Sitesi’ndeki binaların fiziki anlamda yetersiz olduğunu ifade ettim. Sanayi sitelerinde tehlikeli maddelerle çalışan iş yerleri vardı. Belediye yetkililerine iletmemiz sonucu özellikle geri dönüşüm tesisinin buradan taşınmasını sağladık. Bizler sanayinin Muratpaşa Mahallesi’nden taşınmasını değil daha modern haline getirilmesini istiyoruz. Çünkü halkımızın çoğunluğu bu işletmelerde çalışıyor.

Size göre mahallenizin eksiklikleri nelerdir?
Mahallemizde en büyük sıkıntılardan biri de binaların çoğunluğu eski. Eski binaların depreme dayanıklı olarak yeniden yapılması için kentsel dönüşüme geçilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm olunca yollar ve sokaklar ona göre düzenlenecek. Vatandaş park sıkıntısı nedeniyle araçlarını çift taraflı park ettiği için sokaklar darlaşıyor. Vatandaş dişinden tırnağından arttırarak o günkü şartlarda evlerini yaptırmış. Günümüzde ise binaları fiziki açıdan yetersiz. Ancak inşaatların mali boyutları da ortada olduğu için vatandaş yeni yere geçemiyor. Sarı Dökümcüler Sitesinin olduğu alana bir okul yapılma projesi de var. Geçtiğimiz günlerde bu konuda müjdeli haber de bizlere verildi.

Sizinle konuşurken bazı vatandaşların kayıp eşya getirdiğini görüyoruz?
Son zamanlarda insanlarımız çok mu dalgın oldu bilemiyorum. Sürekli birşeylerini kaybeden insanlar var. Muhtarlık binamız kayıp eşya bürosu gibi oluyor. Sizinle konuşurken önce kayıp bir kimlik bana getirildi. Daha sonra ise kadın çantası ve araba ruhsatı… İnsanlar dalgınlaştı. Daha da bir unutkan olmaya başladı. Hemen her gün sokakta, yolda bir şey bulanlar bize getiriyor. İçi para dolu cüzdan da, giysi poşetleri ya da kimlik kartları da geliyor. Bir yandan bunları bulan ve bizlere getiren duyarlı insanlara da seviniyorum. ‘İnsanlık ölmemiş’ diyoruz. Vatandaş kayıp şeyleri yolda bulduğu zaman ilk bize getiriyor. Biz de bu kişiler mahallemizdeyse bulmaya çalışıyoruz. Değilse karakol gibi yetkili yerlere teslim ediyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Pandemi döneminde muhtarlar olarak devletimizin bize verdiği görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Vefa Sosyal Destek ekipleriyle, Filyasyon ekipleriyle birlikte çalışarak halkımızın hep yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Mahalle muhtarları olarak halka hizmetlerimizi hızlı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Halkımızdan da özellikle toplum sağlığı yönünden bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Lütfen herkes koronavirüse karşı dikkatli olsun. Kendilerini düşünmüyorlarsa bile çevresindeki insanları düşünsünler. Bu salgın ihmale gelmez. Paşavizyon Gazetesi’ne sayfalarında bizlere yer verdiği için teşekkür ediyorum. Halkımızdan da kurallara uymasını istiyor ve sağlıklı günler diliyorum.       

RÖPORTAJ: CEMİL SAĞLAM   

Tarih: 17 Eylül 2021 Cuma    Hit: 3383

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol