08 Mayıs 2024 Çarşamba   

KADINA ŞİDDETE HAYKIRIŞ!

KADINA ŞİDDETE HAYKIRIŞ!
 

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İslam dünyasından önemli kadın yazar ve aktivistler, ‘Kadına Şiddete Haykırış’ isimli uluslararası konferansta savaşların kadınlar üzerindeki etkilerini anlattı. 
Gaziosmanpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İslam dünyasından önemli isimlerin katıldığı ‘Kadına Şiddete Haykırış’ isimli uluslararası bir konferans düzenledi. Kadına şiddetle mücadele konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen konfersans, İslam dünyasından önemli kadın aktivist ve yazarları bir araya getirdi. Konferansa Suriye’den aktivist Beyhan Osman, Mısır’dan İhvan-ı Müslimin Devrim Komitesi Üyesi Esraa Almasry, Bosna Hersek’ten eğitimci yazar Ayşe Müzeyyen Taşçı, Filistin’den Kudüs Nuru Derneği Başkanı Rebab Osmanlıoğlu ve Türkiye’den Kadın ve Demokrasi Derneği’nden Av. Işıl İlgin Oktay konuşmacı olarak katıldı. Yazar ve Belgesel Yapımcısı Tülay Gökçimen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da katıldı. Konferansa Gaziosmanpaşalı kadınların yoğun bir ilgi gösterdiği gözlendi.
“EĞİTİM ERKEKLERE VERİLMELİ”
Konferansta ilk konuşmayı Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta yaptı. Başkan Usta, kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, “Kadına karşı şiddeti şiddetle kınamak istiyoruz. Buradaki farkındalık oluşuma maksadımız kadına karşı şiddeti eylem olarak değil, bunun bir ses çıkarılması ve haykırılması olarak değerlendiriyoruz. Bugün dünyadaki kadına karşı şiddete yönelik bir anma günü yapılıyor ama bizim kadına karşı şiddeti hep birlikte haykıralım diyoruz. Şiddete karşı olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Aslında kadına karşı şiddetle ilgili tüm bilgilendirmeleri erkeklere yapmak lazım. Eğer kadına karşı şiddeti erkekler uyguluyorsa biz erkeklerimiz bu anlamdaki duyarlılığının daha da arttırmak lazım. Bu manada kadına şiddetle ilgili seminerler, eğitim programları tertip ediyoruz. Kadınlar adına sesimizi duyurmak istiyoruz. Ama eğitim ve bilgilendirme verilecekse bunların da erkeklere verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Adı ne olursa olsun kadına karşı yapılan tüm şiddeti kınamak adına tüm kadınlarımızla birlikte bir farkındalık oluşturmak istedik” dedi.
Kadına yönelik şiddetin uluslararası boyutuna da değinen Hasan Tahsin Usta, dünyada yaşanan savaşlardan en çok kadınların ve çocukların etkilendiğini belirterek, “Ne yazık ki kadına şiddet uygulanmasında sadece ailede, iş yerinde ya da okulda değil dünyanın dört bir tarafında savaş mağdurları da kadınlar. Yani erkeğe yapılan şiddette bile kadın mağdur edilmiş oluyor. Dolayısıyla uluslararası boyut bu anlamda son derece önemli. Savaşta erkekler ölüyor ama sonuçta her anlamda kadınlar mağdur edilmiş oluyor” dedi.
FİLİSTİNLİ KADINLAR HAKLARININ İADESİNİ İSTİYOR
Filistinli kadınların ülkelerinde yaşadıkları baskı ve zulümleri anlatan Kudüs Nuru Derneği Başkanı Rebab Osmanlıoğlu, “İsrail askerleri Filistinli kadınlara çeşitli zulümler yapıyorlar. Öncelikle kadınlar evlerindeyken bombardımanlara ve kurşunlara hedef oluyorlar. Buradan dünyaya söylemek istediğim mesaj şudur; Filistinli kadınlar sadece onurlu bir şekilde yaşamak istiyorlar ve haklarının onlara iade edilmesini istiyorlar” dedi.
SURİYELİ KADINLARIN PSİKOLOJİLERİ ÇOK KÖTÜ
Konferansa konuşmacı olarak katılan Suriyeli Aktivist Beyhan Osman ise, Suriye’de yaşanan tabloyu ve Esed rejimine bağlı askerlerin evlerine yaptığı baskın sırasında da yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Yaşadığı duygusal anlar nedeniyle zaman zaman konuşmakta zorlanan Beyhan Osman, Suriye’de yaşanan savaş ortamının en çok kadınları etkilediğini belirterek, “Bizim kadınlarımız çok zorlanıyor. Şehitler olduğu için çoğu kadın hem ev işleri yapıyor, hem dışarı çıkıyor ve çocuklara bakıyorlar. Bu nedenle kadınların psikolojileri kötü oluyor” dedi.
Konferansta Mısır’dan İhvan-ı Müslimin Devrim Komitesi Üyesi Esraa Almasry, özellikle Rabia olayları sırasında yaşanan kadına yönelik şiddet hakkında bilgi verdi ve bugün Mısır’da yaşanan sorunları dile getirdi. Bosna Hersek’ten eğitimci yazar Ayşe Müzeyyen Taşçı ise Bosna Savaşı sırasında Bosnalı kadınların uğradığı mağduriyetler hakkında bilgi verdi. Taşçı, özellikle BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa da yaşanan olayları dile getirerek dinleyicileri bilgilendirdi. Türkiye’den Kadın ve Demokrasi Derneği’nden Av. Işıl İlgin Oktay ise Özgecan Aslan adı nezdinde simgeleşen kadına yönelik şiddetten örnekler verdi ve yapılması gereken yasal düzenlemeler hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.  

GAZİOSMANPAŞA’DA KADINLAR CUMA NAMAZI ÇIKIŞI GÜL DAĞITACAK
Gaziosmanpaşa Belediyesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla önemli bir etkinliğe imza atıyor. Kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlik kapsamında Gaziosmanpaşa’da yaşayan kadınlar 27 Kasım Cuma günü Gaziosmanpaşa Merkez Camii Önünde Cuma Namazı çıkışı erkeklere gül dağıtacak. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da etkinliğe katılarak kadınlara destek olacak.


Tarih: 26 Kasım 2015 Perşembe    Hit: 1481

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol