26 Nisan 2024 Cuma   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

EVDE HASTA BAKICI VE HİZMETLİ ÇALIŞTIRAN FATMA TEYZENİN DESTEĞİ

 

FATMA teyze evinin işlerine yardımcı olması için yada evindeki hastasına bakması için birisini çalıştırabilir. Tabi ki eğer bu hizmeti alıyorsa muhakkak usulü gereğince onu sigortalı da yapması gerekir. SGK’da Fatma teyzeye ‘kolay işverenlik’ çalışması kapsamında yardımcı oluyor ve evdeki hizmetlisinin sigorta işlemleri için çok pratik yol sunuyor.
Tabi öncelikle Fatma teyzemiz hizmetlisini 10 günden az mı veya çok mu çalıştıracağına karar vermesi gerekir. Çünkü sosyal güvenlik kurumuna müracaatta iki ayrı bildirge vereceklerdir.
Eğer Fatma teyze bir ay içinde 10 günden az sürede çalıştıracaksa günlük 1.10 kuruş primi bankaya yatırması gerekecektir.
Fatma teyze eğer bu hizmetliyi ayda 10 günden fazla çalıştıracaksa SGK’ya bildirge ile başvurup bir değişiklik (işten çıkarma, çalışanın devamsızlığı ve hastalığı vb..) olana kadar herhangi bir işleme lüzum olmaksızın sigortalatma işlemini gerçekleştirecektir.
Fatma teyzenin bu hizmetlisi aşağıdaki şartları taşıması halinde de  4447 geçici 10. maddesindeki teşvikten yararlanacaktır. Şartları yukarıda görebilirsiniz. Ortalama bu şekilde Fatma teyze aylık 280 TL ödeyecektir. Sadece bir defa ya mahsus olarak 23,50 TL damga vergisi ödemesine katlanacaktır. 
1-Erkek ise 18-29 yaş arası, kadın ise 18 yaşından büyük olacak.
2-İşçinizin son 6 ay içinde sigortalı bir işte çalışmamış olması
3-Sizinde sigortaya borcunuzun olmaması gerekmektedir.
Bu arada 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kapsamında-ev hizmetleri olmadığından dolayı Fatma teyzenin OSGB hizmeti de alması gerekmemektedir.
SAĞLIK UYGULAMASI
Emeklilikte yaşa takılanlardan çalışanlar için herhangi bir sorun oluşmamaktadır. Asıl sorun burada  çalışmayan, prim gününü doldurup yaşı bekleyen vatandaşlarımız içindir. Bu durumda olanlar için alternatifler mevcuttur. 
1-Eşlerden birisi çalışıyor veya emekli ise sağlık aktivasyon sistemi diğer eşin de sağlık yardımını çalışan veya emekli alan eşten karşılıyor.
2- Eşlerden hiç birisi çalışmıyor veya emekli değilse o zaman anne veya baba çalışan çocukları varsa bu sefer sağlık yardımını çocuklarında alacaktır.
3- Yukarıdaki 2 şartı taşıyan birdurum yoksa bu sefer eşlerden birisi Kaymakamlık Sosyal Yardımlaş ma vakfına gidip, gelir tespiti yaptırması gerekecektir. Durumlarına göre hiç para ödemeyeceği gibi yapılan gelir tespitinde kişi başına düşen gelir; 
A-Ücretin brüt tutarından az olanlar yani G-1 gelir seviyesi çıkanlar: 65,88 TL
B-Gelir tespiti sonucu asgari ücretin bürüt tutarı ile asgari ücretin brüt tutarının iki katı arasında çıkanlar yani G-2 gelir seviyesi çıkanlar:197,71 TL
C-Gelir tespiti sonucu asgari ücretin brüt tutarının iki katından fazla çıkanlar yani G-3 gelir seviyesi çıkanlar:3 95,91 T.L ödeyeceklerdir. 

Tarih: 29 Haziran 2016 Çarşamba    Hit: 1572




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol