27 Nisan 2024 Cumartesi   

DİŞ ETİ BAKIMI VE TEMİZLİĞİ

DİŞ ETİ BAKIMI VE TEMİZLİĞİ
 

Diş eti bakımı ve temizliği

Polident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Dt. Zeynep Çolak, “Diş eti bakımı ve temizliği” ile ilgili merak edilen tüm detayları gazetemize anlattı.

DİŞ TAŞI NEDİR?
Yemekten sonra dişlerinizi hemen fırçalar mısınız? Dişlerinizi kaplamaya başlayan ince, yapışkan bir film fark edebilirsiniz. Buna plak denir ve fırçalama ve diş ipi ile temizlenmezse diş taşı olarak da adlandırılan tartar olarak sertleşebilir. Plak dişlerinizde çok kolay oluşur ve birikmesi de nefesinizin kokmasına neden olabilir bu halitoz olarak bilinen bir durumdur. Bazen diş taşı olarak da adlandırılan tartar, dişleri lekeleyebilen ve renk bozulmasına neden olabilen kabuklu bir filmdir. Tartar birikintileri, diş yüzeyindeki plak tamamen çıkarılmadığında oluşur.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Diş taşı temizliği, cerrahi olmayan bir yöntemle inatçı tartar oluşumunu ortadan kaldıran bir prosedürdür. Diş taşı temizliği yapmak için diş hekimi ya elde tutulan, manuel bir alet kullanacak ya da ultrasonik bir alet tercih edecektir.
El Tipi Manuel Aletler: Kullanılan yöntem bu ise, diş hekimi diş yüzeyinden tartarı çıkarmak için küret kullanacaktır.
Ultrasonik Aletler: Diş hekimi, tartarı çıkarmak için ultrasonik aletler kullandığında, ultrasonik aletten gelen metal titreşimli uç, tartarı gevşetir ve diş yüzeyinden parçalanmasına yardımcı olur.

DİŞ TAŞI OLUŞUMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Diş taşı oluşumu nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
Tükürüğün yapısı
Tükürüğün yoğun olduğu bölgeler
Yetersiz diş fırçalama
Diş fırçalamamak
Ağız sağlığına özen göstermeme
Dişlerin arasında yemek artıklarının kalması
Kişisel faktörler
Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi
Diş ipinin kullanılmaması

DİŞ TAŞI TEMIZLIĞI NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR?
Düzenli periyotlarla yapılan diş taşı temizliği ile; diş çürükleri, diş hastalıkları, diş eti çekilmeleri, kemik iltihapları, ağızda oluşabilecek yaralar ve diş kayıplarının önüne geçilebilir. Diş taşı temizliği ile dişlerinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.Diş hekimi ziyaretlerinin sıklığı ise, kişinin ağız ve diş sağlığına bağlı olarak belirlenir. Hastanın diş eti hastalığı veya diş eti hastalığı riski varsa (örneğin, sigara kullanımı veya şeker hastalığı mevcutsa) altı ayda bir diş taşı temizliği yaptırılması önerilir. Öte yandan, plak (ve dolayısıyla diş taşı) oluşumuna yatkın olan kişiler diş temizliğine daha sık ihtiyaç duyabilir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNDE AĞRI HISSEDİLİR Mİ?
Diş taşı temizliği işlemleri sırasında genellikle ağrı hissedilmez. Ancak hastanın bireysel olarak hassasiyeti mevcutsa lokal anestezilerden destek alınır.

DİŞ TAŞI OLUŞUMUNU ÖNLEME?
Günde 2-3 kez, 3’er dakika dişlerinizi fırçalayın.
Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Çünkü diş fırçasının giremediği yerlere diş ipi ile müdahale edebilirsiniz. Ayrıca diş aralarını en iyi diş ipi ile temizleyebilirsiniz. Ağız duşları ve gargaralarından da faydalanabilirsiniz.
Aşındırıcı özelliği olan karbonat, tuz benzeri ürünlerle asla dişlerinizi fırçalamayın. Çizilen ve aşınan mine yüzeyinde daha fazla plak ve tartar birikimi olacaktır.
Şekerli ve nişastalı yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Yapışkan şekerli besinleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanmaya çalışın. Hemen fırçalama imkanınız yoksa üzerine bir bardak su için Diş taşı temizliği, dişlerin yüzeyindeki var olan plak ve diş taşlarının kaldırılması, bunun akabinde de dişlerin yüzeylerinin cilalanarak temizlenmesi esasına dayanır.
Diş taşı temizliği, dişlerin yüzeyindeki var olan plak ve diş taşlarının kaldırılması, bunun akabinde de dişlerin yüzeylerinin cilalanarak temizlenmesi esasına dayanır.
Düzenli olarak diş muayenesine gidin ve düzenli ağız bakımı yaptırın. Diş eti hastalığınız varsa diş hekiminin uygulayacağı tedaviye uyun.
Sigara ve tütün ürünleri kullanıyorsanız kesin. Çünkü bu ürünleri kullananlarda tartar oluşma riski daha yüksektir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Diş taşı temizliği işleminden sonra yapılması gerekenler hem dişlere verilecek zararı önler hem de tekrar diş taşı oluşumunun önüne geçer.
Diş taşı temizliği işleminden sonra 2 saat boyunca herhangi bir gıda tüketilmemelidir.
İşlem sonrasında ortalama 24 saat boyunca çok soğuk veya sıcak gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Diş taşı temizliğinden sonra diş temizliğine normal rutinde devam edilmeli; dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir.
Diş taşı temizliğinden sonra sızıntı, hafif ağrı gibi durumlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesici kullanılabilir.

 

Dt. Zeynep Çolak
Polident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Tarih: 20 Haziran 2022 Pazartesi    Hit: 1986

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol