29 Nisan 2024 Pazartesi   

D VİTAMİNİ

D VİTAMİNİ
 

Güneş bize doğanın en büyük armağanı ve Vitamin D içinde en büyük kaynak. Atalarımız boşuna güneş girmeyen eve doktor girer dememişler. Son dönemlerde yapılan çalışmalar D vitamininin bilinenin aksine sadece kemik ve kalsiyum metabolizması ile ilgili olmadığını söylüyor. Vücuttaki hemen bütün sistemleri etkilediğini ve yine maalesef hem ülkemizde hem de bütün dünyada tahminlerin çok üstünde bir vitamin D eksikliği olduğunu göstermektedir. D vitamini eksikliği ile ilgili bazı çalışmalarda Kanada'da %90, Amerika'da %60, Avrupa'da % 55, bizim ülkemizde de özellikle kış aylarında arttığını ve %70’lere ulaştığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Dünyanın bütün ülkelerinde beklenin çok üstünde vitamin eksiklikleri tespit edildiği için halkın bu konuya dikkatini çekebilmek için Dünya Vitamin D Komitesi ilk defa 2007'de kasım ayını D vitamini farkındalık ayı olarak ilan etmiştir ve bu sene Vitamin D farkındalık ayının 7. yılındayız. 21. yüzyılda birçok insan ihtiyacı olduğu kadar D vitaminini maalesef alamıyor. Vitamin D için asıl kaynağımız güneştir.
Özellikle D Vitamini eksikliği besin alerji riskini arttırıyor
Çocuk sağlığı alanında önemli çalışmaların yayınlandığı Journal of Pediatrics de, besin alerjileri için özellikle D vitaminin önemine vurgu yapıldığını belirten Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çalışmalardan elde edilen sonuçları şöyle özetliyor. “İki yaşın altındaki çocuklarda D vitamini eksikliği, besin alerjisi geliştirme riskini artırıyor. Çocuklarda besin alerjilerine bağlı görülen atomik dermatiti vakalarındaki; dermatiti şiddetinin, düşük D vitaminin seviyesi ile ilişkili olduğu belirtiliyor. D Vitamini seviyesinin çok düşük olduğu tüm çocuklarda, birden fazla besine karşı alerji geliştirme riski artıyor. D Vitamini düşüklüğünün özellikle süt ve buğday alerjileri için risk oluşturduğu bildiriliyor” dedi. Ayrıca Antony; besin alerjisi olan çocuklarda D vitamini seviyesine mutlaka bakılması ve eksikliğin tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
D vitamini sadece kemik ve dişleri etkilemiyor. D vitamini eksikliğinin, iki yaşın altındaki çocuklarda besin alerjisi riskini artırdığı ve çocuklarda besin alerjileri nedeniyle görülen ekzema gibi ciddi alerjik deri hastalıklarının şiddeti üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. D vitamini seviyesi çok düşük olan tüm çocukların birden fazla besine karşı alerji geliştirme riski artıyor. D vitamini eksikliğinin özellikle süt ve buğday alerjileri için risk oluşturduğu söyleniyor. Bu alerjiye sahip olan çocuklarda D vitamini seviyesine mutlaka bakılması ve eksikliğin tedavi edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Ayrıca, uzmanlar vücudumuzun D vitamini depolamasına yardımcı olması açısından güneşin dik gelmediği saatlerde açık havada vakit geçirmemizi tavsiye ediyor.

• Devit 3 Kaynakları Nelerdir?
• Yağlı balıklar ve balık yağı
• Karaciğer
• Yumurta sarısı
• Tereyağ
• Takviyeler

D Vitamini eksikliği tanısı nasıl konur?
Sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda doktorunuz tarafından öncelikle D vitamini eksikliğine yönelik sorular sorulur. Genellikle sonrasında 25-hidroksivitamin D düzeyini belirlemek için kan vermeniz gerekir. Vücuttaki D vitamini düzeyinin en iyi göstergesi, 25-hidroksi vitamin D'dir. Çünkü D vitamini kan dolaşımında en çok bu formda bulunur. 25-hidroksivitamin D, cillte üretilen ve yiyeceklerle alınan D vitamini miktarını en iyi yansıtan formdur. Ölçülen D vitamini seviyeleri nanomole / litre (nmol / L) veya nanogram / mililitre (ng / mL) olarak ifade edilir.
Ciddi eksiklik: 30 nmol / L'nin altında (12 ng / mL)
Hafif eksiklik: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında
Normal seviyeler: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında
Yüksek seviyeler: 125 nmol / L'den (50 ng / mL) yüksek

Devit 3 takviyeleri nasıl kullanılır?
D vitamini ağızdan alınır. En iyi yemekten sonra alındığında emilir, ancak yiyecekle birlikte veya yemeksiz de alınabilir. Ürün paketindeki tüm talimatları izlemeniz önemlidir. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız. Doktorunuz D3 vitamini reçete etmişse, doktorunuzun talimatına göre almalısınız. Dozunuz tıbbi geçmişinize, güneş ışığı alma miktarınıza, beslenmenize, yaşınıza ve tedaviye yanıtınıza göre düzenlenir.
Devit 3 damla kullanıyorsanız, özel bir ölçü aleti (damlalık) kullanarak size uygun dozu dikkatlice almaya özen gösterin. Doğru dozu alamayabileceğiniz için ev tipi kaşık tercih etmeyin. Devit 3 ampül şeklinde de alınabilir. Bu ampülleri düzenli olarak, yine doktorunuzun uygun gördüğü dozda almayı ihmal etmeyin.


Uzm. Dr. Gülizar Kurun
Özel Rami Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü

Tarih: 22 Mart 2023 Çarşamba    Hit: 2087

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol