26 Nisan 2024 Cuma   

ÇOCUK MUTLU İSE HASTA OLMAZ!

 

ÇOCUKLARDA sağlıklı duygu oluşumunu sağlamak, duygusal gelişimlerini süreç içerisinde takip edebilmek ve bu konularda doğru yönelimler sergileyebilmek bütün ebeveynlerimizin çok önemsediği bir konu...
Çocuklarımız ağladığında hemen durumu bertaraf etmek, korkmamalarını ve hep cesur olmalarını istemek, öfkelendiklerinde onları sakinleştirmek...
Merkezine çocuğun duygularını alan “Ters Yüz” korkuların, bazen emniyetli ve sağduyulu olmamızı sağladığını; hırsın, kimi zaman kontrolü kaybetmemize sebep olsa da, başarı için tetikleyici olabileceğini; hayatın içinde duygusal farkındalıkların barındığını ve her zaman neşeli olmanın mümkün olmadığını anlatıyor. Büyümenin bunlar arasındaki dengeden, hatta bazen dengesizliğinden doğabileceğini ve hayatta her şeyin zıttıyla birlikte var olduğunu gösteriyor. Çocuğun zihninden geçen filmde; onun neşesini, üzüntüsünü, tiksintisini, öfkesini ve korkusunu resimlerinde ve oyunlarında net olarak izleyebilirsiniz. Bu nedenle çocuğunuz, duygularını yoğun bir şekilde hissettiği ya da dışa vurduğu durumlar ona müdahale etmeyin, bırakın sonucuna mücadele ederek kendisi ulaşsın. Mücadele etmeyen çocuk başarının kıymetini bilemez!! 

ÇOCUKLARLA ETKİLİ İLETİŞİM KURUN VE EMPATİ YAPIN!
Davranışlarımız hislerimizde kaynaklanır. Önce çocuklarımızın davranışlarına derinlemesine inelim ve onların gerçek hislerini anlamaya çalışalım. Onları kontrol etmek yerine, açık davranmalarına ve cesaretli olmalarına önem verelim. Niyetimiz, empati kurmaksa kafamızdaki gündemden vazgeçelim. Kendi hislerini, olayın dışında tutmak empati için ön koşuldur, 

UNUTMAYALIM.
Sağlıklı ilişkilerin doğal düzeni, kabul vermekten geçer. Onları olduğu gibi kabul edelim. 
Çocuklar; anne babaların ne zaman kendileriyle bağ kurduklarını, ne zaman kendi isteklerini yaptırmak için onları idare ettiklerini anlar. Onlara karşı DÜRÜST davranalım. 
Sakin ve kabulleniş içinde onun yanında olduğumuzu gösterdiğimizde güven duygusu gelişir ve size karşı daha şeffaf olur. Onun performansına odaklanmak yerine, kendisini güvende hissetmesini sağlayalım.
Hayatta hem hiçbir şeyin boşa gitmediği hem de kalıcı olmadığı üzerine biraz DÜŞÜNELİM.

ÇOCUKLARIN KELİME DAĞARCIKLARINI GELİŞTİREBİLMENİZ İÇİN HER HAFTAYA YENİ BİR KEŞİMEYLE BAŞLAYIN...
Her hafta bir kelime belirleyin ve onun üzerinde beraber çalışın. Mesel içindeki sesleri vurgulayabilir, anlamı hakkında konuşabilir, kelimelerin köklerinden ve heceleri olduğundan bahsedebilirsiniz. Yeni keşineler öğrencikten sonra, öğrendiği kelimeleri cümle içinde kullanması için onu teşvik edip yönlendirebilirsiniz. 

ÇOCUKLARINIZLA SOHBET EDİN!
Konuşmalarınızda, yeni ve onun bilmediği kelimeler kullanın. Anlamını mutlaka soracak ve merakla dinleyeceklerdir. Sohbetlerinizin içinde ona sorular yöneltmeye ve onun da fikirlerini almaya özen gösterin. Aynı durumu anlatırken birbirine benzeyen kelimleri bir arada kullanın. Kelimeleri, pekiştirmesini ve tekrar etmesini sağlayın. 
Onlara yaptığınız, düşündüğünüz, gördüğünüz şeylerle ilgili fikirlerinizden bahsedin. Böylece hem keşime haznesi gelişecek hem de dinleme becerileri desteklenmiş olacaktır.

Tarih: 19 Mart 2018 Pazartesi    Hit: 984




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol