18 Mayıs 2024 Cumartesi   

CHP İLÇE BAŞKANI MUTLU: AVM’LER ESNAFIMIZI BİTİRDİ!

CHP İLÇE BAŞKANI MUTLU: AVM’LER ESNAFIMIZI BİTİRDİ!
 

“Avrupa’da AVM’ler şehrin merkezinde değildir. Bayrampaşa eskiden mobilyacılarla anılıyordu. Ancak İKEA geldikten sonra büyük çoğunluğu dükkan kapattı. Forum AVM, Bayrampaşa’ya hizmet değildir”

Bayrampaşa’da yeniden CHP İlçe Başkanlığı görevine seçilen Hasan Mutlu, Bayrampaşa’nın yaşanabilir hale getirilmesi için gözle görünür projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başarılı iş hayatının yanı sıra siyasetle de yakından ilgilenen Hasan Mutlu, ilk demecini PAŞAVİZYON’a verdi. 

Ne zamandan beri siyasetin içindesiniz?

Türkiye’de yaşayıp da siyasetin içinde olmamak mümkün değildir. Günlük konuşmalarda bile siyaset yapıyorsunuz. Vefa Lisesi’nde okurken siyasetin çok yoğun olduğu zamanlarda siyasete ilgi duymaya başladım. 14-15 yaşlarından itibaren siyasetin içinde yer almaya başladım. Gençlik kollarından başlayarak çeşitli kademelerde görevler aldım. Bazen aktif bazen de biraz geride bulundum ama hep siyasetin içinde oldum. Kitap okumayı çok severim. Küçükken Teksas, Tommiks kitaplarını okuyarak kitap okuma sevgisi oluştu. Her gün 2 saat kitap okumadan duramam. 

İlçe yönetim kurulunda görev dağılımı yaparken nelere dikkat ettiniz?

Ben göreve geldiğimde bir yönetim kurulu vardı. O arkadaşlarımızın teveccühüyle ilçe başkanı oldum ve geldiğimde başkan yardımcılıkları ve divan kurulu oluşturulmuştu. Sadece bir başkan yardımcılığı görevi kalmıştı. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla toplantı yaptık ve ‘aday olan var mı’ diye sorduk. Çıkan adaylar arasında da oylama yaptık ve başkan yardımcılığı görevine getirdik. Mahalle birimlerini oluştururken de yapım gereği ‘o bana oy vermiş bu vermemiş’ bakmam. Bayrampaşa’da CHP’ye gönül vermiş herkesle çalışırım. Mahalle temsilcilikleri oluştururken bile mahalleliye sorarız. Böylece birimleri oluşturuyoruz. Bayrampaşa’daki 11 mahalle teşkilatımızla da toplantılar yapacağız. Mahallelerdeki herkesin fikirlerini alıyorum. 

CHP’nin halktan kopuk olduğu söylemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

CHP’nin halktan kopuk olması durumu gibi bir şey yok. CHP zaten halk için çalışan bir parti. Nihayetinde halkın refahı için çalışan bir partinin halktan kopuk olması söz konusu olamaz. Örneğin ben STK’ları ve mahalleleri sık sık ziyaret ediyorum. İktidar partisine bu yakıştırmaları yapmak lazım. Halkın refahı için çalışmalar ortaya koymaları lazım. Halka hizmet gitmesi yönünde programlar ortaya koymanız lazım. Belli bir zümre için uğraşıyor olursanız işte o zaman halktan kopuk olursunuz. CHP’de böyle bir şey yok.

CHP’deki kongrelerde olan kavgalar konusunda ne diyorsunuz?

Bizde biat diye bir şey yok. Biz demokrasiyi savunan bir partiyiz. Biz bir kongreye girerken ya da bir yere aday olurken ‘şu olsun herkes ona oy versin’ mantığıyla girmeyiz. Bireylerin sözüyle hareket etmek yanlış. Örneğin en son Bayrampaşa kongremizde 4 adayımız vardı. Bayram havasında bir kongre geçti. Aile içinde bir tartışma ya da paylaşılamayan bir nokta olur ama o kongrede kalır. Kapıdan çıkarken kazanan arkadaşın eli kaldırılır ve ona destek olunacağı açıklanır. CHP Genel Başkanlığı Kurultayı’nda Grup Başkan vekilimiz Sayın Muharrem İnce genel başkanlığa aday oldu. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da delegeler arasında imza toplanmasını dahi istemedi. Kongre takvimi açıklandı ve kongre yapıldı. Nihayetinde Sayın Kılıçdaroğlu kurultayı kazandı. Muharrem bey kongre sonrası ise ‘Kemal bey bugüne kadar rakibimdi şu andan sonra genel başkanımdır’ dedi. Aynı hızla çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Tartışmalar olabilir ama olay bittikten sonra herkes CHP çatısı altında milletimiz için çalışmalarına devam eder. 

İlçe başkanı olarak Bayrampaşa’daki siyaset ortamını nasıl buluyorsunuz?

1990’da geldiğim Bayrampaşa’ya çok alıştım. Şimdi kovsalar gitmem. Yenidoğan Mahallesi’nde oturuyorum. Bayrampaşa insanları ve yaşam şekli açısından çok hoşuma gidiyor. Sabah namazından sonra dışarı çıktığında gördüğün insan sana selam veriyor. Çok kozmopolit bir yapıya sahip değil. Bayrampaşa’nın her yerinde tanıdığın oluyor. Aynı yörelerin insanları var genelde. Son süreçte baktığımda Bayrampaşamız çok daha iyi yerlere layık diye düşünüyorum. Bayrampaşa’nın son 15 senesine bakınca gözle görülür bir değişim görmüyorum. Bayrampaşa Şehir Parkı (Parkada) yapılan bir hizmettir tamam ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmış. Eski cezaevi alanı Bayrampaşa için kazanım olacaktı. Yerine üniversite yapılabilirdi. Eski cezaevi alanı yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bırakıldı. Toplu konutlar yapılacak. Keşke o binalarda Bayrampaşalılar oturabilse ama bir çoğuna başka yerlerden gelen insanlar yerleşecek. Bayrampaşa’nın trafiği çok kötü. Bayrampaşa içinde bile evime ancak yarım saatte gidebiliyorum. AVM’ler geldi. Avrupa’da AVM’ler şehrin merkezinde değildir. Bayrampaşa eskiden mobilyacılarla anılıyordu ama İKEA gelince çoğu gitti. Bayrampaşa’daki mobilya sektörü bitirildi. Forum AVM geldi Bayrampaşa’daki küçük esnaf bitirildi.  Bayrampaşa’daki küçük esnaf için AVM’nin gelmesi bitiştir. Forum AVM Bayrampaşa’ya hizmet değildir. AVM’lerin Bayrampaşa’ya ne getirdiklerini de bilmiyoruz. İKEA, Bayrampaşa’ya okul mu yaptırdı, ne katkısı oldu? Bayrampaşa’da bir çok yerlerde yollar bozuk. Uzun zamandır yapılmayan yerler var. Yolumun üstü olan Mine Sokak belki 3 aydır bitirilmedi. Ahmet Haşim Okulu’na çocuklar gidiyor o yoldan. Ailelerine, çocuklarına yazık. Yaşlı insanlar da oturuyor. Biri hastalansa nasıl ambulans girecek? Bu yol 10-15 günde bitirilirdi. Yahya Kemal Parkı’nın olduğu cadde de uzun zaman içinde yapıldı. Yıldırım Mahallesi’nde Şehit Kamil Balkan Caddesi uzun süre yapılmadı, esnaf isyan edince bitirildi. Demirkapı Caddesi’ndeki ışıklandırmalar, yollardaki kaldırımlar neden senede bir değiştiriliyor?

Bayrampaşa’daki projeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bayrampaşa Belediyesi’nin son bütçe toplantısında 180 Milyon liralık bütçe açıklandı. 150 milyon lira gelir ve 30 milyona yakın açık var görülüyor. Bizim arkadaşlarımızın hesapladığı bütçede ise 30 milyona yakın kâr var. Çıkartılan bütçeyi gözden geçirelim. Varsa yanlış orta yolu bulalım. Bayrampaşa insanına hizmet vermek lazım. Altıntepsi 20 yıl önce neyse şimdi o. Şimdi kulüp binasının orası yıkıldı ve yeni bir proje yapılıyor. Diğer mahallelerde değişen bir şey yok. Vatan Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi var ama hala Bakanlıkta olduğu söyleniyor. Orada da insanlar sıkıntıda. Bayrampaşa’ya hizmet verilmesinden yanayız. Bayrampaşa’da ihtiyaç sahibi insan sayısı da fazla. Dinimizde ‘bir elin verdiğini diğer el görmemeli’ diye bir söz var. Kömür torbalarının üzerine, erzak kolilerinin üzerine kendi logonu basıyorsun. 
Mahalleye yardıma giderken de bir sürü insanla giriyorsunuz. Düşünsenize yardıma muhtaç olan insanların o andaki duygusunu. O insana ihtiyacı olan şeyleri vermeli. 1999 Marmara Depremi yaşandığı zaman Adapazarı ve Yalova’da gönüllü olarak çalıştım. Bana kapalı spor salonunda Türkiye’nin her yerinden gelen malların vatandaşa ulaştırılması görevi verildi. O kadar çok malzeme gelmişti ki. Ancak insanların ihtiyacı dışı malzemeler çoktu. Bizim partimizin çıkarttığı aile sigortası bir çözümdür. Bu insanlara Bayrampaşamıza yakışır hizmetler verilmesi lazım. Pırıl pırıl gençler bonzai tehdidi altında. Onlara yönelik hizmetler verilmesi lazım. Bayrampaşa sporun kalesi olan bir noktada. 4 tane İmam Hatip Lisesi oldu. İyi güzel. Bir Spor Lisesi yapılsa olmaz mıydı? Ben bile bir eğitimci olarak Spor Lisesi yapsak mı diye düşünüyorum. Pırıl pırıl gençlerimizi de düşünmeliyiz. Hizmeti seven bir insanım. Ama Bayrampaşamız hakikaten mağdur ediliyor.

Bir zamanlar ‘solun kalesi’ denilen Bayrampaşa’da parti olarak neden başarılı değilsiniz?

Yerel seçimde küçümsenecek bir oy almadık. Tabii ki yapılan hatalar oldu. Sadece Bayrampaşa’da değil, Türkiye’nin bir çok yerinde seçim stratejilerinde hata yapılan noktalar oldu. Yapılan hataları parti büyüklerimiz de bir çok kez dile getirdi zaten. Mesela Bayrampaşa’da ön seçim yapıldı ama ön seçimde çıkan aday değil dışarıdan bir aday açıklandı. Bu örgüt içinde küskünlüklerin yaşanmasına neden oldu. Örgütsüz bir mücadelede asla başarılı olamazsınız. Hasan Mutlu tek başına bir şey ifade etmez. Arkadaşlarıyla başarılı olabilir. Örgütün iradesine kulak verilmesi lazım. O zaman birlikte var gücüyle çalışıyor insanlar. Bu tür hatalar olmaması gerekiyordu ama Bayrampaşa genelinde oyumuz düşmedi. Genel seçimlerdeki oylarımız oldukça iyiydi. Yerel seçimlerdeki adayımız da iyi bir arkadaşımızdı. Geliş şekli tartışılır ama elinden geleni yaptı. Daha da iyi olabilirdi belki.

2015 Haziran ayında yapılacak seçimlerde milletvekilliğini düşünüyor musunuz? 

Şu anda aday olmayı düşünmüyorum. İlçe başkanlığı da düşünmüyordum. İşlerim yoğundu, sağlığımla ilgili de sıkıntım vardı. Nihayetinde bana verilen görevlerden kaçmayacağımı daha önceleri beyan etmiştim. Bu görev bize verildi. Bu süreçte adaylığım söz konusu değil. İyi adaylar çıkacaktır. Ön seçim olacak. Örgüt iradesi karar verecek. Ön seçim demek ‘örgütümle birlikte hareket ederek onların sesini dinliyorum’ demek. Örgüt kendisini temsil edecek kişileri seçecek. İnşallah iyi şeyler olacaktır. Ama milletvekilliği seçiminde aday değilim.

Belediye başkan aday adaylığı sürecindeydiniz. Belediye başkanı olsanız neleri yapardınız?

Bayrampaşamız insanıyla, yerleşim yeriyle yaşanılır bir yer ve daha iyi yaşanılır bir yer olması lazım. İnsanları mutlu görmek bizi daha mutlu edecektir. Demirkapı Caddesi’nde dükkanlar kapanıyor. İş yapamayan esnafa yazık günah. Bir insan iş kurarken ne hayaller kurar. Ben bile bir yer açarken 2 ay uykusuz kalmıştım. Ekonomik sıkıntılar ve sorunlar yatırımı çöpe atıyor ve kapatıp gidiyor. Bu insanlara destek olup, hizmet götürmek lazım. İKEA dedik ama adamlar taşeron kullanıyor. Aldığı paranın büyük kısmı yurtdışına gidiyor. Bayrampaşa’ya pek faydası yok. Vatandaşına bakıyorsun sorunlar içinde. Evinin kirasını ödeyemiyor. Sokaklarda yürünmüyor. Trafik berbat. Yeşil alan diyebileceğin bir ortam bırakmamışsın. Park diyebileceğin ortamları istediğin şekilde kullanmıyorsun. Okullarımızın yapısı belli. Bayrampaşa Belediyesi okullara temizlik ihalesini verirken firmaya ‘40 okulumuz var. Bir hizmetli ata. Okulların iç ve dış çevre temizliğini de sağla’ diyemez miydi? Okullarımızın civarında temizlik sorunu var. Müdürler ve öğretmenler sıkıntıda. Bayrampaşamıza değer vermemiz lazım. 
İlk yapacağım Bayrampaşa’nın kalbur üstü değil sokakta yaşayan insanlardan komisyon oluştururdum. Tek tek önce toplantı yapardım. Mahallenin sorunlarını çıkarırdık. Spor Lisesi kurardım mutlaka. Okul ve ibadethanelerin temizliğine önem verirdim. Sağlık alanında ihtiyaç sahibi insanlar ne kadar yararlanabiliyor. Hizmeti insanın ayağına getirmek lazım. Yurtdışında evde yatan hastaya her gün hemşire, 2 günde bir doktor geliyor. Biz bunu belediye olarak yapabiliriz. Ayrıca Bayrampaşa’nın mutlaka bir meydanı olması gerekiyor. Belediye binasının ön kısmında bulunan park bunun için çok uygundu. Ve zamanında belediye binasının oraya yapılmaması gerekiyordu. Eski cezaevi alanına belediye yapılabilirdi mesela. Bağcılar, Esenler ve G.O.Paşa belediyeleri güzel meydanlar yaptı. Onlar da AK Parti Belediyesi. 1990’da Esenler ve G.O.Paşa adeta köy gibiydi. Bayrampaşa onlardan daha ilerideydi. Ama maalesef şu anda Bayrampaşa o yerlerden geride kaldı. Meydan ve trafik düzenlemesi kötü. G.O.Paşa ve Esenler’de meydanda bir tane boş dükkan bulamazsınız. Ayrıca Öğretmenevi ve Huzurevi’de eksik. Bu eksiklikleri biz iktidara geldiğimizde hızla kapatacağız. 
Bu güzel söyleşi için sizlere ve Paşavizyon ekibine teşekkür ederim.

SAFRANBOLU’DA DOĞDU BAYRAMPAŞALI OLDU

1961 yılında Karabük’ün Safranbolu ilçesinde dünyaya gelen Hasan Mutlu, henüz çocukluk yıllarında İstanbul’a taşındı. Mutlu’nun Nişantaşı’nda bir gecekonduda başlayan İstanbul’daki hayatı Balat’ta devam etti. İlk ve ortaokulu Fatih’te bitirdikten sonra, Vefa Lisesi’nde okuyan Mutlu, 1984 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü’nden mezun oldu. Özel sektörde öğretmenlik yapan Mutlu, tahsil hayatını İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyarak sürdürdü. Uzun süre dershanelerde fizik ve matematik öğretmeni olarak çalışan Hasan Mutlu, 1990’lı yıllarda Bayrampaşa’ya taşındı. Şu anda Sınav Dershaneleri’nin İstanbul temsilciliği görevinin yanı sıra 4 adet dershanesi bulunan Mutlu, TÖDER ve STK’larda da görev yapıyor. Rumeli Türkleri Derneği üyesi ve Bulgaristan Türkleri Federasyonu’nun kurucuları arasında yer alan CHP Bayrampaşa İlçe Başkanı Hasan Mutlu, aynı zamanda Kartaltepespor’un da üyesi...

Tarih: 23 Aralık 2014 Salı    Hit: 1346

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol