27 Nisan 2024 Cumartesi   

BONZAİ

BONZAİ
 


BONZAİ

(ÇİN ESRARI, YENİ MODA UYUŞTURUCU)

Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımındaki artış uzmanları korkutmaya başladı. Özellikle sentetik esrar 'bonzai'nin giderek yaygınlaşması yetkilileri tedirgin ediyor

Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Fahrettin Özkan uyuşturucu kullanımıyla ilgili korkutan gerçeğe dikkat çekti. Uyuşturucu kullanımının alkol kullanımını 10’a katladığını söyleyen Özkan, özellikle bonzai türü uyuşturucunun giderek yaygınlaşmasından tedirgin olduklarını söylerken, konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda uyuşturucu bağımlılığının özellikle gençlerde ve öğrencilerde arttığını biliyoruz. Uyuşturucu yaşı dokuz yaşına kadar inmiştir. Bu sarsıcı istatistik bizi bir an önce seferber olmamız konusunda şiddetle uyarıyor. Uyuşturucuyu pazarlayan çevreler bunu bir sistematik dahilinde yapıyorlar. Önce hap ve esrara, sonra kademeli olarak daha ağır uyuşturuculara alıştırıyorlar. Bu tezgahın piyonları ise çoğu zaman içen yakın arkadaşlar oluyor. Uyuşturucu kullanan herkes bir zaman sonra potansiyel bir uyuşturucu pazarlamacısı haline geliyor.

Gençlerin düştüğü en büyük tuzak ‘ottur zararı yoktur, günahı yoktur’ tarzında olayın yarı ironik algılamalardır. Bir müddet sonra kişi buna inanmaya başlıyor ve kendisini daha trajik bir hayatın içinde bulabiliyor. Nitekim yapılan araştırmalar esrar içmeye devam eden kişilerin arkasından yüzde 83’ünün kokaine,yüzde 33’ünün de eroine müptela olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi çok daha büyük bir bela var üzerimizde: Sentetik Eroin olarak adlandırdığımız Bonzai. Bu madde çocukları ve ergenleri düşünemez, okuyamaz ve hiçbirşeyden zevk alamaz hale getiriyor. Dozu arttıkça ölümle karşı karşıya getiriyor. Bu nedenle öncelikle anne babalar uyanık olmalı ve çocuklarına sahip çıkmalılar” diye konuştu.

BONZAİ NEDİR?

Çin esrarı olarak da bilinen bonzai, bir sıvı maddenin bonzai ağacına enjekte edilmesi ile elde ediliyor ve daha sonra buna daha hızlı ve fazla etkili olması için, bazı tarım ilaçları ya da fare zehiri (az miktarda) katılıyor. Uyuşturucu Madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan Bonzai, uyuşturucu madde bu bitkilerin yapraklarıyla karıştırılarak elde edilmektedir. Bonzai zararları ve etkileri kalcı hasarlar bırakabilmekle beraber büyük ölçüde bağımlı hale gelmektedir. Bonzai Sentetik birçok maddeden oluşmaktadır. Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bonzai bitkilerinin yapraklarına karıştırılarak yapılır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır.

Bonzai uyuşturucusunun zararları nelerdir ?

Bundan 3 4 yıl önce piyasada olmayan bu uyuşturucu madde son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla yayılmaktadır. Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürebiliyor. Tek bir duman bile öldürebilir, ölüm riski vardır, zamanın en tehlikeli uyuşturucuları arasındadır. Kullanıldığı zaman terleme ağız kuruluğu ölüm tribi yapabiliyor, ölüm tribine girildiği zaman ise ölüm riski yüksektir. Bir anda ölüm korkusu, hallüsülasyon görme, öldüğünü ve yahut öleceğini düşünme düşüncesi oluşur ya da kullananların kalp krizi geçirip o anda ölümüne neden olabilir. Bonzainin yol açabileceği en önemli tehlikeler : Kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi,Şiddetli ağız kuruluğu, göz kızarıklığı, halüsülasyon hayal görme, açlık hissi , ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama, geçici körlük,  geçici felç durumu gibi…

Bonzai hakkında, doğru zannedilen yanlışlar

Uyuşturucuya alışanların sarf ettiği bahaneler, onları bağımlı olmaktan kurtarmıyor. Bağımlılar "Benim iradem güçlüdür, ben bağımlı olmam. Bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz. Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz. Herkes kullanıyor bir şey olmuyor. “Bağımlılık yapmaz." gibi yanlış düşüncelere sahip olabilirler.

Uyuşturucuda arkadaş ve grup baskısı, kişiyi kötü alışkanlığı terk etmesindeki engellerden biridir. Madde kullanmayı reddeden gençleri genel olarak, "Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar. Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam. Ne olur hatırım için son bir kez... Beni kırma. Hadi süt çocuğu sen de, ana kuzusu." gibi ifadeleri bekler.

ÇOCUĞUMUN UYUŞTURUCU MADDE KULLANDIĞINI NEREDEN ANLARIM?

Uyuşturucuya önce kültürüne alışmakla başlanıyor. Madde kullanım kültürü, yakın arkadaş çevresiyle eğlenmek için gidilen ve özellikle yetişkin gözetimi olmayan ortamlarda öğreniliyor. 'Bir kere denemekle bir şey olmaz' denilen çocuklar, 'süt çocuğu, ana kuzusu' gibi ifadelerle tahrik ediliyor. Gençleri en çok aile içi sorunlar uyuşturucu batağına itiyor.

Madde bağımlılığı; vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Madde bağımlısı kişi, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Bu belirtileri hissetmemek için zamanla madde, kullanımı ve dozunu artırır. Zamanın büyük bir dilimini madde arayarak geçirir. Madde bağımlısı olan kişinin kendine güveni azalır, insani prensipleri yok olmaya başlar, idealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Bağımlılık birçok ölümcül hastalığa kapılma riskini de artırıyor. Bağımlı kişinin, maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirdiği ve bunun sonucunda çevresindeki insanların değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başladığı; hırsızlık, gasp, yankesicilik gibi suçlara karıştığı görülebilir.

Gençler, madde kullanmaya genelde aile içi sorunlardan kaçmak, farklı ve değişik görünmek, kendini kabul ettirmek, uyuşturucu kullanan ünlü bir kişiye benzemek, madde kullanan arkadaş grubu tarafından dışlanmamak, sıkıntılarını, problemlerini madde kullanarak unutacağını zannettiği için başlıyor. Madde kullanımı, önce kültürüne alışmak, sonrasında ise denemekle tanımlanıyor. Madde kullanım kültürü, yakın arkadaş çevresiyle eğlenmek için gidilen ve özellikle gözetimi olmayan ortamlarda öğreniliyor. Ders sonrasında gidilen oyun salonları ve eğlence merkezleri en riskli ortamlardır.

Bonzai belirtileri nelerdir? Ne zaman şüphelenilmeli?

Kusmuk izleri, pantolonlarındaki idrar veya ceplerindeki madde kırıntıları birer gösterge olabilir.

Kucaklayıp; elini sıkarken madde kullandığını gösterebilecek işaretlere, kokulara ve davranışlara rastlanılabilir.Ev ödevlerini beraber yapın; böylece zihinsel performansını takip edebilirsiniz.

İşaretlere dikkat edin; göz damlası, parfüm, ağız ferahlatıcılar madde kullandığını saklamak için kullanılan en genel yöntemlerdir. Giyim tarzları da önemli bir göstergedir. Hareketler tuhaflaşma, içe kapanma, eve geç gelmelerin artması, hırçınlaşma, saldırganlık, aileyle paylaşımın azalması, kötü arkadaşlar edinme, uyuşturucu tesirindeyken gereksiz yere gülmeler, korku ve panik hali gözlenebilir. Bonzai içenlerde günün belli saatlerinde özellikle akşama doğru artan bir aşırı gerginlik ve saldırganlık durumu göze çarpıyor. Denge kaybı, gözlerde kızarma, reflekslerin yavaşlaması, unutkanlık da görülebilir. Dikkat ve konsantrasyonun bozulması, bazı kişilerde paranoya gözlenebilir.

Bonzai ile mücadelede yol haritası

Sağlık Bakanlığınca, son zamanlarda kullanımı artan ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda yeni bir yol haritası hazırlanmıştır. Türkiye’de özellikle gençler arasında kullanımı artan ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu maddeyle mücadele konusunda, bu madde ile ilgili olarak İçişleri, aile sosyal politikalar, milli eğitim ve sağlık bakanlıkları, acilen yeni tedbirler ve neler yapılabileceği konusunda planlanma yapmalıdır. O değerlendirmelerden sonra yol haritamızı gözden geçirip, yeni uygulamayı planlamalı, bu konuda mevcut yeni uygulama kapsamında, emniyet, diyanet ve sağlık camiası duyarlılık mesajının dışında, yeni bir yol haritası çalışması yapmalıdır.

Tedavi: Hastaların yakınları tarafından derhal bir bağımlılık takip ve tedavi merkezine (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM birimine)  müracaat etmeleri gereklidir. Özellikle aileler, yetişme çağındaki çocukları ile ilgili olarak çok daha dikkatli olmalıdırlar.

Op.Dr.Fahrettin ÖZKAN / Bayrampaşa Hastanesi Başhekimi

 

Tarih: 06 Eylül 2014 Cumartesi    Hit: 1941

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • esra yel  06/09/2014 08:04:39

    hocam çok haklısın