18 Mayıs 2024 Cumartesi   

BEREKET KONVOYU'NDAN İLK İFTAR

BEREKET KONVOYU'NDAN İLK İFTAR
 

"KardeşŸlik Sınır Tanımaz" sloganıyla bu yıl 7. kez İstanbul'dan yola çıkan  "Bereket Konvoyu", geleneksel olarak ilk iftar yemeğŸini Bosna Hersek'in Mostar şŸehrinde düzeledi. Tarihi Mostar Köprüsü'nün altında verilen iftara BayrampaşŸa Belediye BaşŸkanı Atilla Aydıner, AK Parti İstanbul milletvekilleri Erol Kaya,
Mustafa AtaşŸ ve Metin Külünk'ün de aralarında bulunduğŸu 11 milletvekili, BayrampaşŸa Belediye Meclis üyeleri, BayrampaşŸa'dan 11 muhtar, Mostar BaşŸkonsolosu Metin Ergin ve Mostar Müftüsü Seyyid Smaykiç ile 1500'e yakın Mostarlı katıldı. Tasavvuf musikisi dinletisi sunulan program kapsamında okunan ezanla birlikte davete katılanlar, oruçlarını açtı. İftar programında, katılımcılar için Mostar'da genç kızların oluşŸturduğŸu koro da Türkçe ve BoşŸnakça ilahi seslendirdi.
BayrampaşŸa Belediye BaşŸkanı Atilla Aydıner, yaptığŸı konuşŸmada, Bosna-Hersek halkının 1992-1995 yıllarında yaşŸanan savaşŸta büyük acılar gördüğŸünü belirterek, bu acıyı biraz dindirmek, kardeşŸliğŸi pekişŸtirmek ve Türkiye'nin buradaki halkın yanında olduğŸunu göstermek amacıyla her yıl ilk iftarı Bosna-Hersek'te yaptıklarını söyledi.
Düzenlenen iftar programıyla kardeşŸliğŸin ve dostluğŸun buluşŸtuğŸunu vurgulayan Aydıner, "BayrampaşŸa'da bulunan kardeşŸlerimizin selamını buradaki insanların akrabalarına, Mostar'a, getirdik. Çünkü BayrampaşŸa bir Balkan mozaiğŸidir. Buradaki halkın selamını da BayrampaşŸa'ya götüreceğŸiz" dedi.                            Bosna-Hersek'e "KardeşŸlik Sınır Tanımaz" sloganıyla yola çıkan "Bereket Konvoyu" ile 70 kişŸilik bir ekiple geldiklerini belirten Aydıner, "Suyumuzu, ekmeğŸimizi, kültürümüzü buradaki insanlarla paylaşŸıyoruz. 'Evladı Fatihan' dediğŸimiz bu coğŸrafyada bizim sorumluluklarımız bulunuyor. Bu nedenle sorumluluğŸumuzu yerine getiriyoruz" diye konuşŸtu.
Bosna-Hersek'te Mostar'ın ardından Srebrenitsa ve Gorajde kentlerinde de iftar programı düzenleyeceklerini belirten Aydıner, daha sonra Sırbistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan ve Bulgaristan'a geçerek orada da bu etkinlikleri gerçekleşŸtireceklerini belrtti.
Aydıner, Ramazan ayı boyunca aynı zamanda BayrampaşŸa'da da 26 mahalle ve 11 bölgede iftar sofraları kurarak, BayrampaşŸa halkına ramazanın tüm güzelliklerini yaşŸatacaklarını sözlerine ekledi.

AK Parti İstanbul  Milletvekili Erol Kaya ise gümrükteki gecikmeden dolayı Mostar'a "Bereket Konvoyu"nun geç ulaşŸtığŸını, ancak ekipte yer alan milletvekilleri ve diğŸer katılımcılarla birlikte çaba göstererek, halka zamanında iftar yaptırmanın sevincini yaşŸadıklarını söyledi. Türkiye'nin gücünü, duygularını, Türk halkının Ramazan'a olan sevgisini inanan veya inanmayan herkesle paylaşŸtıklarını belirten Kaya, "Bosna bizim için farklı bir yer. Çünkü, 1992-1995 yıllarında acı bir savaşŸ yaşŸandı. Mostar Köprüsü'nün altında iftarı açmak çok özel ve güzel duygu" dedi. Milletvekili Mustafa AtaşŸ ise  Ramazan'ın bereket ve paylaşŸma ayı olduğŸunu ifade ederek, "Ne mutlu bize bereketimizle ve soframızla bu topraklara geldik. Buralarda yaşŸayan kardeşŸlerimizle buluşŸtuk ve onlarla birlikte iftarımızı açıyoruz" diye konuşŸtu.

Konvoyda yer alan milletvekillerinden Metin Külünk, merhum Aliya İzzetbegoviç'in vefatından önce Bosna-Hersek'i "BaşŸbakan Recep Tayyip ErdoğŸan'a emanet ettiğŸini" ifade ederek, bu emanetin sahipleri olarak, her zaman bu ülkenin ve bu coğŸrafyanın insanlarının yanında olacaklarını vurguladı.
Türkiye'de yaşŸayan 74 milyon halkın yüreğŸinin Bosna-Hersek'le birlikte attığŸını kaydeden Külünk, "Bosna-Hersek iyiyse biz kendimizi iyi hissederiz, eğŸer bu coğŸrafyada yaşŸayan insanlar kendilerini kötü hissederse biz de aynı duyguları yaşŸarız" dedi.

Mostar BaşŸkonsolosu Metin Ergin, Ramazan ayının ilk gününde Mostar'da iftar programı düzenlenmesinin, özellikle Türkiye ile Bosna-Hersek ilişŸkilerinin ne kadar kuvvetli olduğŸunu gösteren simgesel bir değŸer taşŸıdığŸına dikkati çekti. Ergin, Mostar'da bu yıl iftar buluşŸmasının 7. kez yapıldığŸına işŸaret etti ve bu geleneğŸin hiç bitmeden devam etmesi umudunu dile getirdi.

Mostar Müftüsü Seid Smaykiç de Bereket Konvoyunun katılımcılarının Mostar'da "misafir olarak algılandığŸını, ancak onların misafir olmadığŸını" belirterek, "7 yıldır buraya geliyorlar ve bereket yolunda iyimserlik, eşŸitlik ve dostluk tohumlarını ekiyorlar" dedi. Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki, kültür, tarihi ve gönül bağŸlarına işŸaret eden Smaykiç, "Bu bağŸlarımızın, Türklerin yaptırdığŸı ve BoşŸnakların da inşŸaatına katıldığŸı tarihi köprüden daha güçlü olacağŸını düşŸünüyorum" diye konuşŸtu. İftarın sadece "yemekten" oluşŸmadığŸını anlatan Smaykiç, iftarın maddi tarafından ziyade maneviyat, dostluk ve kardeşŸlik boyutunun önemine dikkati çekti. Osmanlı'nın yüzlerce yıl öncesinde Bosna-Hersek topraklarına getirdiğŸi değŸerlerin hala korunduğŸuna işŸaret eden Smaykiç: "Bu şŸanlı topraklar farklı dönemlerden geçti fakat yüzlerce yıl önce Türkler tarafından buraya getirilen ve temeli atılan değŸerlerden asla vazgeçilmedi ve onlar kaybolmadı. Türkler yıldan yıla buraya insani ruhunu da getiriyor. Bu şŸahane proje, sadece bir etnik grup ile de sınırlı tutulmuyor. Sadece bir dinin mensuplarını, yani sadece Müslümanlar hedef alınmıyor. Bu büyük proje bütün dünyanın insanlarını etkiliyor. Bereket Konvoyunun Mostar'dan sonra Srebrenitsa'ya geçmesi ve ardından diğŸer Balkan ülkelerini dolaşŸmasını gerçekten çok etkileyici buluyorum" dedi.

 

Haber: Özge Devay

Tarih: 8- Ağustos 2011 Salı    Hit: 1384

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol