27 Nisan 2024 Cumartesi   

BİYEM GÖREV BAŞINDA

BİYEM GÖREV BAŞINDA
 

Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Bayrampaşa Kaymakamlığı’na bağlı İlçe Müftülüğü’nün desteğiyle Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde bulunan Bayrampaşa İlk Yardım Eğitim Merkezi’nde (BİYEM) din görevlilerine ilk yardım eğitimi veriyor.
Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Kenan Kır ve ekibi tarafından haftada iki gün toplam 16 saat verilen ilk yardım eğitimlerinde, Din görevlilerine ilk yardım nedir, nasıl yapılır, 112 Acil Servis nasıl aranır ve kaza hakkında neler söylenmeli, temel yaşam desteği, şok pozisyonu, koma pozisyonu, hasta ve yaralı taşıma teknikleri slâyt eşliğinde gösteriliyor. Eğitimde ayrıca kanama çeşitleri, kanama ve yaralanmalarda ilk yardım, yanık, sıcak çarpması ve donmalarda ilkyardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım, bilinç bozukluklarında ilkyardım, zehirlenme ve hayvan ısırmalarında ilkyardım gibi konular uygulamalı olarak anlatılıyor. Gruplar halinde düzenlenen eğitimlerde 250 din görevlisi ilk yardım eğitimi alacak. Kursiyerlere eğitimin sonunda ‘katılım belgesi’ takdim ediliyor.

İLÇEDEKİ TÜM KURUMLARA İLK YARDIM EĞİTİMİ VERECEĞİZ
İlk yardımın önemine dikkat çeken Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Kenan Kır, “İlk yardım konusunda toplum olarak bilinçli değiliz. Günlük yaşamımızda gerek sokakta gerek evimizde çeşitli kazalarla karşılaşabiliyoruz. Bu anlamda kazalarda zarar gören kişiye yapılacak ilk müdahale hasta veya yaralının hayatının kurtulmasına ve kalıcı hasarlar almasını engellemeye vesile olacaktır. Doğru bir şekilde uygulanan ilk yardım hayat kurtarır. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuya duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Zira her an yakınlarımızın başına da bir kaza gelebilir. Böyle durumlarda ilk yardım bilgimiz varsa, müdahale edebiliriz. Aksi durumda sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Bunun olmasını istemediğimiz için Bayrampaşa’daki tüm kurumlarda ilk yardım eğitimi verme kararı aldık. İlk olarak belediye personelimize yönelik başlattığımız eğitimleri şimdi de din görevlilerimiz ile sürdürüyoruz. Daha sonra da Bayrampaşa’daki öğretmenlerimize ilk yardım eğitimi vereceğiz. İlkyardım eğitimlerinde fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgilerinin arttırılması, ilk yardım bilgi ve becerisinin toplumun her bireyine öğretilmesi kazalara bağlı ölüm riskinin azaltılması amaçlanmaktadır. Din görevlilerinin toplumda kanaat önderleri olması, kendi mahallelerinde bilgilendirici ve eğitici konumda olması nedeni ile insanlar yardıma ihtiyaçları olduğunda imamlara danışması ve ilk olarak onlarla paylaşmasından dolayı eğitimleri almaları önem arz etmektedir. Bu nedenle başlangıç olarak, Bayrampaşa’da görev yapan din görevlilerinin toplumda ilkyardım bilincinin ve becerisinin artması için ‘Temel İlkyardım Eğitimi’ vermeyi planladık. Müdürlüğümüz ve Müftülüğümüz arasında imzalanan protokole göre 250 din görevlisine bu eğitimi veriyoruz” dedi.

BELEDİYE OLARAK İLK YARDIMI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü olarak çok aktif çalıştıklarını ve yeni projeler hazırladıklarını belirten Dr. Kenan Kır, “Müdürlük olarak insanlarımıza ilk yardım eğitimi verelim istedik. Öncelikli olarak ilk yardım eğitimi aldık. Ben de dahil olmak üzere 15 personelimiz Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde ilk yardım eğitimi gördük ve ilk yardım eğiticisi ruhsatı aldık. 29 Mart 2016 yılında Bayrampaşa İlk Yardım Eğitim Merkezi’ni (BİYEM) kurduk ve açılışını da belediye başkanımız Atila Aydıner yaptı. 31 Mart 2016’da ise ilk eğitimimizi verdik. İlk olarak Bayrampaşa Belediyesi’nde bulunan 330 personele ilk yardım eğitim verdik. Daha sonra belediye bünyesinde bulunan Bilgi Merkezi, Bilim Merkezi ve Gençlik Merkezi’ndeki öğretmen ve personellere ilk yardım eğimi verdik. BİYEM olarak iki çeşit eğitim veriyoruz. İlk eğitimimiz ücretli olan ve özel şirketlere yönelik sertifikalı kurs. Burada temel ilk yardım eğitimi verdiğimiz kişiler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde sınava giriyor ve başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanıyor.  İşyerleri, Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli iş gruplarına göre üçe ayrılıyor. Az Tehlikeli ve Tehlikeli işlerde 20 çalışanda 1 kişi, Çok Tehlikeli işyerlerinde ise 10 çalışandan 1 kişi bu eğitimi almak zorunda. Ve 3 yılda bir de bu eğitimler tekrarlanmalı. Biz sadece eğitimi veriyoruz. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü teorik ve pratik sınavını yaptıktan sonra başarılı olanlara İlk yardımcı sertifikası ve kartını veriyor. 
Diğer eğitimimiz ise ücretsiz. Burada da kamu kurum ve kuruluşlarına eğitim veriyoruz ve bu eğitimler sonucunda katılım belgesi veriyoruz. Her iki eğitim de günde 8 saatten toplam 16 saat sürüyor. 12-15 kişilik gruplar halinde hem teorik hem de uygulamalı eğitim veriyoruz. Hazırladığımız eğitim kitapçığı ve tüm eğitimlerimiz, Sağlık Bakanlığı Temel İlk Yardım Eğitimi müfredatına uygundur. Bayrampaşa Belediye Başkanımız Atila Aydıner ve belediye başkan yardımcılarımız, ilk yardım eğitimine çok önem veriyor ve bizleri destekliyor. Kendilerine bu ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Şu ana kadar 500’ü aşkın kişiye ilk yardım eğitimi verdik” diye konuştu.

PERSONELİMİZ, TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM VERİYOR
İnsanların toplu olarak bulundukları, camiler, okullar, işyerleri, kafeler, sinemalar veya sokakta zaman zaman düşen, bayılan, kaza geçiren insanlar olabildiğini belirten Dr. Kenan Kır, “İşte burada profesyonel sağlık ekipleri gelene kadar kazazedelere yapılacak ilk yardım çok önemli. Bu tedbirler bazen sakat kalma riskini ortadan kaldırabilir ya da tedavisini kısaltabilir. Örnek olarak bir trafik kazasında bilgi sahibi olunursa kazazedeye yapılacak ilk yardım ile hayatta kalmasını sağlayabiliriz. Eğitimin okullara da verilmesi istiyoruz. İlk yardım eğitiminin okullarda temelden alınması gerektiğine inanıyorum. Toplumda sakat kalmanın ve ölümlerin önüne geçilsin. Sloganımız ‘Tüm Bayrampaşa’ya ilk yardım eğitimi vereceğiz.’ Eğitmen arkadaşlarım da ilk yardım eğitimi vermeye çok hevesliler. Kendilerine ayrı bir misyon yüklediler. Gerek kurumlar gerekse işyerlerini ilk yardım eğitimi almaya davet ediyoruz. İlk yardım eğitimlerinde kursa katılanlara önce ilk yardımın ne olduğunu öğretiyoruz. Önce nerede başlar nerede biter ilk yardımcının görevi ne, onu öğretiyoruz. Bu durumlarda profesyonel sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumunun kötüye gitmesini önlemek için önlem almaya çalışılması çok önemli. İlk yardım, tıbbi araç gereç olmaksızın mevcut araç gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Eğitimlerde acil tedavi ve ilk yardımın farkını anlatıyoruz. 112 nasıl aranır. Olay olduğu zaman, nerede, nasıl bir kaza olduğunu, kaç yaralı ya da ölü var mı onları 112 ekiplerine nasıl anlatacaklarını öğretiyoruz. Olayı iyi anlatması gerekir ki sağlıkçılar da ona göre belki bir belki daha çok ambulans hazırlayacak en yakın hastane de ona göre önlem alacak. Örnek olarak bir trafik kazasında önce kazazedelerin güvenlik önlemini almalısınız. Temel yaşam desteği, suni solunumlar da çok önemli. Kazazedeye 30 kalp masajı ve 2 suni solunum yapmalısınız. Sonra tekrar 30 kalp masajı” şeklinde konuştu. 

BAŞKAN AYDINER: DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIR
İlk yardımın önemine vurgu yapan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, “Bunu bir eczacı olarak söylüyorum. Yanlış tıbbi müdahale hayattan koparırken, doğru tıbbi müdahale hayat kurtarır. Bu nedenle herhangi bir kaza anında kazazedeye doğru biçimde müdahalede bulunabilmek için ilk yardım bilgisi gerekiyor. Her şeyde olduğu gibi bu bilgi de öncelikle eğitimle ardından da tecrübeyle kazanılıyor. Bizler de ilk yardım eğitimini doğru bir şekilde verebilmek amacıyla Bayrampaşa İlk Yardım Eğitim Merkezi’ni (BİYEM) açtık. Merkezimizde, ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personele ilk yardım eğitimi veriyoruz. Deneyimli ekibimiz tarafından şu an din görevlilerine verilen eğitimi daha sonra öğretmenlere de vermeyi planlıyoruz. Burada sadece kamu görevlilerine değil, toplumun her kesimine ilk yardım eğitimi vererek, bu konuda halkımızı bilinçlendirmeyi arzu ediyoruz. Hayat kurtarmak isteyen herkesi merkezimizde verilen ilk yardım kurslarına katılmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KÜÇÜK: BİR İNSANIN HAYATINI KURTARMAK ÇOK ÖNEMLİ
Bayrampaşa İlçe Müftüsü Yılmaz Küçük ise Müftülük olarak personelin bilgi ve becerilerini arttırmak için çeşitli seminerler ve etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Özellikle insan sağlığı ve hayatıyla ilgili ilk yardım kursuna hocalarımızın gösterdiği ilgi bizleri memnun etmiştir. Camilerimize gelen cemaatimizin büyük çoğunluğu ileri yaşlardan oluşmaktadır. Bunu yanında Kuran kurslarında da çocuklarımız ve bayanlar eğitim görmektedir. İlk yardım eğitiminden geçen din görevlilerimiz, beklenmedik bir sağlık problemiyle karşı karşıya kalındığında, ambulans gelinceye kadar yapılabilecek basit bir ilk yardım uygulamasıyla bir hayatın kurtarılmasını sağlayabilir. Din görevlilerimiz solunum, kalp durması, burkulma, kırılma, kanama, şoktan çıkarma, yanık, donma, sıcak çarpması, havale, sara krizi, tansiyon dengesi, kan şekeri düşüklüğü, zehirlenme, hayvan ısırması, akrep, yılan ve arı sokmaları ile boğulma gibi konuların yanı sıra acil taşıma teknikleri gibi hususlarda eğitildi. Doğru bir şekilde uygulanan ilk yardım hayat kurtarır. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuya duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Zira her an yakınlarımızın başına bir kaza gelebilir. Böyle durumlarda ilk yardım bilgimiz varsa, müdahale edebiliriz. Aksi durumda sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Kur'an-ı Kerim'de Maide Sûresi 32. ayette Yüce Allah (cc) tarafından ‘Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur’ buyuruluyor. Bir insan hayatını kurtarmanın bilincinde olan hocalarımızın bu gayretlerine karşılık veren ve bu imkânı sunan Bayrampaşa Kaymakamı Sayın Osman Aslan Canbaba, Bayrampaşa Belediye Başkanı Sayın Atila Aydıner ve Belediye Sağlık İşleri Müdürü Sayın Dr. Kenan Kır’a ve eğitmen doktorlarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

DİN GÖREVLİLERİ EĞİTİMLERDEN ÇOK MEMNUN
Seminere katılan din görevlileri ise hayat kurtarmaya ya da olası tehlikeleri en aza indirgemeye yönelik bu ilk yardım eğitiminin geniş kitleler tarafından bilinmesi gerektiğini ifade ederek "Özellikle ülkemizde trafik kazaları ve doğal afetler gibi öngörülemeyen ani kazalar sıklıkla meydana geldiğinden ilk yardım eğitimi daha çok önem kazanıyor. Bu nedenle katıldığımız bu seminer çok faydalı geçti. Hayatımızda doğru bildiğimiz birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmiş olduk. Bize bu imkanı sunan Bayrampaşa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne müftülüğümüze teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandılar.

Tarih: 22 Kasım 2017 Çarşamba    Hit: 6046

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol