12 Mayıs 2024 Pazar   

ALİ MURAT DUMAN RÖPORTAJI

ALİ MURAT DUMAN RÖPORTAJI
 

RÖPORTAJ: SİNEM ERYILMAZ
ayrampaşŸa’nın afet açısından 1. derece riskli yerlerden biri olduğŸuna dikkat çeken BayrampaşŸa Kızılay BaşŸkanı Ali Murat Duman, her sokağŸın bir risk haritasının bulunduğŸunu, afet öncesi ve sonrası yapılacakların ayrıntılarıyla anlatıldığŸı projeyi çok yakında kamuoyuna sunacaklarını ifade etti. BayrampaşŸa Kızılay’ın son dönemde geldiğŸi noktada hayata geçirilen ve yeni faaliyetler hakkında da bilgi veren Duman, projelerini PaşŸavizyon’a anlattı.

KIZILAY BENİM DÖNܜM NOKTAM
BayrampaşŸa Kızılay BaşŸkanlığŸı sizin için ne ifade ediyor?
“Öncelikle göreve geldiğŸim ilk günden bu yana işŸimi çok önemsiyorum. Hiç kimse siyasi görüşŸünü değŸişŸtiremez. Bizim de bir görüşŸümüz var. Ama burada önemli olan siyasi görüşŸümüzü kendimize saklamamız ve davranışŸ biçimimizin herkese karşŸı adil davranmak olmasıdır. Bu benim için de bir dönüm noktası oldu. Çünkü aktif siyasetle uğŸraşŸırken irtibatımın olmadığŸı birçok kesimle görüşŸme, konuşŸma ve onları anlama fırsatım oldu. Siyaseti de keskin uçlarıyla yapmadığŸım için daha kolay adapte olabildim. Milletimizin, ilçemizin yararına olabilecek her şŸeyi yapıp, herkesle anlaşŸma sağŸlamak önceliğŸim oldu.”
İŞ YAPMANIN ÖNܜNDE ENGEL YOKTUR
Göreve geldiğŸinizde BayrampaşŸa Kızılay ne durumdaydı? Sizinle beraber neler değŸişŸti?
“Ben göreve gelmeden önce  BayrampaşŸa Kızılay’a ait bir tıp merkezi vardı. Genel merkezin takdiriyle ve şŸartlardan dolayı tıp merkezimiz kapatıldı. Binası da depreme dayanıklı olmadığŸından dolayı verilen raporlar doğŸrultusunda yıkıldı. Yerine yeni bir hastane yapılması planlandı fakat Türkiye’deki bütün resmi hastanelerin SağŸlık BakanlığŸı’na bağŸlanması gibi bir durum ortaya çıkınca Kızılay da elinde bulunan sağŸlık hizmeti tesislerini SağŸlık BakanlığŸı’na tahsis etti. Bu sebeple buraya sağŸlık tesisi yapma şŸansımızı yitirdik.
Ben başŸkanlığŸa geldiğŸimde tıp merkezinin yıkılmasıyla başŸlayan bir ara döneme girdik.  İşŸleyen bir fonksiyonel yapıdan geri kaldığŸımız için diğŸer faaliyetlerimiz de aksadı. O sırada yönetim değŸişŸiklikleri de oldu. Ben göreve geldiğŸimde BayrampaşŸa Kızılayı’nın çok geçerli bir hÜ¢li yoktu. Tıp merkezimiz gitmişŸti ve fonksiyonlarımız durma noktasındaydı. Elimizde sadece aşŸevimiz duruyordu ve genel merkezimiz aşŸevinin içerisinde ufak bir odadaydı. Paramız da yoktu. Çünkü Kızılay yardımlarla işŸlevini sağŸlayan bir kurum. Rutin işŸletme giderlerinin karşŸılanmasında da sıkıntılar vardı. Ama göreve geldikten sonra Cenab-ı Hakk’ın yardımıyla ve yönetim kurulunun desteğŸiyle zaman içinde bunu atlattık. Önce kasamızın parası yapılan bağŸışŸlarla ve genel merkezin yardımıyla arttı. Biz bütün bu şŸartları bilerek geldik. Çünkü hiçbir zaman işŸ yapmanın önünde para mazeret olamaz.
DURMADAN, YORULMADAN ÇALIŞIYORUZ
Daha sonra Kızılay’ın asli görevlerine tekrar geri döndük. BaşŸta Milli EğŸitim MüdürlüğŸü, Emniyet MüdürlüğŸü, Kaymakamlık ve Müftülük kurumlarıyla kopmuşŸ olan bağŸları onardık. Hepsiyle birebir görüşŸmeler yaptık ve onlarla ortak programlar düzenledik. BayrampaşŸa İtfaiyesi’yle çalışŸmalara başŸladık. Kaymakamımızın desteğŸiyle merkezimizi Kaymakamlık binasına taşŸıdık. Kaymakamımız Abdulkadir Yazıcı, valilik kanalıyla 5 yıllığŸına burayı bize ücretsiz olarak tahsis etti. Böylelikle daha bilinir bir hÜ¢le geldik ve bu da düzlüğŸe çıktığŸımızın ilk habercisiydi.
Yapılan projeleri anlatmaya kalksam 500-600 madde tutar ama şŸunu ifade edeyim; başŸladığŸımız noktadaki BayrampaşŸa Kızılayı algısı ile şŸuandaki Kızılay algısı arasında 180 derecelik bir fark oluşŸtu. Şuan BayrampaşŸa Kızılay bir açıklamada bulunuyorsa kimse tereddüt etmiyor. Çünkü biliyorlar ki  birşŸey söylediğŸimizde gereğŸini yapıyoruz. Ve geçtiğŸimiz günlerde Sayın Kaymakamımız Abdulkadir Yazıcı’ya verilen Kızılay Şeref Madalyası BayrampaşŸa Kızılayı için gelinen noktada somut bir göstergedir. Tarihinde ilk defa Kızılay Genel Merkezi bir ilçeye böyle bir madalya verdi. 3 senedir kendimizi ortaya koyarak yaptığŸımız işŸin en iyi karşŸılığŸını bu şŸekilde aldık.”
KIZILAY, BAYRAMPAŞA’YI
“MARKA” YAPMA YOLUNDA
Bundan sonra BayrampaşŸa Kızılayı için ne gibi projeleriniz var?
“Kapatılan tıp merkezinin 1 dönümlük arazisinde muhteşŸem bir proje hazırladık. Projenin içeriğŸinde üniversiteli öğŸrenciler için büyük bir öğŸrenci yurdu, hemen yanında şŸube merkezimizin olması planlanıyor. Yapılan bu tesis Kızılay’ın manevi yapısına uygun bir merkez olacak. Seminer salonunun ve olası afetlerden sonra gerekli malzemelerin bulunduğŸu lojistik merkezi de olacak. En önemlisi ise Marmara’nın en büyük kan alım merkezi burada yapılacak. Öyle bir merkez olacak ki içeri girildiğŸinde kan ve hastane kokusunun olmadığŸı, bir kafe ortamının bulunduğŸu modern bir yer. Sürekli olarak kampanyalar düzenleyeceğŸiz Merkezde ‘aferez’ kan alımı da yapılacak. Bu kanın özelliğŸi, insandan yaklaşŸık iki saatte alınması ve çok önemli rahatsızlığŸı bulunan hastalar için hayati özellik taşŸıyan bir işŸlem olması. Kanın içindeki bazı elementlerden lazım olanının alınmasıyla oluyor. Çok gerekli bir şŸey ve her yerde yapılamıyor bu işŸlem. İşŸte bu BayrampaşŸa’da yapılacak. Dolayısıyla Marmara’nın en büyük kan alım ve aferez kan alım merkezi BayrampaşŸa’da olduğŸundan Kızılay burayı bir marka yapacak. Biz aynı zamanda insanları BayrampaşŸa’ya çekecek bir hizmet sunuyoruz. Bu BayrampaşŸa’ya bir katma değŸer sağŸlayacak. Tesisimizin yapımına inşŸallah yılbaşŸı itibariyle başŸlayacağŸız.”
BAYRAMPAŞA’YI KARIŞ KARIŞ İNCELİYORUZ
BayrampaşŸa için bir ‘BütünleşŸik Afet Planı’ hazırladık ve sonuna geldik. Bu ay sonunda kamuoyuyla paylaşŸacağŸız. Türkiye’de son Van depremiyle gördüğŸümüz bir gerçek var. Maalesef 1959 yılında çıkmışŸ 7269 sayılı bir afet kanunu var. Şuanda afete dair aklınıza gelen ne varsa bu kanuna göre yapılıyor. Bu öyle bir kanun ki  sadece deprem, yangın, sel, heyelan, çığŸ düşŸmesi gibi afetlere yönelik. Ama afetler sadece bunlarla sınırlı değŸil. DoğŸal afetlerin yanısıra insan eliyle olan çevre kirliliğŸi, kuraklık, küresel ısınma, kimyasal serpinti, açlık, suların kirlenmesi vs. İşŸte bu yasa doğŸal afetlerin dışŸındaki afetler için öngörülen şŸartlara sahip değŸil.
AFET ÖNCESİ HAZIRLIK ŞART

Türkiye’de afet olduktan sonra enkaz altından vatandaşŸımızın cenazesini nasıl çıkarırız ve nereye gömerizin peşŸindeyiz. Bunun adı da kriz yönetimidir. ÖvündüğŸümüz şŸey ise arama- kurtarma ekibimizin çokluğŸu ve deneyimleri. Aslında övünmemiz gereken şŸey bu değŸil. Bize gereken şŸey vatandaşŸımızın burnunun bile kanamasını engelleyecek risk yönetimidir. Risk yönetimi nedir? BulunduğŸunuz ilçenin afet risklerini her ayrıntısıyla incelemektir. Olabilecek her şŸeyi düşŸünüp risk haritalarını hazırlamak ve bunları minimize edecek yöntemleri belirlemektir. BayrampaşŸa Kızılay’ı Türkiye’de ilk defa model olarak BayrampaşŸa’da risk yönetimi mantığŸıyla hazırlanmışŸ bir afet planını ortaya çıkarmak üzere. Bütün BayrampaşŸa’nın sokak sokak risk haritaları mevcut ve önleme planları da hazır. Burada bize yardım eden Kızılay’ın Genel DanışŸmanı olan ve toplumda deprem dede olarak bilinen Prof Dr. Ahmet Mete IşŸıkara’dır.”
KIZILAY HAYATIN HER ANINDA
“Kızılay’ın temel fonksiyonu, insanların afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında sağŸlıklı ve iyi bir halde olmasıdır. Biz istiyoruz ki insanlarımız olası afetlerden sonra ağŸlamasınlar. Bu yüzden Kızılay hayatın her anında yanınızda. Yapılacak işŸlerde belediyeler ve muhtarların yanında yer alırız. Çünkü yapılacak olan işŸlemler Kızılay’ı da ilgilendirir. Orada yapılacak işŸlemi modern afet yönetimi bakışŸ açısıyla inceleriz. EğŸer yapılan onca yapılar afet bakışŸ açısıyla yapılmışŸ olsaydı biz bunlardan söz etmezdik. Modern dünyanın geldiğŸi aşŸamaya dayanarak modern afet yönetimi anlayışŸında risk odaklı bir tarzı Türkiye’de ilk defa uygulanabilirliğŸini BayrampaşŸa Kızılay’ı olarak yapacağŸız.”

ALİ MURAT DUMAN KİMDİR?
1971 Kars doğŸumlu olan Ali Murat Duman aslen Kafkasya kökenli olup Osmanlı-Rus SavaşŸı’nda Türkiye’ye göç etmişŸ bir aileden geliyor. YaklaşŸık 36 senedir BayrampaşŸa’da oturan, eğŸitimini ve işŸini burada sürdüren Duman evli ve iki çocuk babası. İlkokulu BayrampaşŸa OğŸuzhan İlkokulu’nda, ortaokulu Murat Mahallesi’ndeki Fetihtepe Ortaokulu’nda, liseyi Pertevniyal Lisesi’nde ve üniversite eğŸitimini ise İstanbul ܜniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamlamışŸtır. EğŸitimi bitirince serbest eczacı olarak işŸ hayatına atılmışŸtır. Bir dönem Amerikan Newport ܜniversitesi’nin Türkiye’deki temsilciliğŸinde yöneticiler için Finans Yönetimi Bölümü’ne (yabancı dil) 1 sene devam etti. Siyasete ilgisi yoğŸun olan ve 1993 yılında aktif siyasetle uğŸraşŸan A.Murat Duman’ın Recep Tayyip ErdoğŸan ve ekibiyle birçok çalışŸmalarda bulundu.  ( Refah Partisi) YaklaşŸık 2002 yılına kadar çeşŸitli görevlerde rol oynayan, ilçe başŸkan yardımcılığŸı, ilçe gençlik kolları başŸkanlığŸı gibi görevlerde yer aldı. Son olarak 2006-2009 yılları arasında AK Parti il yönetim kurulunda üye olarak bulundu. O dönemden sonra BayrampaşŸa’da Kızılay BaşŸkanı olarak görev yapan Duman siyasete fiilen ara verdi. Duman iyi derecede İngilizce biliyor.

Tarih: 2- Aralık 2011 Perşembe    Hit: 3983

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol