02 Mayıs 2024 Perşembe   

40 YILIN 40 ŞARKISI, TOLKİEN VE FİKRET OTYAM

 

Selda Bağcan, bu ülkede yetişmiş büyük sanatçılardan biri. Anadolu ezgilerini pop müziğin hafif tarzıyla sentezlemiş ve büyük kitlelere sevdirmiş, kuşakları etkilemiş önemli bir isim. Seslendirdiği her esere kendisinden bir şeyler kattığı muhakkak. Yalan Dünya’yı Neşet Ertaş’tan dinlemeye alışık kulaklar bile, Selda Bağcan’ın yorumuna kayıtsız kalmayı beceremez. O ‘’ince ince bir kar yağar, fakirlerin üstüne’’ dediğinde, soğuğu içimizde hissederiz. ‘Çemberimde Gül Oya’ zaten unutulmazdır. İşte Dünya Basınında hakkında övgü dolu sayısız yazı yazılan, müziği ve siyasi duruşuyla farklı kategorilerde incelenen Selda Bağcan’ın; 1971’de başlayan sanat hayatında seslendirdiği, tamamı deyim yerindeyse ‘’hit’’ olmuş 40 şarkısı ‘’Selda Bağcan - 40 Yılın 40 Şarkısı’’ albümünde bir araya gelmiş. Albümde müthiş şarkılar var. Gesi Bağları’ndan Sivas’ın Yolları’na, Sarı Gelin’den Ah Yalan Dünya’ya hepimizin gönlünde yer etmiş 40 Selda Bağcan şarkısı sanatçının biyografisi ile 40 yıllık müzik ve siyasal yaşamının kronolojik olarak anlatıldığı bir kitapçıkla birlikte sunuluyor. 
Son yıllarda Selda Bağcan’a olan ilgi öngörülemeyecek derecede artttı. Hollywood yıldızlarının Selda Bağcan’a olan ilgisinin bunda rolü büyük tabii. Dünyadaki bu Selda Bağcan fenomeni ilk olarak Def Jam’in bir şarkısında Selda Bağcan’la ‘’ondan habersiz’’ düet yapmasıyla başladı. Sonra Florence Welsh, konserlerinde Selda Bağcan’a teşekkür etmeye ve onu örnek aldığını söylemeye başladı. Ama dananın kuyruğu Elijah Wood’la koptu: ‘‘Frodo’’nun ekşifest’in sahne arkasında Selda Bağcan’dan imza alırken verdiği poz ve yüzündeki hayranlık dolu ifade halen hepimizin aklında. ABD’de The Times gazetesinde yayınlanan "Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar" listesindeki 81 ismin arasına "Efsane Anadolu Şarkıcısı" olarak adını yazdıran, ayrıca ünlü Rolling Stones dergisinin "100 Yılın En İyi 100 Kadın Vokali" listesinde yer alan Bağcan’ın bugün bile hala bu kadar popüler olmasına şaşmamak gerek. 
40. Sanat yılını ‘’40 Yılın 40 Şarkısı’’ albümüyle kutlayan Selda Bağcan, güzel bir iş yapmış, arşivlik bir albüm ortaya koymuş. Tavsiye edilir. 
***
Tolkien 1973 senesinde vefat ettiğinde, arkasında iki köklü eser bırakmıştı. Tolkien’in hayatı, yarattığı şeyin namını ve şöhretini görmeye yetti; fakat kendisi vefat ettikten sonra bu nam ve şöhret arttığı, bununla beraber talep de patladığı için insanlar yeni Orta Dünya eserleri okumak istediler. Bunun üzerine de oğlu Christopher işin başına oturdu, babasının bitiremediği Silmarillion’u sonlandırdı, sonra da kalan notlardan tonla yeni kitap çıkardı.
 İşte yine öyle bir bitmemiş Tolkien kitabı geliyor yakın zamanda. Yalnız bu sefer, işin Orta Dünya’yla hiç alakası yok. Modern fantastik edebiyatın babası Tolkien’in, Oxford’da toy bir üniversite öğrencisiyken başladığı “Kullervo” isimli kitabı, Tolkien alimi Verlyn Flieger tarafından toparlanıp yayına sürülecek.
Temelinde Finlandiya destanı Kalavela’dan esinlenen Kullervo, aynı zamanda sonradan Orta Dünya’yı yaratırken de Tolkien’in aklında kalan bir eser olmuş. Bu yüzden çok sevdiğimiz o dünyayı biraz daha yakından tanımamıza da olanak veriyor. Kullervo İngiltere’de 27 Ağustos’ta piyasaya sürülecek. Bizim dilimize ne zaman çevrilir, onu bilmiyoruz şimdilik. Merakta olduğumuz ise kesin.
***
Fikret Otyam, büyük bir ressam, başarılı bir gazeteci, iyi bir yazardı. Ama her şeyden önemlisi güzel bir insandı. Anadolu insanını en güzel o resmetti, bizi bize en iyi o gösterdi. Bu ay hayata gözlerini yumdu, artık yarattığı o muhteşem eserlerinin anısında yaşayacak. Uğurlar olsun!

Tarih: 16 Ağustos 2015 Pazar    Hit: 1370




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol