26 Nisan 2024 Cuma   

2018 TEKNOLOJİ DÜNYASINA KISA BİR BAKIŞ...

 

MERHABA sevgili Paşavizyon okurları;
Koca bir yılı geride bıraktık ve 2019 yılına girdik öncelikle yeni yıl herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirsin..
İyilik dolu bir yıl olması dileğiyle hepinize selamlarımı gönderiyorum...
2018 yılında hangi teknolojik gelişmeler oldu neler yaşandı işte sizler için derlediğim bu yazıda zamanda ufak  bir gezinti yapalım...
İlk yapay zeka tabanlı haber sunucusu
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, robotik sesli ama gerçek insan görünümlü, “yapay zeka tabanlı” haber sunucusunu Çin’de düzenlenen Dünya İnternet Konferansı’nda (WIC) tanıttı. İngilizce ve Çince konuşabilen iki farklı versiyonu olan yapay spiker sanki gerçek bir insan gibi karşımızda. Dijitalleşmenin ivme yaptığı bu dönemde giderek insanların da dijitalleştiğine tanık olduk ve gelecekte robotların hakim olduğu bir dünya sahnesi seyredeceğimize hiç şüpheniz olmasın.
Elon Musk uzaya otomobil gönderdi
Uçuk projeleri ile dünyaya ilham veren ama aynı zamanda sansasyon yaratmayı seven bir isim Elon Musk. Ünlü işadamının uzay ve havacılık şirketi SpaceX dünyanın mevcut en güçlü roketini geliştirmeyi ve başarıyla uzaya fırlatmayı başardı. Falcon Heavy adı verilen roketin yükü Elon Musk’a ait bir  Tesla Roadstar aracıydı. Kırmızı otomobil içinde cansız bir manken ve hoparlörden yayılan David Bowie’nin Starman şarkısıyla Mars’a doğru yola çıktı. Falcon Heavy’nin 3 roketinden ikisi aynı anda yere dikey iniş yaparak bir tarih yazdı.2019 yılında Elon Musk kim bilir daha ne çılgınlıklar peşinde olacak hep birlikte göreceğiz.
3 Boyutlu metal yazıcı
Yaklaşık on yıldır hayatımızda olan 3 boyutlu yazıcılar, daha ziyade hobi olarak ilgilenenlerin ve tasarımlarının prototipini üretmek isteyen tasarımcıların tekelinde oldu. Ayrıca, metal başta olmak üzere plastik dışında bir malzeme kullanmak, uzun süre masraflı ve yavaş bir süreç olarak kaldı.
Şimdi ise çok daha ucuza ve kolay bir şekilde farklı malzemeler kullanılabiliyor ve eğer bu yeterince geniş kitlelere ulaşırsa üretim alışkanlıklarımızı değiştirebilir.
Kısa süre içerisinde üreticilerin yedek parça için büyük depolara ihtiyacı kalmayacak, bunun yerine tek yapmaları gereken ihtiyaçları olan parçayı yazdırmak olacak.
Uzun vadede ise belli parçaları üreten büyük fabrikaların yerini, uyarlanabilir ve müşterinin ihtiyacına göre üretimini değiştirebilir daha küçük üretim atölyeleri alacak.
Bahsi geçen teknoloji ile, alışılagelmiş yöntemlerle üretilmesi imkansız kompleks, hafif ve daha güçlü parçalar üretilebilir hale gelecek. Bu üretim şekli ayrıca malzemenin yapısı üzerinde daha detaylı bir kontrol de sağlayacak. Örneğin 2017 yılında Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak, sıradan yöntemlerle üretilenden iki kat daha güçlü paslanmaz çelik ürettiklerini duyurdu. 
Sevgi ve Sağlık ile Kalın… 

Tarih: 15 Ocak 2019 Salı    Hit: 2254




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol