11 Mayıs 2024 Cumartesi   

2014’ÜN KÜLTÜR SANAT ALMANAĞI

 

2014 yılı, Kültür Sanat açısından son derece verimli geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kitap fuarları, film festivalleri, konserler ve sergiler büyük ilgi topladı. Ancak geride kalan yılı anlamlı kılan esas olay, Türk Sinemasının ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nın 100. yaşını kutlamasıydı. 
  Sinema Dünyası'nda işler her açıdan iyi gitti. Gişe filmleri büyük ilgi çekti, seyirci rekoru önce ''Düğün Dernek'', ardından ''Recep İvedik 4''le üst üste iki kez kırıldı ve toplamda 61 milyonun üzerinde bilet satıldı. Festival filmlerimiz ise yurtdışında büyük başarılar elde ettiler. Nuri Bilge'nin ''Kış Uykusu'' Cannes'dan Altın Palmiye'yle, Kaan Müjdeci'nin ''Sivas''ı ise Venedik'ten Jüri Özel Ödülü'yle döndü. Özellikle Kış Uykusu, senaryosu, görüntü yönetimi, oyunculukları ve anlatmak istedikleriyle şimdiden sinema tarihimizdeki yerini aldı. 
Tiyatromuz içinse aynı iyimser tabloyu çizmek zor. 100. yıl için hazırlanan program çok zayıftı. Sık sık sansür tartışmalarıyla gündeme geldi. Siyasi baskı, tiyatro üzerinde kendisini ciddi bir biçimde hissettirdi. Bu da ilgiyi oyunların içeriğinden ve anlatmak istediklerinden çok, siyasi tartışmalara çekti. Çok iyi yazılmış, adapte edilmiş ve oynanmış oyunlar bile bu sebeple gözden kaçtı.
Orhan Pamuk'un yeni romanı ''Kafamda Bir Tuhaflık'', yılın en öne çıkan romanıydı hiç kuşkusuz. Bir bozacının aşkı ve yaşadıkları üzerinden muhafazakarlaşan İstanbul'un değişen çehresini kaleme alan Pamuk, şehir hayatıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Röportajları, reklamları ve pek tabii Taksim'deki imza günüyle de çok konuşuldu. 
Dünya çapında sanatçılar, 2014 boyunca İstanbul'da büyük konserlere imza attı. Lady GaGa, Metallica, Aerosmith, Morrisey, Blondie, Beirut, Andre Rieu anında aklımıza gelenler. Bunların yanında, SSM'deki ''Monet: Kadınlar, Kuşlar ve Yıldızlar'' , YKY Kültür Sanat'taki ''İşte Benim Zeki Müren'' sergileri büyük ilgi çekti. Yüzbinlerce ziyaretçi bu sergileri gezdi. 
Toparlarsak, 2014 yılının Kültür Sanat açısından doyurucu olduğunu ve akılda kalıcı bir etki bıraktığını söyleyebiliriz. 2014, bu açıdan iyi bir yıldı, dileğimiz 2015'in de bu şekilde geçmesinde. Hepinize mutluluk dolu bir yıl diliyorum.

Tarih: 14 Ocak 2015 Çarşamba    Hit: 1136




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol