19 Mart 2024 Salı   

PANDEMİ DÖNEMİNDE OKULA UYUM SÜRECİ

 

PANDEMİ süreci ile birlikte hepimizin hayatında değişiklikler oldu. Uzaktan eğitim, evden çalışma gibi pek çok duruma uyum sağlamaya çalıştık. Pandemi dönemi nedeniyle eğitimlerine uzaktan devam eden öğrenciler, yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte yüz yüze eğitim dönemine başladı. Okuldan uzak kalan çocukların uyum sağlamasında farklı tepkiler ortaya çıkabilir.
Bu dönemde yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışırken, kaygıların  ve gündelik hayata ilişkin belirsizliğin getirdiği birçok olumsuz duygunun arttığını söyleyebiliriz. Duyguların yoğunlaştığı bu dönemde çocuklarda birden çok davranış değişikliği gözlemlenebilir. Özellik kaygı, korku ve öfke gibi duygular çocuklarda görülebilir. Bu duygularla baş edebilmek için çocukların yetişkin davranışlarını model almaya ihtiyacı olur. Aile ve okuldaki yetişkinlerin desteğiyle kaygı ve olumsuz duyguların azalmasını bekleriz.
Pandemi sürecine eşlik eden çocukların duygu ve düşüncelerindeki tepkiler yaş grubuna göre farklılık gösterir. Küçük yaş grubu çocukları öfkeli davranışlar gösterebilirken, gençler hayatlarında bir daha ellerine geçiremeyeceklerine inandıkları zaman kaybına karşı kızgınlık hissedebilmektedir. Bu süreçte ebeveynler olarak çocuklara nasıl destek olabiliriz?
Okula başlama durumu salgın olmadığı durumlarda da çocuklar için heyecan, endişe  ve stres yaratabilir. Onu endişelendiren durumlar ile ilgili konuşmak, bu duyguları yaşamasının normal olduğunu bilmesi çocuğunuzu rahatlatabilir. Özellikle pandemi döneminde çocukların ev dışı ortamlara karşı kaygılarının arttığını gözlemleyebiliyoruz. Okulda da güvende olduğunu söylemek, hissettirmek oldukça önemlidir. Çocuklar nelerle karışılacaklarını bilmek isterler. Okul sürecinde bazı farklılıklar olabileceğini, dışarıda olduğunu gibi COVID-19 salgınından dolayı okulda da herkesin maske takacağını anlatıp, sorduğu sorulara yaş düzeyine uygun olarak cevaplar verebilirsiniz. Özellikle çocuğunuzda yoğun kaygı ve korku gözlemliyorsanız okuldaki öğretmeni ve rehber öğretmeniyle iletişim kurabilir, çocuğunuzun endişesini arttırabilecek (ellerini sürekli yıkamazsan hasta olursun) gibi söylemleri azaltabilirsiniz.
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar uzun bir süre online eğitim aldıkları ev düzeninden okul düzenine geçiş yaparken zorlanabilirler. Bu geçişte  ufak değişiklikler ve yenilikler yapılabilir, yeni düzen konuşulurken çocuklarının fikirlerini almak çocuk-ebeveyn işbirliğini arttırabilir ve uyum sürecini kolaylaştırabilir.
Pandemi döneminde çocuklar aileleriyle daha sık zaman geçirdiği için ayrılık kaygısı yaşayan çocukların oranları artabilir. Okula başlarken ebeveynden ayrılmada zorlanma okulun ilk günlerinde gözlemlenebilir, bu durum uyum süreciyle zamanla azalmasını bekleriz. Özellikle ayrılık konusunda hassas olan, değişikliklerden hoşlanmayan çocuklarla mümkünse önceden okula gidip, okulu gezmek, bahçesinde oynamak, okul görevlileriyle tanışmak yararlı olacaktır. Çocuklar her konuda anlaşıldıklarını hissettiklerinde rahatlarlar, aile ve okuldaki yetişkinler olarak çocukların duygularını anlamaya çalışıp onlara bu süreçte destek olmalıyız.

Tarih: 15 Eylül 2021 Çarşamba    Hit: 1739




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol