25 Nisan 2024 Perşembe   

Naser ŞİMŞEK / İnşaat Mühendisi / Teknik Bakış

BELGRAD’IN FETHİ

 

BALKANLAR’dan Avrupa’ya açılan kavşak noktasında, Bosna ve Hırvatistan sınırını oluşturan Sava nehri ile Tuna nehrinin birbirine kavuştuğu noktada kurulu AKŞEHİR anlamı taşıyan şehir BELGRAD’dır.
MS 85 yılında Romalılar Belgrad’da ilk kaleyi inşa etmişlerdir. Kalenin kalıntıları Kalemegdan (Kalemeydanı)’da hâlâ mevcuttur.
Macaristan Krallığı yönetimindeki bu şehir önemine uygun olarak Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı Ordusu tarafından 29 Ağustos 1521 tarihinde Osmanlı hakimiyetine girdi. Şehirde yaşayan halkın bir kısmı Macaristan’a giderken, aslen Sırp olanlar İstanbul’da Yedikule civarına yerleştirildi. 1718 yılında yapılan Pasarofça antlaşmasına kadar Osmanlı şehri olarak kaldı. 1739 yılına kadar Avusturya hakimiyetine girmiş olsa da 1739-1815 yılları arasında tekrar Osmanlı şehri oldu. 1815 yılındaki Sırp isyanı ile Osmanlı’ya bağlı özerk Sırp şehri oldu. 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması ile kurulan Sırbistan’a bağlandı.
Osmanlı döneminde Belgrad’daki 250 cami, 9 medrese, 10 mektep, 17 tekke, 3 imaret, 14 han, 11 hamam, 3 saat kulesi, 38 sebil ve 10 türbeden günümüze 1 camii, 2 türbe, 1 çeşme ve 1 konak kalmıştır. 
12. yılında Bayrampaşa Belediyesi Bereket Konvoyumuz Belediye Başkanımız Sn Atila Aydıner’in önderliğinde Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan’dan oluşan rotamızla yeniden Evlad-ı Fatihan topraklarını fethetti. Bu rotanın en önemli duraklarından biri Belgrad oldu. Sonuçta şehrin kalbi Kalemegdan önünde Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada tarihi, sosyo-kültürel bir iftar gerçekleşti. Sırbistan İslam Birliği ile beraber, Sırbistan Başbakanlığı tarafından verilen özel izinle, zamanında YENİÇERİLERİMİZİN toplandığı alanda yapıldı. Belgrad Büyükelçimiz Sn Mehmet Kemal Bozay’ın dediği gibi “Ortak sınırı olmayan iki komşu ülke’’ tanımıyla KARDEŞLİK SINIR TANIMAZ temalı program, iftar için toplanan 2500 kişi ile acı, tatlı manevi duyguların yaşandığı bir mekana dönüştü. 
Program; Sırbistan Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Sırbistan Başbakanı Danışmanı, İçişleri Bakanlığı, Belgrad Belediyesi, Müslüman, Yahudi, Katolik ve Ortodoks dini liderleri, Pakistan’dan Lübnan’a kadar 14 ülkenin büyükelçisi, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri ile üst düzey bir katılımla yapıldı.
İftar zamanı mikrofon ile okunan EZAN oruç açmaya hazırlanan MÜSLÜMANLARIN gözyaşı seline sebep oldu. Sonuçta Osmanlı’nın bu toprakları terk etmesi ile ezan sesi de duyulmaz olmuştu. Ancak Sırbistan İslam Birliği Başkanı Sn Mustafa Yusufspahiç; bizler ezan sesini camimizden duymasak bile kalbimizde en derin şekilde hissediyoruz derken gözyaşları sel olmuştu. Bize onlara yaşattığımız bu manevi duygu için tüm Bayrampaşa’ya şükranlarını sunarken bizi unutmayın diyordu. Allahamanet.

Tarih: 29 Haziran 2016 Çarşamba    Hit: 1730




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol