25 Ağustos 2025 Pazartesi   

STRESİ YENMENİN PÜF NOKTALARI

STRESİ YENMENİN PÜF NOKTALARI
 

Stresin yaşŸantımızda büyük önemi olduğŸuna değŸinen Psikolog Esra Dilek, “Stresle başŸa çıkmamız için kendimizi iyi tanımamız, ne yaşŸadığŸımızı, ne demek olduğŸunu ve nasıl anladığŸımızı bilmemiz gerekir. Günlük yaşŸantımızda yaşŸadığŸımız çevre, hava kirliliğŸi, yaşŸadığŸımız ev, ani kayıp, beklenmedik haberler, sosyal olaylar stres faktörü olabilir. Hızlı nabız, terleme, midede kasılma bulanma, gergin kaslar, nefeste daralma, korku, kaygı, öfke, hayal kırıklığŸı gibi stresin birçok belirtisi vardır. Vücudumuzda bazı değŸişŸikler stres yaratır, bu da kimlik çatışŸması yaşŸamamıza neden olur. Öncelikle hayatımızdan olumsuzlukları kaldırmamız gerekir. Olumsuz düşŸünceler insanın kendine yaptığŸı en büyük haksızlıktır. Kendi hayatımızı güzelleşŸtirirsek, ailemizin de hayatını düzene sokmuşŸ oluruz. Streste hiçbir şŸey bireysel değŸildir. İletişŸim hayatımızdaki problemlerin en büyük temelidir. Karamsar insanlarla duygularınızı paylaşŸmayın. Sorunlarınızla yüzleşŸin, çünkü reddetme ciddi bir problemdir, yüzleşŸmediğŸiniz takdirde de sorunlarınızı çözemezsiniz. Olaylara çözüm odaklı yaklaşŸmalıyız” dedi. 

DOĞRU NEFES AL STRESİ YEN

DoğŸru nefes almanın stresi azalttığŸını belirten Psikolog Esra Dilek, “Stresten kurtulmak için öncelikle kendimizi gevşŸetmemiz gerekir. Bunun için de öncelikle doğŸru nefes almalıyız. Kendimizi stresli hissettiğŸimizde burundan nefesimizi çekip ağŸızdan dışŸarı üflemeliyiz. Bunu günde 4-5 defa yapmalıyız” tavsiyelerinde bulundu.

ÇOCUKTA STRES ÇÖZܜMLERİ

“Stres etkenlerinden çocukları mümkün oldukça korumak gerekir.” diyen Psikolog Dilek, “Çocuklarımıza sevgi ve ilgi göstermeliyiz. Anne babalar çocuklarına rehberdir, modeldir. Çocuklara ayna olmalıyız, örnek bireyler olabilmeliyiz. Mümkün olduğŸunca çocuk ile yakınlık sağŸlayarak onun kendini ve duygularını ifade etmesine zemin hazırlanmalı. Çocukların olaylar karşŸısındaki duygusal ifadelerine değŸer vermek ve onları bazı konularda doğŸrular çerçevesinde rahatlamak gerekiyor. Stresli olduğŸunu hissettiğŸiniz dönemlerde bireyler olarak çocukları sosyal aktivitelere yönlendirebilirsiniz. ÇocuğŸa ayrılan vaktin, ona olan desteğŸin her iki ebeveyn tarafından sağŸlanması gerekir. Aile içi etkenler çocuğŸu da etkiler, mümkün oldukça çocuklarımıza karşŸı hoşŸgörülü davranışŸlar sergilemeliyiz. Aksi takdirde çocuğŸun evde yaşŸadığŸı bazı olumsuzluklar yaşŸadığŸı sosyal çevreyi, okul hayatını da olumsuz yönde etkiler” dedi.

Tarih: 0- Ekim 2013 Perşembe    Hit: 1750

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol