29 Nisan 2024 Pazartesi   

NEDEN GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMALIYIZ?

NEDEN GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMALIYIZ?
 

NEDEN GÜNEŞ KORUCU KULLANMALIYIZ? 
UV-A ve UV-B ışınlarına karşı koruma sağlar.
Foto yaşlanmanın önüne geçer.
Güneş yanıklarını önler.
Cilt kanseri riskini azaltır.
Ciltte kahve lekeler ve sonradan kanserleşebilen kabuklu, kırmızı güneş hasarının olmasını önler, var olan lekelerin daha fazla koyulaşmasını durdurur.
İnce çizgilerin ve kırışıklıkların önüne geçerken cilde elastikiyet kazandırır.
Güneş koruyucu SPF adlı koruma faktör değeri bizim için çok önemlidir. SPF 15 cildimizi güneş ışınlarında %93 oranında korurken, SPF 30 %97 oranında, SPF 50 ise %98 oranında korumaktadır. Güneş koruyucu kremlerin içinde en az SPF 15 koruma faktörü olmasına özen göstermeliyiz.
Güneş koruyucular dışarı çıkmadan en az yarım saat önce sürülmeli, gün boyu güneşe maruz kalınacaksa krem 3-4 saatte bir tekrar sürülmelidir. Bilgisayar ekranı karşısında  ve floresan lambalar altında da yaydıkları ultraviyole yüzünden güneş koruyucusuz bulunmamalıyız.

UYUZ NASIL BULAŞIR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sarcoptes Scabei denen parazit sadece insandan insana yakın temasla (uyuzlu hasta ile aynı yatakta yatmak, kıyafetleri ortak giymek, hamam, sauna, spor salonu, cinsel ilişki gibi) bulaşır.
Parazit deri altına yerleşir, sirke, kükürtlü sabunla yıkanmak tedavi etmez. Kremleri ve ülkemize yeni gelen hapı ile tamamen düzelmek 15 gün sürer.
Olayın aylarca sürmemesi için dikkat edilecek en önemli nokta; ailede bir kişi bile uyuz olsa ilacı, aynı anda, tüm aile bireylerinin kullanması, tüm çamaşırların yıkanması, yıkanamayan ayakkabı, terlik, şapka gibi giysilerin bir hafta, bir poşette, ağzı sıkıca kapalı, havasız bekletilmesidir. Uygun tedaviye rağmen kaşıntı hafif hafif bir ay sürebilir.

HANGİ BENLERİMİZ RİSKLİDİR?
Benler pigment içerenler (melanositik), pigmentsiz benler (dermal nevus), damar benleri (hemanjiom) ve et benleri (skin tag) olarak dörde ayrılır. Bunlardan sadece birincisi takip edilmesi gereken riskli benlerdir.
Pigmentli benler; deri ile aynı seviyede olan (kabarık olmayan) benlerdir, koyu kahverengidir. Sınırlarında düzensizlik, büyüme, küçülme, renginde koyulaşma veya yer yer açılma olursa doktora görünmek gerekir. Bu görünümde yüzünde veya vücudunda çok sayıda olan kişiler asla güneşlenmemeli, solaryuma girmemeli, yılda bir kere bu benlerin kanserleşmeye doğru gidip gitmediğini dermatoloğa giderek kontrol ettirmelidir.
Pigmentsiz benler (dermal nevus) daha çok yüzde, açık kahve renkli kabartılardır. Ortasında kıl varsa cımbızla alınmamalı, kesilmelidir. İki senede bir kontrol edilebilir.
Damar benleri (hemangiomlar) tüm vücutta olabilen, toplu iğne başı ve biraz daha büyük kan kırmızısı, kabarık noktalardır. Zararsızdır, güneş kötü etkilemez, tedaviye gerek yoktur.
Boyunda, kol altında, deri rengindeki yumuşak, ince bir sapla deriye bağlanan kabartılar et benidir, zararsızdır. Kişi görüntüden rahatsız ise koterle yakılarak tedavi edilir.

Dr. Özlem Güzelküçük
Özel Rami Hastanesi
Dermatoloji (Cildiye) Bölümü

Tarih: 16 Haziran 2023 Cuma    Hit: 2040

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol