28 Mart 2024 Perşembe   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

MÜTEAHHİTLERİN G BELGESİ ÇİLESİ VE ÇÖZÜMÜ

 

DEĞERLİ Paşavizyon okurları yazımıza başlamadan önce tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü mikrobunun tez zamanda tedavisinin bulunmasını Allah'tan niyaz ediyorum. 
Ve hastalara da şifalar dilerim.
Başlığımıza ve konumuza dönerken aslında çok yeni olmamakla birlikte 2 Aralık'tan itibaren riskli yapılardaki müteahhit sınıflandırılması sorunsalı son dönemde karşımıza çıkmaktadır.
Olay aslında eski. Ne kadar eski? 2 Mart 2019 Cumartesi kadar eski. YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE KAYITLARININTUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'le gündeme geldi.. Sorun neden şimdi çıktı? diyeceksiniz. Muteahhitler deprem değerlendirmesine göre 6306 sayılı riskli yapı mevzuatı gereğince aldıkları kat karşılığı ve taahhüt işlerinde  2019 Kasım ayının son iş gününden sonraki noterde sözleşme imzaladıkları projeler için yetkilerinin olmadığını ve en az G belgesine sahip olmaları gerektiğini gördüler. Hoooop soluğu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde aldılar. İnanın ilçelerde hatrı sayılır müteahhitlerin bile G belgesi alamadığına şahit oldum. Tabii Türk aklı yok mu? Hemen dahiyane bir fikirle şunu yaptılar;
Var olan şirketlerinin yanında bir tane daha şirket kurdular. Ve her iki şirkete de H belgesi aldılar. Sonra bu iki şirketi evlendirerek Adi Ortaklık kurdular. Ve nur topu gibi G belgeleri oldu. Sonrası mı birçok muafiyet ve yardımlara davetiye çıkaran riskli yapıları inşa etmek için ruhsatı çıkardılar. Sizde sınıfınızı tespit etmek için ilgili yönetmelikteki 16. maddeyi istifadenize sunuyorum.
Yetki belgesi grubunun tespiti...
MADDE 16 – (1) Yetki belgesi grubunun tespitinde, ibraz edilen belgelerdeki tutarlar başvuru tarihine göre güncellenerek değerlendirilir.
(2) Sunulan iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde tek sözleşmeye ve/veya yapı ruhsatına dayalı olarak başvuru tarihinden geriye doğru son on beş yıl içerisinde alınmış iş deneyim belgelerinin en fazla miktarda olanın iki katı alınarak veya daha büyük sonuç vermek şartıyla, bitirilen işler içinde geriye doğru son beş yıl içinde bitirdiği işlerin bedelinin toplamı alınarak iş deneyim tutarı belirlenir. Toplama işleminde son on beş yıl içerisindeki en büyük işin iş deneyim miktarının üç katından fazlası dikkate alınmaz.
(3) Toplu yapı niteliğindeki yapıların iş deneyim belgelerindeki miktarlar toplanmak suretiyle tek iş deneyimi olarak değerlendirilir.
(4) Aynı işin sözleşmesinin iş artışı sınırı içinde ikmal edilmemesi halinde, sözleşme konusu olan işin devamı olarak yaptırılan işler iş deneyiminde dikkate alınır.
(5) 6’ncı maddenin beşinci fıkrasına göre veya mevzuatı gereği sözleşme şartı aranmayan işlerden alınan yapı kullanma izin belgeleri, 28’inci maddedeki atıflar kapsamında kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının hesabı ile aynı usule göre değerlendirilir.
(6) Mevzuatı gereği bedel içeren sözleşme şartı aranan işlerde, iş deneyim belgelerinde belirtilen tutar esas alınır.

Tarih: 15 Mart 2020 Pazar    Hit: 19748




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol