Bu ayki köşe yazımda kuron (kaplama), köprü ve implantların bakımına dair önemli bulduğum bazı noktalara değineceğim. Ağız ve diş sağlığınızı korumak ve restorasyonlarınızın ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bunların yanı sıra klinikte hekiminizin yapabileceği uygulamaları ve düzenli kontrollerin önemini ele alacağım.
Kuron (kaplama), köprü ve implant sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli şey tabi ki günlük ağız bakımını aksatmamaktır. Günde iki kez diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka ama mutlaka diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşları ile de kaplama/köprülerin etrafı özenli bir şekilde temizlenmelidir. Eğer bunlar yapılmazsa temizlik ve bakım eksik kalmış olur.
Diş fırçasıyla dişlerin sadece görünen yüzeylerini temizleyebiliriz; dişlerin üstü, yanağa/dudağa bakan kısımları ve dile/damağa bakan kısımları. Sadece diş fırçasıyla dişlerin birbirlerine temas ettikleri yan yüzeyleri, kontak alanlarını, köprülerin gövde altlarında kalan yerleri… kısacası diş fırçasının kıllarının giremediği noktaları temizlememiz imkansızdır. Dişlerin, restorasyonların, protezlerin çevrelerinde oluşan plağı ancak fiziksel olarak oraya temas ettirebildiğimiz bir şeyle temizleyebiliriz.
Peki temizlemezsek ne olur? Bu yüzeylerde iyi bir temizlik yapılamazsa zamanla plak birikir. Biriken plak yapıştığı kaplama ve köprülerin altındaki dişleri zamanla çürütür. Bu plak çürüğün yanı sıra diş etlerinde de tahribata yol açar, iltihaplanmalara sebep olur. Durum ilerleyince de dişler çürür, diş eti çekilir, dişi destekleyen/tutan kemikte erir ve nihayetinde ilgili diş kaybedilir. Eğer altta diş yerine implant varsa çürüme hariç her şey implant için de geçerlidir. İmplant boyun bölgesinde iltihap ve buna bağlı erimeler oluşur. İlerleyen durumlarda da implantların çıkarılması kaçınılmaz olur.
Evde kendimizin yapabileceği bakımı kısaca tekrar edeyim: Sabah ve akşam iyi ve uygun bir diş fırçasıyla fırçalamak, diş kontaklarının sıkı olduğu yerlerde mutlaka ve mutlaka diş ipi kullanmak, diş ipi için geniş kalan aralıklarda mutlaka ve mutlaka arayüz fırçası kullanmak, tüm köprü altları, kaplama kenarları ve düş araları için ağız duşu kullanmak. Bunların nasıl doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini hekiminize mutlaka sorun, ihmal etmeyin. Çok önemli.
Evde bakımın yanında; şikâyetiniz olsa da olmasa da mutlaka 6 ayda bir diş hekiminize giderek düzenli kontrol yaptırın. Hekiminizin sizin fark etmediğiniz bir durumu daha hastalık oluşmadan tespit edebilmesi mümkündür.
Klinik tarafında biz hekimler çok farklı uygulamalarla bu plakla mücadele edebiliyoruz. Klasik yöntemlerin yanında daha çağdaş ve modern cihazların da artık kullanıma girmesiyle çok daha etkin temizlik ve bakım prosedürlerini uygulayabiliyoruz. Mesela ‘Guided Biofilm Therapy’ buna en önemli örnek ve benim de çok sevdiğim konseptlerden biri. Diş ve implant yüzeyinde, klasik yöntemlerdeki gibi mikro çizikler oluşturmadan, plaktan arındırma işlemi yapılabiliyor. Standart temizlik uçlarının giremediği kadar ince aralıklara girerek bu kör noktalar da temizlenebiliyor.
Sonuç olarak özetlemek gerekirse; ağızda bizim en büyük düşmanımız plak, plağın en büyük düşmanı da iyi ve düzenli temizlik ve kontrollerdir. Ağızdaki hemen hemen her hastalık mikrobiyal plakla ilişkilidir. Bunun önüne geçebildiğimizde kuron/kaplama, köprü ve implantlarınız size çok daha uzun yıllar hizmet edebileceklerdir.
Diş Fırçalama: Dişlerinizi günde en az iki kez, tercihen sabah ve akşam fırçalayın. Yumuşak kıllı diş fırçaları kullanarak diş etlerinizi koruyabilirsiniz.