29 Nisan 2024 Pazartesi   

KALP DAMAR HASTALIĞI-2

KALP DAMAR HASTALIĞI-2
 

Hastanede tedavi, damarda oluşan pıhtının kısa sürede eritilmesi (ne kadar erken yapılırsa o denli faydalı) esasına dayanır. İlaçla eritme ve-veya balon-stent tedavisi ile eritme yöntemleri kullanılabilir. Yapılan çalışmalar, erken dönemde (özellikle ilk 90 dakikada) balon stent uygulamasının pıhtı eritici ilaçlara üstün olduğunu göstermiştir. Balon-stent tedavisi 7/24 saat esasına göre çalışan, hastaneye kısa sürede ulaşabilecek deneyimli bir ekiple mümkündür. Hastanın ağrısının giderilmesi, gelişebilecek ritim bozukluklarına karşı yoğun bakımda takip yapılması gerekli diğer işlemlerdir.
Hastaneden taburcu edildikten sonra diyet ve egzersiz önerilerine uyulmalı, sigara mutlaka terkedilmeli, ilaçlar hekimin tarifine göre dikkatlice kullanılmalıdır. Periyodik kontroller aksatılmamalıdır.
Her göğüs ağrısı kalp damar hastalığı sonucu olmaz. Göğüs ağrısının sık rastlanan diğer sebepleri cinsiyet ve yaşa göre değişkenlik gösterir:
Mide ve yemek borusundan kaynaklanan göğüs ağrıları: Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan reflü hastalığında göğüs kemiği arkasında şiddetli, yanma tarzında bir ağrı hissedilir.
Safra yolları hastalıkları (Özellikle orta yaş bayanlarda): Karın ağrısı ve göğüse yayılan ağrı tarzında hissedilir.
Emosyonel sebepler ve panik atak: Panik atakta huzursuzluk ve korkunun sonucunda hasta bilinçsiz bir şekilde hızlı nefes alıp vermeye başlar. Hasta gün boyunca sürekli olarak hızlı nefes alıp verir ve göğüs kaslarının bu şekilde aşırı kullanılmasıyla göğüs ağrısı ortaya çıkar. Hastalar mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalıdır.
Boyun fıtığı: Kollarda, sırtta, nadiren göğüste ağrı, kollarda uyuşma ve güçsüzlük ile beraber olabilir.
Meme hastalıkları: Her kadın periyodik meme muayene ve tetkikini ihmal etmemelidir.
Travma, aşırı öksürük, ağırlık kaldırma ve spor yaparken aşırı yüklenme sonrasında da göğüs kaslarından kaynaklanan ağrılar ortaya çıkabilir. Çeşitli kas rahatsızlıkları da göğüs ağrısına yol açabilir ve kalp kaynaklı ağrıları taklit edebilir.
Perikardit (Kalp zarı iltihabı): Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ve kronik hastalıklarda görülür.
Pnemoni (Zatürre), pnömotoraks (Özellikle genç erkeklerde), aort duvarı yırtığı (Özellikle hipertansif hastalarda), pulmoner emboli (Özellikle bacak damarlarında oluşan pıhtının akciğer damarlarını tıkaması sonucu)
Zona zoster: Viral bir deri hastalığıdır. Göğsün ve sırtın yalnızca bir tarafında döküntü ve beraberinde çok şiddetli ağrı vardır.
Kış aylarında kalp hastalığı alevlenmelerinin ve kalp krizi sayısının arttığına dair yüklü bir istatistiki veri mevcuttur. Öncelikle soğukta kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Çünkü vücut ısısını korumak için kalp daha fazla ve hızlı çalışmak zorunda kalır. Hipertansiyon mevcutsa bu ekstra basınç artışı kalbin yükünü daha da arttırır. Soğuk hava kan basıncını arttırarak kalp karıncıkları üzerindeki yükü arttırır. Kar ve yağmur da vücut ısısını düşürür. Özellikle rüzgâr vücut çevresindeki ısıtılmış havayı uzaklaştıracağı için tehlikelidir.
Soğuk hava damarları büzer. Damarların büzülmesi kan basıncını arttırarak kalp üzerindeki stres seviyesini de yükseltir. Soğukta kan daha kolay pıhtılaşır. Soğuk havada solunum yolu enfeksiyonları artar. Gelişen solunum güçlüğü kalp üzerinde ek yük yaratır. Bilinen kalp damar hastalığı olanlarda bu yük daha fazla soruna yol açar. Kalp damar darlığı ve kalp yetersizliği olan hastalarda risk yükselir. Yaşlandıkça vücut ısısının sıcaktan soğuğa veya soğuktan sıcağa adapte olması güçleşir. İklim değişikliklerine vücudun adaptasyonu zorlaşır.
Kış aylarında havanın erken kararması, daha evvel akşam yapılan aktivitelerin (egzersiz, alışveriş, temizlik vb.) sabaha kaydırılmasına neden olmaktadır. Kalp krizi hormonal durum nedeniyle daha çok sabah saatlerinde meydana gelmekte, bu tür fizik aktivitelerin sabah saatlerine kayması riski arttırmaktadır.
Kalp damar darlığı ve kalp yetersizliği olan özellikle 65 yaş üstü hastalara grip aşısı tavsiye edilmektedir. En uygun zaman Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak tam korunma sağlamayabilir. Soğuğa karşı uygun kıyafetler seçilmelidir. Mutlaka başlık, eldiven ve kışlık ayakkabı kullanılmalı, özellikle rüzgârlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Bilinen kalp hastalığı olanlar, kar temizleme aktivitesine katılmamalıdır.
Solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçların bir kısmı kan basıncını yükselten maddeler içerir. Bu nedenle gelişigüzel ilaç kullanılmamalıdır. Kalp rahatsızlığının varlığı konusunda hekim ve eczacıyı mutlaka bilgilendirilmelidir. Enfeksiyonlardan korunmak için temizliğe daha çok dikkat edilmeli ve eller düzenli yıkanmalıdır. Özellikle solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için kalabalık ve toplu yerlerden uzak durulmalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yeteri kadar uyumaya ve yeteri kadar beslenmeye dikkat edilmelidir. Kahve tüketimi azaltılmalıdır.
Herkese bol sağlıklı günler dilerim.


Prof. Dr. Sabri Kürşad Erinç
Özel Rami Hastanesi
Kardiyoloji Bölümü

Tarih: 26 Şubat 2024 Pazartesi    Hit: 1698

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol