20 Nisan 2024 Cumartesi   

HATA YAPAN KİŞİLER NEDEN HATALARINI KABUL ETMEZLER

 

HATA yapan kişiler hatalarını kabul etmemekte niçin ısrar ederler? Hata yapan kişi hatasını ısrarla kabul etmiyor ve inkar ediyorsa düşünmemiz gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle, hatasını ısrarla kabul etmeyip inkar eden bir kişi için şunu düşünmeliyiz. Acaba hata yapan kişinin hatasını kabul etmesi adına üzerine çok mu fazla gidiyoruz. Hatasını kabul etmesi adına çok fazla köşeye sıkıştırıyor, çok fazla ısrarcı davranıyor olabiliriz. Bu durumda hatayı yapan kişi her kim olursa olsun üzerinde çok fazla baskı hissedecektir. Üzerinde bu kadar baskı hisseden kişi yaptığı hatayı kabul ettiğinde ise karşılaşacağı tepkiden korktuğu için ya da acımasızca yargılanacağını düşündüğü için hatasını kabul etmek istemeyebilir. Aslında bu her davranış için geçerlidir. Çok fazla ısrar etmek, kişiyi çok fazla sıkıştırmak kişinin reddetmesine ve kabullenmemesine yol açabilir.
Sonrasında şunu düşünmeliyiz; kişinin hatasını kabul etmesinin bizim ilişkimiz için faydası ne? ya da kişinin hatasını kabul etmesinin onun gelişimine olan katkısı ne? 
Diğer bir yandan, eğer bir hata yapıyorsak ve o hatayı kabul ediyorsak, işte o zaman yaptığımız hatanın sorumluluğunu da almamız gerekir. Yani hatamızı kabul ediyorsak telafi etmek içinde bir şeyler yapmamız gerekir. Çünkü eğer kişi hatasını kabul ediyorsa devamında bunun telafisini yapmayı da kabul etmiş olur. Kişi hatasını kabul etmiyordur çünkü o hatanın telafi edilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyordur ancak o hatayı telafi etmesi için yapması gerekenleri yapacak güce sahip değildir. Bunu da en çok eşler arasında görüyoruz. Peki eşler arasında en çok hangi konularda görüyoruz bunu? Mesela ailevi konularda eşinizin işi ile alakalı ya da insan ilişkilerinde. Yapılan hata size karşı yapılmasa bile işinde yanlış arkadaşlıklar edinebilir veya verilmemesi gereken yerde verilmemesi gereken tavizler veriyordur. Mesela eşinize dediniz ki ‘’Bak sen bunları yaptığın için biz burada bu zor durumları yaşıyoruz, git arkadaşına şunu söyle, anlat ona”, eşinizde yanıt verdi “Hayır ya yok öyle bir şey arkadaşım iyi niyetli’’ ya da “Annem iyi niyetli” . Burada karşınızdaki kişinin hatasını kabul etmemesindeki sebep ne olabilir? Eşinizin ya da hatayı yapan her kimse, o problemi çözecek, onunla yüzleşecek cesareti gücü yoktur. 
Şimdi köşeye mi sıkıştırıyorum acaba çok mu üstüne gidiyorum dediniz olmadı. “Belki şuan bununla yüzleşecek gücü yok” dediniz geri çekildiniz biraz zaman verdiniz yine olmadı. En ufacık bir şeyde bile tahammülsüzce sizi suçluyorsa ve aradan zaman geçmesine rağmen uzun yıllar oldu ama hala hatasını kabul etmeme ve sizi suçlama problemi devam ediyorsa işte o zaman karşımızdaki kişi de kişilik bozukluğu olduğundan şüphelenebiliriz. Narsistik eğilimleri olan hiçbir şekilde hatasını kabul etmediği için düzelme ihtimali olmayan biri de olabilir. Bu bitmesi gereken bir ilişkide olabilir. Ama burada bunu anlayabilmemiz için önce kendimizi mutlaka sorgulamamız gerekir. Direk “İşte bu narsist kişi demek ya da ben biraz daha sabredeyim” demek değil. “Ben yeterince ona zaman verdim mi? Ben de kendi egolarım yüzünden çok mu ısrarcı davrandım.” Her zaman kendimizi ve karşımızdaki kişiyi sorgulayıp dengeyi gözetmek gerekir. Ne sürekli kendimizi suçlayacağız ne de sürekli suçu karşı tarafa yıkacağız.

Tarih: 14 Ekim 2020 Çarşamba    Hit: 17025




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol