05 Mayıs 2024 Pazar   

EYÜP’TE SAĞLIK SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

EYÜP’TE SAĞLIK SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
 

Uyuşturucu ile mücadelede yol haritası

Eyüp Belediyesi, “Bağımlılıkla Mücadele Yöntemlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı” bugün Eyüp Ensari Konağı’nda düzenlendi.

Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer moderatörlüğünde düzenlenen çalıştaya, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İrfan Çalışan, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ömer Fuat Günday, Müdürlüğün yetkilileri ile İlçe Müftüsü Muammer Ayan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Öğütçü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden Sosyolog Gürkan Berkcan, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Arzu Özkan, Aile ve Sosyal Politikalar Eyüp SHM Müdürü Erhan Angın, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Muhyettin Uzun, Yeşilay İl Müdürlüğü temsilcisi Derya Akyılmaz, Yeşilay Eyüp İlçe Müdürü Bahri Bodur, Ağaçlı ÇOGEM’den temsilciler Hüseyin Öbek, Hüseyin Batman, KASAV temsilcisi Şule Salman ve AYEP temsilcileri İsrafil Aydın ve Kübra Saral katıldı.

Çalıştayda kurum ve kuruluşların temsilcileri bağımlılıkla mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalarda karşılaştıkları sorunlarından bahsettiler ve çözüm önerilerinde bulundular.

Sabah saat 10:00’da başlayıp akşam 17.00’ye kadar 2 oturum olarak yapılan çalıştayın ilk oturumunda, temsilciler kurumlarının bağımlılıkla ilgili çalışma ve yöntemlerini anlatan sunum ve konuşmalar yaptılar.

İkinci oturumda ise katılımcıların her biri; Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon olmak üzere 3 ana başlıkta görüşlerini ve önerilerini bildirdiler.

İlçe düzeyinde bir çalışma grubunun oluşturulduğu çalıştayda kurum ve kuruluşların işbirlikleriyle bağımlılıkla mücadeleye yönelik tedbirler geliştirilmesi ve uygulama birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapması konusunda görüş birliğine varıldı.

Çalıştay’ı yöneten Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, son dönem yapılan çalışmalarda yerel yönetimlere birçok görev düştüğünü belirterek özetle şunları söyledi:  “Bağımlılıkla mücadele, uyuşturucu ile mücadele sadece emniyet kuvvetlerinin, merkezi hükümet birimlerinin yürütebilecekleri işlerden değil.  Dolayısı ile vatandaşla doğrudan temansta bulunmak, onlara hizmet eden yerel yönetimlerin bu işte yer alması gerekiyor. Biz de Eyüp Belediyesi olarak Sosyal Yardım Müdürlüğümüzü yeni oluşturduk, yeni kurduk. Kurar kurmaz hangi konularda acil çalışmalar yapmalıyız analiz ettik. Gündemimize uyuşturucu ile mücadele, bağımlılık ile mücadele konusunu aldık.  Tabii ki bu konu ile yaptığımız çalışma aşamasında gördük ki konunun tarafları olmadan, iyi bir koordinasyon olmadan,  süreçler adımlar teker teker çıkarılıp tasarlanmadan üstesinden gelmek mümkün değil. Mesela yerel yönetimlerinin tedavi hizmetlerini vermesi mümkün değil. Bizim yapabileceğimiz önleyici danışmanlık hizmetleri sonrasında rehabilitasyon aşamasında tedaviyi destekleyebilecek hizmetler. Bugün çalıştayda ilgili kurumlarımızla İBB, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımı’zdan temsilciler, Sağlık Müdürlüğü’müzden temsilciler, Gençlik Spor Müdürlüğümü’zden temsilciler, Müftülüğümüz, bütün kurumlarla uyuşturucu ile mücadelede yapılabilecek çalışmaları, önleyici tedbirleri konuştuk. Kurumlar, birimler bu konuyla ilgili bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüyorlar. Başarılı olabilmesi için hangi birimlerle ilgili işbirliğine ihtiyaç duyuyorlar. Bu anlamda karşılaşılan sorunlar ve bunları nasıl çözebiliriz konusunda  bir ortak akıl geliştirmeye çalıştık. Biz de buradan yerel yönetimler olarak kendimize dersler çıkaracağız. Tasarladığımız Sosyal yardım hizmetlerini,  bağımlılık ile mücadele konusunda stratejimizin bir parçası haline getireceğiz. Çabamız girişimimiz bu...  Sağ olsun kurumlar da istekli katılım gösterdiler.    Önce sunumları dinledik, neler yapıldığı ile ilgili, hemen ardından karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını tartıştık, bir yol haritası çıkardık...”

 

Işıklar Köyü’nde ‘Etkili ve yetkin ebeveynlik’ semineri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Eyüp Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Sosyal Koordinasyon Merkezi işbirliğinde Işıklar Köyü’nde bir seminer düzenledi.

“Etkili ve Yetkin Ebeveynlik “ Semineri’nde Uzman Psikolog Kübra Saral, “Yaygın ebeveyn tutumları, etkili ebeveynliğin temel unsurları, kardeş kıskançlığı ve ailenin rolü, kardeş çatışması durumunda ebeveynin arabuluculuğu, akrabaların çocuk yetiştirmeye etkileri” konularında bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı.

Etkin ebeveynliği, kişinin çocuğu hakkında bilmesi gereken şeylerin tamamını biliyor olması olarak tanımlayan Saral, seminerde ebeveynlerin çocuklarını bir birey olarak kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Ebeveynlere, “Çocuğunuzun sosyal, duygusal, fiziksel gelişimi hakkında yeterince bilgi sahibi olun” tavsiyesinde bulunan Kübra Saral, “Çocuğunuzun sadece söyledikleri değil, hissettiklerini anlamaya çalışın. Onun göz hizasına inerek, göz teması kurun. Jest ve mimiklerle karşılık verin. Ben sana değer veriyorum, senin anlattıkların değerli mesajını verin. Onu arkadaşlarıyla kıyaslamayın” diye konuştu.
Çocukların okul başarısının arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini de ifade eden şunları söyledi: “Bazı çocuklar akademik başarı gösterir. Kimi ise sporun ya da müziğin herhangi bir dalında başarılıdır. Ancak şu bilinmelidir ki okul başarısı, başarı kriteri değildir. Onların hata yapmalarına izin verin. Hataları öğrenme fırsatı olarak gösterin. Bunu yaparken hata yaptığında hatalı davranışının yerine ne koysa daha iyi olurdu. Onu gösterin.” 
Uzman psikolog, ebeveynlerin çocuklarının bakımı konusunda da işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklarınızın önünde karar almayın. Tutarsız karar almayın. Anne babasından ayrı muamele gören çocuk, kural tanımaz, şımarık büyüyor. Birbirinize olan kızgınlığınızı, çocuk bakımında ona yansıtmayın. Hoşgörülü bir davranış sergileyin. Çocuklarınız, sizin onlara söylediklerini değil, davranışlarınızı örnek alırlar.”

Sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma semineri

Eyüp Sosyal Koordinasyon Merkezi’nde Sağlıklı Yaşam ve Hastalıklardan Korunma Semineri yapıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılan seminere Eyüplüler ve Hanımeli Nakış Kursu kursiyerleri de katıldı. 

Hijyenin önemine değinilen seminerde, Sağlık ve Eğitim Uzmanı Ayşe Uyanık katılımcılara, bakterilerin oluşum aşamasını, el ve diş temizliğinin inceliklerini, kadın hastalıklarını, protein ve karbonhidratları, uyku bozukluğuna yol açan etkenleri, çocuk hastalıklarına karşı önlemler almayı, spor için zararlı madde ve faaliyetlerden uzak durmayı vb. konuları anlattı. 

 

Tarih: 26 Aralık 2014 Cuma    Hit: 2278

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol