24 Nisan 2024 Çarşamba   

EĞİTİMDE BAYRAMPAŞA İLK 5'TE!

EĞİTİMDE BAYRAMPAŞA İLK 5'TE!
 

EĞİTİMDE İSTANBUL’UN PATRONU BAYRAMPAŞA
Özel okulları aratmayan başarısıyla çevre ilçelerde yaşayan velilerin de  ısrarla tercih ettiği Bayrampaşa’nın eğitim durumu hakkında Paşavizyon’a önemli açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdulaziz Yeniyol, İstanbul’da ilk 5’in içinde bulunduklarını belirterek, “Rakiplerimiz Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Kadıköy ve Maltepe ilk sıralarda yer alsa da aslında eğitimde İstanbul’un patronu Bayrampaşa’dır” dedi.
21 Nisan 2014 yılında Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başlayan Yeniyol, Bayrampaşa’nın eğitimdeki başarısıyla İstanbul’da ilk 5 arasına nasıl girdiklerini Paşavizyon’a anlattı.

TÜM LİSELERDE TAM GÜN EĞİTİME GEÇİLİYOR
Bayrampaşa’ya gelmeden önce ilçedeki eğitim sistemi konusunda araştırmalar yaptığını belirten Dr. Abdulaziz Yeniyol, “Bayrampaşa eğitim konusunda çok sıkıntılı bir ilçe değildi fakat ufak tefek rötuşlar istiyordu. Diğer ilçelere göre küçüklüğü bazında düşündüğümüzde çok fazla lise vardı. Hedeflerimden biri öğrenci kontenjanı sayısını azaltarak mesleki teknik eğitimde tam gün eğitime geçişi sağlamaktı. 3 yıl sonrasında kaymakamımız Sayın Osman Aslan Canbaba’nın da desteğiyle eğitimde kaliteyi arttırmak açısından kontenjanlarımızı azalttık. 30 kişilik öğrencilerle eğitim yapalım ve tam gün olsun istedik. İstanbul’un derslik sayısını ve ihtiyaçlarını düşündüğümüzde bu biraz hayaldi ama Bayrampaşa’da bunu gerçekleştirdik. Yeni eğitim-öğretim yılında tüm liselerimiz tam gün eğitim yapacak. Yani İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Prof. İbrahim Feti ve Pirlepeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Saraybosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bayrampaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Tuna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sağmalcılar Anadolu Lisesi, Suat Terimer Anadolu Lisesi tam gün eğitim yapıyor bu sene. Saat olarak 08.45’te başlayan eğitim, 14.45’te son buluyor. Tabi bu etütlere göre değişkenlik gösterebiliyor ve en geç saat 16.00 gibi dersler bitecek” dedi. 

İNÖNÜ FABRİKA GİBİ ÇALIŞIYOR
Bayrampaşa’daki okullar arasında İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ayrı bir yeri olduğunu belirten Dr. Yeniyol, “İstanbul’un deposu sayılan İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geçen sene 10. sınıflardan 11. sınıflardan 6-7 tane derslik gezdim. Kimi sınıflar 30 kişiydi kimi sınıflar 32 kişiydi. Tüm öğretmenlerle toplantı yaptık. Kaymakam beyle de gittik. ‘Sizin okulunuzu tam güne geçireceğiz’ dedik. Hafta sonu yapılan yüz yüze eğitimle beraber 6 bine yakın öğrenci sayısı var. Biz bu sayıyı takribi 2 bin 500 ila 3 bine indirdik. Sektör bazında sektörle işbirliğine giderek kamuoyu da oluşturduk. Okul idaresinin gerçekten takdir edilecek bir başarısı ve çalışması vardı. Okul müdürünü, baş muavinini ve öğretmenlerini ben buradan tebrik ediyorum. Tezgah kurma ve çocuklara iş gücü kazandırma anlamında iş sektörleriyle işbirliğine girdiler. Bu da çocuklarımızın mezuniyetinden sonra istihdamını sağladı. Okula kaliteli öğrenci gelmeye başladı. Ama bu kaliteyi de arttıran tabi öğrenci yoğunluğunun az olması ve nihayetinde okul puanının yükselmesi. 220’lerde olan okul puanının 350’lere çekilmesi İnönü’nün kalitesini arttırdı. Mobilya ve Dekorasyon Bölümü, Elektrik Bölümü, Güvenlik Sistemi Bölümü’nde öğrenciler ayrıca üretim yapıyorlar. İstanbul ve Ankara’daki okullarda istihdam edilen sıra, dolap ihtiyacının yüzde 60’ını bizim İnönü karşılıyor. İnönü çok kaliteli ve çok da elit bir okul. Yani siparişler çerçevesinde döner sermayesine de katkıda bulunan bir kurum. İnönü fabrika gibi çalışıyor. Her yıl bu okula bin 300 öğrenci geliyordu. Biz bu sayıyı bu sene 400’lere düşürdük” diye konuştu. 

BAYRAMPAŞA’DAKİ OKULLARIN PUANLARI ARTTI
Bayrampaşa’daki okulların eğitim seviyesinin artmasıyla okula yerleştirmede puanların da arttığını belirten Dr. Abdulaziz Yeniyol, “Anadolu liseleri zaten kaliteliydi, akademik olarak daha ilerleme kaydettiğine şahit olduk. Örneğin Suat Terimer Anadolu Lisesi’nin puanları 490’lara kadar yükseldi. Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi’nin puanı 450’lerden 470’lere yükseldi. Sağmalcılar Anadolu Lisesi’nin puanı 430’lardan 460’lara yükseldi. İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bizim medar-ı iftiharımız. Açık yüreklilikle söylüyorum, İTO gerçekten çocuklarımıza istihdam konusunda İstanbul’da Radyo-TV, Bilgisayar ve Elektronik gibi bölümlerden en fazla üniversitelere öğrenci yerleştiren Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesidir. Yani öyle bir bölümü var ki televizyon, çamaşır makinası, bulaşık makinası tamir bölümü var. Elektronik  aletlerle alakalı fabrika gibi çalışıyor. İTO’nun Turkcell ve Samsung’la işbirliği içerisinde olması, mesleki teknik eğitimde okulların başarılı olmasında ve tercih edilmesinde çok önemli bir etken. Bayrampaşa’ya geldiğimde yapmam gereken öncelikleri bulduğum imkanlar çerçevesinde var olanı güzelleştirmeye, iyileştirmeye çalıştım. Okul idaresi ve öğretmen işbirliği anlamında çok şeyler yaptık. Okulları çevreleyen sivil toplum kuruluşları ve iş sektörlerini de bir araya getirerek başarıyı yakalamaktı bizim hedefimiz. Kaymaklığımızın ve belediyemizin de bu konuda sektörlerle işbirliği kurma aşamasında bize tam destek vermesi, eğitimin kalitesinin artması ve okullarımızın civar ilçeler tarafından da tercih edilmesi bu başarıyı getirdi” dedi. 

RAKİPLERİMİZ BEŞİKTAŞ, ŞİŞLİ, BAKIRKÖY, KADIKÖY VE MALTEPE
Bayrampaşa’nın İstanbul’daki 39 ilçe arasında ilk 5’te bulunmasından büyük gurur duyduğunu belirten Dr. Yeniyol, “Bizim rakiplerimiz Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Kadıköy ve Maltepe. Yani istikrar çizgisi aynı seviyede paralellikte devam eden ilçeler bunlar. O ilçeler ilk sıralarda yer alsa da aslında eğitimde İstanbul’un patronu Bayrampaşa’dır. Bizde dipte okul yok. Fatih ilçesini düşündüğümüzde İstanbul Lisesi ve Pertevniyal Lisesi orada ama dipte de (başarı ortalaması seviyesi düşük) okul var. 18 yılını Fatih’te geçirmiş bir bürokrat olarak bunu söylüyorum. Bunu Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Şişli ve Bayrampaşa’da göremezsiniz. Bulundukları eğitim öğretim açısından ve veli portföyü açısından iki tane zayıf okulumuz var. Ki onların durumu da Fatih’teki en iyi okulun seviyesindedir. Fetihtepe Ortaokulu’nun TEOG girişi, Sancaksoy Ortaokulu, Nuri Örs Ortaokulu, Mehmet Akif İnan Ortaokulu, Mustafa İtri Ortaokulu ve Ali Ülker Ortaokulu, Fatih’teki bir çok okuldan 10 kat daha öndedir. TEOG’ta tüm soruları doğru cevaplayan öğrenci sayısı Bayrampaşa’da 70’in üzerinde çıktı ve bunlar İstanbul’un ortalamasının çok üzerinde. Fatih’te bizi geçen tek okul var o da Oğuzkaan Koleji ve zaten İstanbul birincisi oldular. Benim için iyi okula yerleşmeden daha önemli olan çocuğa kazandırdığımız davranışlar. Soru çözme kabiliyeti. Kaç tane matematik sorusu çözdü, kaç tane Türkçe, Din Kültürü ve Sosyal Bilgiler çözdü. O açıdan baktığımızda Suat Terimer, İstanbul’un ilk 20’sinde, Hüseyin Bürge ilk 30’unda, Sağmalcılar’da ilk 50’sindedir. Pertevniyal, Kabataş ve İstanbul Lisesi gibi okullara çocuklar 500 üzerinden 500’le giriyorlar. Sağmalcılar Anadolu Lisesi 500 üzerinden 450 ile 440’la öğrenci aldı. Suat Terimer geçen sene 465 ile 473, Hüseyin Bürge 450 ile 465 arasında öğrenci aldı. Bayrampaşa’da başarı oranında geçmiş senelere oranla bir artış var. Bu sadece bizim başarımız değil. Velilerin duyarlılığı, okul aile birliklerinin çalışması, Kaymakamlık, Belediye ve bizler vasıtasıyla velilere yapmış olduğumuz bilgilendirme toplantıları aracılığıyla ortak bir çalışma” diye konuştu.

BAYRAMPAŞA'YA YENİ OKULLAR KAZANDIRACAĞIZ
Bayrampaşa’ya yeni okullar kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü belirten Dr. Yeniyol, “Bizim dezavantajlı bölgemiz Vatan Mahallesi. Göç alan mahallelerimizden biri olduğu için. O taraflarda bir okula ihtiyacımız var. Mobil İmam Hatip Ortaokulu’nun üstündeki alanda bir ilkokul veya ortaokul açma düşüncemiz var. Muratpaşa Mahallesi’ndeki Dökümcüler Çarşısı’nda da bir ilkokul açacağız. 2017-2018 yatırımına giren sadece ikisi oldu. 3. yatırımımız çıraklık eğitim merkezine protokolümüz imzalandı. Cezaevi alanında da okul açtığımız zaman bizim Ali Ülker’imizde, Yahya Kemalimiz’de, Nail Reşitimiz’de, Mustafa İtri okulumuzda, Uluğbeyimiz’de rahatlayacak ve yüzde yüz tam gün eğitime geçeceğiz. Şu anda tam gün eğitime geçmeyen okul sayısı beş. Yahya Kemal, Mustafa İtri, Nail Reşit, Ali Ülker, Uluğbey fiziki şartlarından dolayı tam gün eğitimine geçemeyecek. Bayrampaşa’da 77 tane kurumumuz var. Bizim 72 tane kurumumuz tam gün eğitim yapıyor” şeklinde konuştu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ SAYISI ARTMALI
Okul öncesi eğitim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Yeniyol, “Okul öncesi eğitim, çocuğun ortaokul ve lisede kaliteli eğitim almasına yardımcı oluyor. Çocukların erken yaşlarda bilinçlenmesine yardımcı oluyor. Velilerin çocuklara yaklaşımları konusunda da yardımcı oluyor. Çocuğun öğrenci olduğu vazifesini hissetmesi gerekiyor. Anaokulunda çocuk bu disiplini sağladığı ve görevini bildiği zaman bu iş kendiliğinden çözülüyor ve başarı geliyor. Örneğin benim görev tanımım ne okulları idare etmek ve yönetmek. Öğretmenin görevi girdiği sınıfta müfredat çerçevesinde öğrencilerin kazanımlarını sağlamak. Öğrenci de diyecek ki “Annemin, babamın ve devletin bana sağladığı imkanlar çerçevesinde derslerime çalışmak ve başarılı olmak.” İşte bu bilinci, okul öncesi eğitim veriyor. Bayrampaşa Kaymakamımız Osman Aslan Canbaba, bu konuda öğrenci sayısını arttırmamız gerektiğini söylüyor. Belki de bir çok öğrenciyi kurtaracağız ve belki bu öğrencilerden liderler çıkacak. Kaliteli, elit bir gençlik ortaya çıkacak. Atatürk’ün ‘Öğretmenlere yeni nesil sizin eseriniz olacak’ sözüyle hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA HAZIRIZ
Bayrampaşa’nın 2017-2018 yeni eğitim-öğretim yılına hazır olduğunu belirten Dr. Yeniyol, “Bayrampaşa’ya geldiğimde 450’ye yakın öğretmen açığımız vardı. Bunu geçen sene 170’lere düşürdük. Bu sene 100’ün altına düşeriz. Öğretmen açığımızın büyüğü özel eğitim alt sınıf öğretmeni. Kaynaştırma eğitimi yapılan kurumlarımızda, hafif zihinsel engelli, orta zihinsel engelli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin istihdamında sıkıntı çekiyoruz. İkinci olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, üçüncü olarak ise İngilizce branşında eksiklerimiz var. Bu branşlarda da açıklarımızı kapatıyoruz. Dersi boş geçen hiçbir sınıfımız yok. Belediyemizle koordine olarak 2017 yılının Mayıs ayından itibaren okullarımızın küçük onarımlarını eksikliklerini bitirdik. Elektrik, kapı, sıva ve bazı okullarımızda asansör taşımacılığı konusunda elimizdeki mevcut ödeneklerimizle eksikliklerimizi tamamladık. Bayrampaşa Belediyesi de eksikliklerimizi ikmal etti. Okullarımıza boya da dağıttık. Şu an da Bayrampaşa’da boyanmamış okul yok. Bizim tek sıkıntımız okullarımız iyi olduğu için çevre ilçelerden talep olması. Bayrampaşa’nın kendine has bir dinginliği sakinliği var. Diğer ilçelerden gelip Bayrampaşa’daki okulları tercih eden veliler de Bayrampaşa emniyetli bir yer olduğu için bizim okullarımızı tercih ediyorlar. Velilerin okul tercihlerindeki birinci derecedeki etkeni tamamen emniyettir. Emniyetimizle, Kaymakamlığımızla yaptığımız çalışmalar sonucu okul önlerimizi ve bazı okullardaki kötü niyetli öğrencileri temizledik. Öğrenci sayısını düşürünce de kaliteli, elit öğrenci gelmeye başladı” değerlendirmesinde bulundu. 

SURİYELİ ÖĞRENCİLER KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRENİYOR
Bayrampaşa’daki okullarda çeşitli projeler yürütüldüğünü belirten Dr.Yeniyol, “Kaymakamlığımız ile yaptığımız ve dezavantajlı öğrenci olarak gördüğümüz Suriyeli öğrencilerle ilgili Türkçe’yi kullanma gücü anlamında ve Türkiye’de yaşam kültürüyle alakalı projeler de yapıyoruz. Kaymakamımız Osman Aslan Canbaba’da bu konuda çok destek veriyor. Kaymakamlığın ön ayak olduğu Uluslararası Kaptan Ahmet Erdoğan İmam Hatip Lisesi’nde yürüttüğümüz Suriyeli çocuklarla ilgili bir projemiz var. Şimdi buraya göç eden çocukların Suriye’ye dönmesi veya dönmemesi düşünülmemeli. Bu kısa vadeli bir plan olur. Sebahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte Suriyeli çocuklara Türkçe eğitim veriyoruz. Pedagoglar ve eğitim hocaları çocuklarımıza Türkiye’de nasıl yaşarlar, Türk örf ve adetini, kültürünü öğretiyorlar. Çünkü kültür dili taşıyan en önemli ağaçlardan biri. Amacımız sadece Türkçe öğreterek çocukları hayatın içine bırakmak değil, dilin vasıtasıyla çocuğa yaşam biçimi kazandırmak öğretmektir. Kaptan Ahmet Erdoğan ve Şair Baki İlkokulu’nda Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim veriliyor. Ayrıca Geçici Eğitim Merkezi adı altında Göçler İdaresiyle işbirliği içinde olan bir okul bulunuyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

SPOR OKULU PROJESİ HAYALİM SÜRÜYOR
Bayrampaşa Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdulaziz Yeniyol, en büyük hayali olan Spor Lisesi projesinin hayata geçtiğini görmekten mutluluk duyacağını belirterek, “Bu konuyu Bayrampaşa Belediye Başkanımız Atila Aydıner’le de paylaştık. Bizim bu yatırım programına sokmak istediğimiz 3 merkez daha var. Bir tanesi Tuna İlkokulu’nun yıkılıp, o devasa duvar çıkıntısını da ortadan kaldırıp, orada 48 derslikli bir okul yapmak. İkinci olarak Cevatpaşa’da bulunan Halk Eğitim binasını yıkıp 24 derslikli bir okul yapmak. Üçüncüsü ise Osmangazi’deki binanın yıkılıp tekrardan istihdamını sağlamaktı. Semih Erden Spor Salonu’nun üstünde Spor Lisesi’ni hayata geçirmek en büyük hayalim. Bir bağışçı bulsak Spor Lisesi’ni yapabiliriz. Türkiye’de malesef okul deyince akla ilkokul ve ortaokul geliyor. Veli veya bağışçı çok özel bir şey yapacaksa Suat Terimer gibi Anadolu Lisesi yapıyor. Hiçbir velinin, bağışçının ‘gelin size bir meslek lisesi yapayım’ dediğini görmedim. Böyle bir çıkmazımız var. Bütün yetki bende olsa, imkanlar çerçevesinde inanın Osmangazi’nin altındaki boş araziye 12 derslik Spor Lisesi yaparım. 12 derslik bir bina yapıp, Spor Lisesi olarak açmak en büyük hayalim” diye konuştu. 

Rakamlarla Bayrampaşa’da Eğitim
* Bayrampaşa eğitim seviyesinde İstanbul’da ilk 5 içinde...
* Bayrampaşa’da Özel eğitim okulları, İlkokul, Ortaokul, Lise ve Temel Liseler olmak üzere 77 okul bulunmakta... 
* 77 okulda toplam 64 bin 283 öğrenci eğitim görecek...
* Bayrampaşa’daki tüm okullarda toplam 2 bin 569 öğretmen görev yapacak...
* Sadece 5 devlet okulunda tam gün eğitimi yok. Diğerlerinde tam gün eğitime geçildi...

Dr. Abdulaziz Yeniyol kimdir?
1968 yılında Zeytinburnu’nda doğdu. 
İlk ve Orta öğrenimini Zeytinburnu’nda tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Felsefe ve Din Bilimleri Yüksek Lisansı yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalında Doktorasını da tamamladı. 
1994 yılında Antalya’nın Serik ilçesindeki Geriz İlköğretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, 1995-2001 yılları arasında Fatih’teki Vedide Baha Pars Ortaokulu Müdür Yardımcılığı, 2001-2003 yılları arasında Fatih Ahmet Rasim Lisesi’nde ve 2003-2012 yılları arasında yine Fatih’te bulunan Pertevniyal Lisesi’nde Müdürlük görevlerini yaptı. 2012-2014 yılları arasında Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirildi. 
17 Nisan 2014 tarihinde Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. Bir çok sivil toplum örgütünde aktif görev yapan Dr. Abdulaziz Yeniyol. İngilizce ve Arapça bilmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Dr. Yeniyol, eğitim-öğretim hayatında 24. yılını yaşamaktadır.

Tarih: 21 Eylül 2017 Perşembe    Hit: 10452

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • Mert SEVİNÇ  18/03/2018 22:53:24

    Saygıdeğer müdürümüz Bayrampaşada eğitim ve öğretimde çığır açtı.Hiçbir bürokrata nasip olmayacak bir başarı elde etti.Kendisi Bayrampaşamıza çok yakışıyor.Başarılarının devamını dilerim.