22 Nisan 2025 Salı   

Latif ALBAYRAK / Ekonominin İçinden / Ekonomi Editörü

EĞİTİM ŞART!

 

Bireylerin, toplumların ve tüm insanlığın gelişimi için en önemli unsur şüphesiz ki eğitimdir. Milletler, ancak eğitimli nesiller yetiştirerek varlıklarını devam ettirebilirler. Günümüzde öykündüğümüz, müreffeh konumdaki ülkelerin geneline bakıldığında, vatandaşların eğitim imkanlarına olan ulaşımlarının gayet kolay olduğunu fark edebiliyoruz.
İnsanın ve paranın olduğu her alandaki gibi maalesef eğitimin de bu bağlamda Türkiye’deki ekonomik şartlardan etkilendiğini görmekteyiz. Geçen zaman içinde yapılan özelleştirmeler ve apartman bozması okulların her geçen gün artmasıyla bir gereklilikten çok sektöre dönüştürülen eğitim, günümüzde çocuklu aileler ve öğrencilerin belini büken bir hal almaya başladı.
Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunu olan enflasyon, niteliği düşen her alanın fiyatını tam tersine hızla artırırken, 2025’te eğitim tarafı bu konuda göze çarpan bir konumda.
Her ayın başında TÜİK’in açıkladığı verilere bakıldığında, Aralık (2024), Ocak ve Şubat (2025) aylarında maliyetleri en fazla artan alt kalemin eğitim olduğunu görüyoruz. Aralık ayında eğitim fiyatları yıllık bazda %91,64 artarken, Ocak ve Şubat aylarında sırasıyla %99,93 ve %94,90 oranında yükseliş kaydetti.
Bu tablo bize eğitim fiyatlarının manşet enflasyonun çok çok üstünde arttığını gösterirken, endişe verici bir tabloyu da beraberinde getirmekte. Zira her geçen gün kalitesi düşen eğitim kurumlarımız, velileri özel okullara daha fazla yönlendirirken, artan fiyatlar artık belli bir gelir seviyesinin üstündeki aileleri bile kara kara düşündürüyor. Daha düşük gelir düzeyindeki aileler ve çocukları ise bu noktada kaderine terk edilmiş durumda.
Alım gücünün fazlasıyla düştüğü ülkemizde asgari ücretle geçinen, dar gelirle hayatını idame ettiren ailelerin eğitime ulaşımı konusunda artık radikal politikaların uygulanması gerekiyor. Çocuk ve genç nüfusun bu kadar yüksek olduğu Türkiye’de gelişimin hızlanmasını istiyorsak eğitim kalitesini yükseltmek zaruridir. Eğitimli nesiller, beraberinde güçlü ekonomiyi ve güçlü Türkiye’yi getirecektir.
Bütçe planlaması nasıl yapılır?
Bütçe, finansal planlamada gelir ve gider denetimini izleme aracıdır. Bütçe oluşturmak, ne zaman ve ne şekilde gider harcaması yapılması gerektiğini denetler. Bütçeleme, süreklilik gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle gelir gider dengesi belirli aralıklarla gözden geçirilmeli ve buna yönelik yeni stratejiler benimsenmelidir. Finansal karar alma sürecinde iş faaliyetlerini planlamak ve yönetimini sağlamak bütçeleme koşullarına bağlıdır. Bütçeleme ve raporlama işletmenin finansal hedeflere ulaşmasında önemli bir unsurdur. İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi mali kaynakların doğru ve stratejik bütçeleme raporlarına bağlıdır. Peki bütçeleme nasıl yapılır?
• Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin
• İhtiyaç duyulan varlıkların belirlenmesi
• Tahmini gelir gider akışını hesaplayın
• Ayrıntılı bir bütçe planı oluşturun
• Planı gözden geçirin
• Planın sapma analizlerini hesaplayın
  • Bütçe planını onaylayın

Tarih: 19 Mart 2025 Çarşamba    Hit: 1251




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol