25 Ağustos 2025 Pazartesi   

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞŸ

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞŸ
 

GaziosmanpaşŸa Belediyesi Aile DanışŸma Merkezi'nin düzenlediğŸi "ÇarşŸamba Seminerleri"nde konuşŸan Çocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Anıl YeşŸildal,  katılımcıları bebeklerde ek gıdaya geçişŸ konusunda bilgilendirirken,  anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 6. aydan sonra başŸlanması gerektiğŸini vurguladı.

GaziosmanpaşŸa Belediyesi Aile DanışŸma Merkezi'nin düzenlediğŸi seminere konuşŸmacı olarak katılan Uzm. Dr. Anıl YeşŸildal, bebeklerde ek gıdaya geçişŸ konusunda bilgiler verdi. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara altıncı aydan sonra başŸlanması gerektiğŸini vurgulayan Anıl YeşŸildal. "4-6 ay arasında bebek yeterli kilo almasa bile yalnız anne sütü ile beslenmeye devam edilmelidir. Henüz dördüncü ayını tamamlayan bebekler daha çabuk acıkmaya başŸlar ve anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra bile halen aç olduklarını size hissettirebilirler.  Bu bebeğŸinizin ek besinlere hazır olduğŸunun göstergesidir.  Bu aylardan sonra bebeğŸinizin  sindirim sistemi ve böbrekleri çeşŸitli besinleri sindirecek ve atıkları vücuttan uzaklaşŸtırabilecek olgunluğŸa ulaşŸmışŸtır" dedi. 

Ek gıdaya geçişŸte, özellikle katı gıdaların verilmeye başŸlandığŸı dönemde bebeklerin dilleri ile besinleri itebileceğŸini belirten YeşŸildal, "Bebeklerin istem dışŸı yaptıkları bu hareket zamanla düzelecektir. Ek besinler kaşŸıkla veya bardakla az miktarlarda başŸlanarak verilmeli ve daha sonra öğŸün haline getirilmelidir" dedi. Bebek beslenmesinde inek sütünün en az 1 yaşŸ sonuna kadar kullanılmaması gerektiğŸini belirten Anıl YeşŸildal "Fakat yapılan araşŸtırmalar annelerin zamanından önce inek sütü vermeye başŸladıklarını göstermektedir. Dünya SağŸlık Örgütü (WHO), ilk bir yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmamasını ve mümkünse 3 yaşŸına kadar çocuklara inek sütü verilmemesini önermektedir" dedi.

  

Tarih: 1- Kasım 2013 Cuma    Hit: 1549

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol