26 Nisan 2024 Cuma   

İbrahim GÜLLE / Diş Hekimi /Ağız ve diş sağlığı

AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN YENİ YILDA YENİ KARARLAR...

 

Yeni yıl, diş sağlığınız adına sağlıklı alışkanlıklar oluşturmak için mükemmel bir başlangıçtır. Ağız sağlığı alışkanlıklarını iyileştirmek, düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek, yarım kalan diş tedavisini tamamlamak, kısacası sağlıkla ilgili kararlar her zaman iyi bir fikirdir ve aynı zamanda sosyal hayat için iyi bir motivasyon kaynağıdır. Yeni yılda daha sağlıklı bir ağız bakımı oluşturmak için tavsiyelerimiz:
Her gün diş ipi kullanın
Günlük diş ipi diş eti hastalığını önlemede çok önemli katkı sağlar. Günlük ağız bakımı rutinlerini iyileştirmek, sağlığınızı iyileştirmenin en basit yoludur. Başarılı plak temizliği için, sizin için doğru diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanarak günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın. Gün boyunca birikmiş olabilecek istenmeyen yiyecek artıklarını gidermek için günde en az bir kez diş ipi kullanın. Her gün diş ipi kullanmak, dişleri ömür boyu sağlıklı tutmak için olmazsa olmazdır.
Beslenmenize özen gösterin
Nasıl beslendiğiniz sadece genel sağlığınızı değil, diş ve diş etlerinizin sağlığını da etkileyebilir. Güçlü dişlere ve kemiklere sahip olmanıza yardımcı olmak için yoğurt, peynir ve az yağlı veya yağsız süt gibi kalsiyum açısından zengin yiyeceklere ağırlık vererek dengeli beslenmeye odaklanın. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızın bir parçası olarak şekeri uzak tutmayı unutmamalısınız. Plak ve bakteriler, minenize saldıran asitler üretmek için şeker kullanır. Aynı zamanda kalp yetmezliği, kalp krizi gibi birçok kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Sigarayı bırakın
Sigaranın ağız ve diş sağlığına etkisi oldukça fazladır. Sigara içen insanların ağızları bakteri üretimine daha yatkındır ve bu da diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş etleri sigara içimden dolayı oksijen eksiliği duyar ve bu da kan dolaşımını etkiler. Bu sebeple enfekte olmuş diş etleri iyileşemez. Diş eti hastalıkları diş kaybının en önemli nedenlerinden biridir.
Sigara içmek ayrıca diş köprülerini, implantları ve diş protezlerini de lekeler. Diş eti hastalığı ihtimali artar ve tedaviler daha az etkili olur. Tütün, diş etlerini tahriş eder ve diş etlerinin çekilmesine neden olur.
Spor yapın
Yapılan araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivitenin periodontal sağlığı iyileştirebileceğini gösterdi; bu, düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin, sedanter yaşam sürdürenlere kıyasla iltihabi diş eti hastalığı geliştirme olasılığının %54 daha düşük olduğu anlamına gelir. Egzersiz ayrıca vücudunuzda bulunan toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Yine sosyal hayatımız için iyi bir motivasyon kaynağıdır.
Dişlerinizi günde 2 defa fırçalamaya özen gösterin
Sağlıklı dişleri nasıl koruyacağınızı öğrenmek istiyorsanız, dişlerinize nasıl bakacağınızı bilmeniz gerekir. Fırçalamanın neden önemli olduğunu anlamak ilk adımdır. Dişlerinizi fırçaladığınızda, temelde ağzınızdaki bakterileri yok etmiş olursunuz. Bakteriler ağzınızda bırakılırsa diş minesine zarar vererek diş etlerini ve kökleri yavaş yavaş zayıflatarak dişlerin çürümesine neden olur. Dişlerinizi fırçaladığınız zamanlardan biri de gece olmalıdır. Bu önemlidir çünkü gece boyunca plak oluşumu çoğunlukla bozulmaz.
Su tüketiminizi arttırın
Yeterli su tüketimi, odaklanmanıza ve yorgunlukla savaşmanıza ek olarak, ağız hijyeninizi de artırır. Ağzınız kuruduğunda, sürekli olarak bakterileri dişlerinizden uzaklaştırmak için yeterli tükürük yoktur. Sonuç olarak, çürük ve ağız kokusu riskini artırabilir.
Diş hekimizine gitmeyi ihmal etmeyin
Rutin diş kontrolü yapılmadığı takdirde yaşanabilecek diş hastalıkları, uzun vadede vücutta birtakım hastalıkların yaşanmasına neden olmaktadır. Diş ve diş etlerinizle ilgili olarak herhangi bir rahatsızlık yaşamıyorsanız, diş hekimine rutin kontroller için altı ayda bir kez gitmeniz gerekir. Fakat dişlerdeki mevcut dolgular sorun yaşatıyorsa, diş eti çekilmesi varsa yahut plaklarda kırılma çatlama gibi farklı problemlerle karşı karşıyaysanız rutin kontrolü beklemeden, bir an önce diş hekimimize başvurmalısınız.

Tarih: 15 Ocak 2023 Pazar    Hit: 1052




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol