29 Mart 2024 Cuma   

301 SOMALI

 

TARİHİMİZİN en acı günlerinden birisini yaşadık. Fakirlikleri tescilli, indikleri madenden para kazanmak umutlarından da anlaşılacağı gibi ülkemizin en onurlu insanlarından 301 tanesi göz göre göre yitip gitti. Arkalarından 432 babasız evlat bırakarak yaşamlarını kaybettiler. Cansız bedenleri beşer onar toplanarak alındı maden ocağından. Peki ama bu kadar ucuz mu insan hayatı? bu kadar basit mi yüzlerce masumun kanına girivermek? hesap sormak gerektiği zaman ise sorumluluğu kimsenin üstlenmemesi bu kadar kolay mı ?
Elbette ki maden ocakları çalışmalı üretmeli, ülke ekonomisine katkı sağlamalı ve karşılığında da işletenler para kazanmalı. Peki ama bu para kazanılırken 301 insanımız yitip gidiyor ve bedelini canları ile ödüyorlarsa hesabını kimden soracağız? şimdi onları sıralıyorum sizlere.
1) Her koşulda her ne olursa olsun işçinin hak ve hukukunu hem işverene hemde yasalara akrşı koruması gereken ilk kurum elbette ki sendikalar. Bu madendeki işçileri korumak haklarını savunmak yerine işverenle yakın olmayı tercih eden sendikacıların hepside yargılanmalı ve bu ölümlerden sorumlu tutulmalıdır.
2) Çalışma bakanlığı müfettişleri her sene bu işletmeyi denetliyorlar. Sonuçta ise olumlu rapor verip gitmişler. Bu da gösteriyor ki devlet denetim anlamında tamamen sınıfta kaldı. Bu denetlemeyi yapan müfettişlerde yargılanmalı ve ölümlerden sorumlu tutulmalıdır.
3) Enerji ve tabi kaynaklar bakanlığıda işletilen bir kömür madeninde denetim anlamında sınıfta kalmıştır. Bakanın 301 kişi öldükten sonra madene gidip ağlaması çırpınması yapılan hatayı düzeltemez. İki bakanda istifa etmelidir.
4) Mecliste kazadan önce gündeme getirilen soma madenlerindeki araştırma önergesi teklifini red eden tüm milletvekilleri en azından Türk halkından özür dilemelidir.
Tamamı ekmek parası kazanmak için yerin yüzlerce metre altında yaşam mücadlesi veren 301 vatan evladı kuşkusuz bir iki ay sonra hatırlanmayacak bile. İşte tamda bu sırada bizlere görev düşüyor. Bizler unutturmamalıyız. Kalan yetimlerin hakkını yedirmemeliyiz. Devlet unutsa halk unutmamalı ve hatırlatmalıdır. Yoksa listeye kendimizi de eklememiz gerekir. Bu vebali üstlenmek istemiyorsak her birimiz bu vahim olayın takipçisi olmalı.
Eğer somadaki yaşamını yitiren kardeşlerimiz ve bıraktıkları yetimleri için göz yaşı dökemiyorsak aynaya baktığımızda vicdanımızı da sorgulamamız gerekir.

Tarih: 28 Mayıs 2014 Çarşamba    Hit: 997




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol