10 Aralık 2024 Salı   

Leyla ALTINTAŞ / Uzm. Fizyoterapist / Fiziksel Sağlık

KİFOZ (KAMBURLUK)

 

Kifoz, diğer bir adıyla Kamburluk, sırt ve göğüs bölgesinde oluşan rahatsızlıklardan biridir. Kifoz hastasına yan açıdan bakıldığında baş vücuda göre biraz daha öndedir,sırtta çıkıntı fark edilirken bel çukuru normalden fazladır çünkü vücut ağırlık merkezinde değişiklik gözlenmektir. Omurgada eğrilik olarak kendini gösteren bu hastalığın dereceleri vardır. Kifoz 20 ile 55 derece arasındayken normal kabul edilir ancak daha ileri derecelerinde ve evrelerinde mutlaka tedavi edilmelidir. Fiziksel ve mental olarak hayat kalitemizi etkilemektedir. Çocuk yaşta görülen kamburluk akciğer ve kalp hastalıklarına sebep olabilirken; ileri yaşlarda görülen kamburluk ise akciğer kapasitesini azaltarak nefes alış-verişlerimiz konusunda hayati tehlike oluşturabilmektedir.
Kifoz nedir ve nedenleri nelerdir?
Kifoz ne demek sorusuna kısaca "kamburluk" denilebilir. Omurganın öne eğilmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Kamburluk doğuştan oluşabildiği gibi sonradan da gerçekleşebilir bunu yaşadığımız travmalar, günlük iş hayatındaki duruşumuz da tetikleyebilir.
Günümüz hastatıklarından olan skolyoz (omurganın sağa veya sola eğriliği) kifoz ile görülebilen bir omurga problemi olup en sık rastladığımız kifotik sorunu “Scheurmann kifozu” dur. “Scheurmann kifozu” sert (yapısal) kifoz olarak tanımlanır. Sıklıkla 12-15 yaşları arasında görülür. Anormal kifoz en iyi şekilde hasta elleri ve ayakları bitişik durumda iken öne eğilme testinde gözlemlenir. “Scheurmann’s hastalığı” olan hastalar sıklıkla duruş bozukluğu ve sırt ağrısı ile başvururlar. Sırt ağrısı sıklıkla ergenliğin ilk çağında görülür ve yaş ilerledikçe artar. Günlük aktiviteler ile artan bir ağrı olur. Kifoz sıklıkla semptomatiktir ve tepesi torakal omurgaların üst tarafı (sırt bölgesi) yerine sıklıkla orta ve alt bölgesinde bulunur.
Yetişkinlerde Kifoz belirtileri nelerdir?
Kifozun en net belirtisi öne doğru eğikliktir. Ancak bunun dışında da bazı belirtiler göstererek Kifoza dair ipuçları verir.
Bunlar; Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı, boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi, dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması, kaslarda yorgunluk hissetmek, omurgada aşırı duyarlılıktır. Bunlar başka hastalıkların da belirtisi olabileceği gibi sadece duruş bozukluğundan kaynaklanan sebepler de olabilir. Erken teşhis ile hastalığın derecesinin ilerlememesi için korse ile tedavi başlayabilir, egzersiz programı düzenlenerek  şikayetlerin azalması sağlanabilir.
Kifoz için hangi egzersizler yapılabilir?
Kamburluk bel kaslarının zayıflamasıyla ortaya çıkar. Bel kasları güçlü olan ve çoğunlukla ağırlık çalışan kişilerde görülmez.  Kamburluk oluşmuşsa belinizi güçlendirecek, duruşunuzu değiştirecek birtakım egzersizler yaparak sorunu çözebilirsiniz. Örneklendirecek olursak; Schorth egzersizleri, ters mekik çekebilir, yüzebilir, düzenli olarak fitness çalışmaları yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz bazı Kifoz egzersizleri şu şekildedir; kambur olan insanların genelde vücutlarının ön kısmındaki kaslar aşırı gergin olurken, vücudun arkasındaki kaslar güçsüz kalabiliyor. Bazı hareketlerle ön kısımdaki kaslar esnetilirken arkada bulunan kaslar güçlendirilebilir. İlk etapta; derin nefes alıp esner gibi kolları arkaya uzatıp, kendinizi geriye yaslayabilirsiniz. Bu hareketi kolları ensede birleştirerek ya da belinizde birleştirerek de uygulayabilirsiniz. Bu 1 dakika içerisinde 3 defa tekrarlanabilir.
Omuzun arkasındaki ve sırttaki kasları güçlendirebilmek için yapılacak bazı hareketler vardır. Bu hareketler vücudun ön kısmındaki kaslarında da esnemesini sağlar. Öncelikle yüz üstü uzanarak ayak parmaklarınızı dik bir şekilde yere koymalısınız. Bu sayede omurganın alt tarafını sabitlemiş olursunuz. Sonrasında ise büyük bir çubuk alarak iki elinizle kaldırıp arkaya doğru iterek, omuzları olması gereken şekle getirebilirsiniz.

Tarih: 20 Temmuz 2024 Cumartesi    Hit: 1215




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol