Mübarek Ramazan ayına bir kez daha kavuşabilmeyi bizlere nasip ettiği için yüce Rabb’ime şükürler olsun. Hepimizin bu ayın hakkını verebilenlerden ve sonunda affedilen kullardan olabilmemizi Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Tüm Paşavizyon okurlarının Ramazan ayını tebrik ediyorum.
Bu ayki yazımda, yine geçen sene de olduğu gibi, ‘Ramazan ayı ve ağız-diş sağlığımız’ hakkında bir şeyler yazmak istiyorum.
Biz Müslümanlar olarak orucu Allah bize böyle emrettiği için, İslam’ın şartı olduğu için ve karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek tutuyoruz. Ne sağlık için, ne daha iyi hissetmek için, ne zayıflamak için, ne de hobi olsun diye değil. Ancak bu durum, bu ayda ağız ve diş sağlığımızı ihmal edelim demek değildir. Benim burada bahsedeceklerim tam da Ramazan’ın mübarek atmosferine girmişken ani bir diş ağrısıyla bu konsantrasyonun dağılmaması için küçük hatırlatmalar ve uyarılar olacak.
O zaman başlıyorum:
1- Sahurda ve İftarda Diş Temizliğini İhmal Etmeyin: Sahur sofrasından kalktıktan sonra ve iftarda yemeğinizi tamamladıktan sonra diş fırçalama rutininizi aksatmadan sürdürün. Eğer diş fırçalamadan oruç tutarsanız öncelikle yakınlarınıza ve çevrenize gün boyu ağız kokunuzla eziyet edersiniz. Ayrıca ağzınızda, dişlerinizin arasında yiyecek artıkları kalacağından dolayı oruçluyken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunların yanında oruçluyken tükürük salgısı zaten azalacağından dolayı anti-bakteriyel etkisi zayıflayacaktır, üzerine bir de kirli bir ağız eklenirse çürük riskiniz katlanarak artar.
2- Diş İplerini ve Arayüz Fırçalarını Kullanmayı Unutmayın: Diş aralarında diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde gıda artıkları birikir. Bu biriken artıkları da ancak diş ipi veya arayüz fırçasıyla temizleyebilirsiniz. Kürdan kullanımı kesinlikle yasak. İftardan sonra mümkün olmasa da sahurdan sonra mutlaka doğru bir diş ipi ve arayüz fırçası kullanım tekniği ile bu bakım yapılmalıdır.
3- Bol Su Tüketin: İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tüketmek, gün içerisinde yaşanabilecek ağız kuruluğuna karşı bir nebze koruma sağlar. Ağız kuruluğu, diş çürüklerine ve diğer ağız problemlerine zemin hazırlayabilir, ağız kokusunu arttırabilir. Yukarıda bahsetmiştim zaten.
4- Tatlı Tüketimine Dikkat Edin: Ülkemizde tatlı tüketimi Ramazanlarda genel olarak artış göstermektedir. Tavsiyem; eğer tatlı tüketilecekse, iftar sonrasında ve ölçülü miktarda olmasına özen gösterin. Sahurda ise tatlıdan uzak durun. Tatlı yedikten sonra ağzınızı suyla çalkalayarak ve mümkünse dişlerinizi fırçalayarak asit ve şekerin diş yüzeyindeki etkisini azaltın.
5- Şekerli ve Asitli İçeceklerden Kaçının: Meyve suyu ve asitli içecekler gibi normalde de dişlere zarar veren içeceklerin yerine; ağız sağlığınız için zararlı olmayan ayran, süt vb. gibi içecekleri tercih edin. Çürük riskinizi azaltmış olursunuz. Bazı doğal geleneksel şerbetlerimizin de ağız ve diş sağlığı üzerine faydası bulunmaktadır.
6- Diş Hekiminizi Ziyaret Etmekten Çekinmeyin: Ramazan öncesi son kontrollerinizi ve muayenenizi yaptırmayı unuttuysanız bile yine de Ramazan içerisinde bunları yaptırabilirsiniz. Muayenenin oruca mâni bir durumu yoktur. Bazı basit ve ufak müdahaleler oruçluyken de yapılabilir.
Genel olarak söyleyeceklerim bunlar. Mutlaka bunlara ilave olarak yapılabilecek daha birçok şey var ancak en temel olanlarından bahsetmeye çalıştım.
Herkese hayırlı ve bereketli Ramazanlar.