Bayrampaşa Kızılay Şube Başkanı Ali Murat Duman gazeteniz PAŞAVİZYON’un sorularını cevaplandırdı. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Duman, Kızılay’ın bilinmeyenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
∂ Kızılay ne zaman ve hangi amaçla kuruldu.
Kızılay, dünyadaki büyük yardım kuruluşlarından biridir. 11 Haziran 1868 tarihinde hasta ve yaralı olan askerlere yardımcı olmak ve destek olmak arzusundan doğmuştur. Bu insanÜ® yardım derneğinin adı daha sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1935 tarihinde “Türk Kızılayı” olarak değiştirilmiştir. Bütün milli mücadelelerde bütün cephelerde askerlerimizin yanında olmuşuzdur. Ayrıca doğal Ü¢fetlerde her zaman halkımıza destek olmaya çalışmışızdır.
KIZILAY, 141 YAŞINDA
Kızılay, 141 yıllık tarihi bir birikime sahip bir yardım derneğidir. Kızılay toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek her şartta, her yerde ve her zamanda korumasız insanlara hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir. Derneğimizin misyonu ise; ülkemizde ve dünyada her türlü din, dil, ırk ve siyasi parti farkı gözetmeksizin, ayrım yapmadan her türlü yardımı yapmasıdır. İnsanlara değer vererek onlara yardım etme çabasındayız.
∂ Kızılay’ın yeni başkanı olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1971 Kars doğumluyum. 35 senedir Bayrampaşadayım. İlk ve ortaokulu Bayrampaşa’da, liseyi Pertevniyal Lisesi’nde okudum. Üniversite tahsili olarak da İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldum. 12 senedir de Bayrampaşa’da eczanemin işletmeciliğini yapıyorum. Bugüne kadar birçok sosyal ve siyasi içerikli oluşumlarda yer aldım. Bunların bir kısmında yöneticilik ve başkanlık görevlerinde bulundum. En son geldiğim nokta Bayrampaşa Kızılay Şube Başkanlığı oldu.
∂ Kızılay’ın misyonu hakkında neler söylemek istersiniz?
Kızılay, ülkemizi derinden sarsan 1999 yılındaki büyük depremde çok kötü bir sınav verdi. Ben o zamanlar şunu çok iyi anladım ki; eski adı Hilal-i Ahmer olan teşkilatın gerçek gönüllülerle ayakta kalması gerekiyordu. 1999 depreminin ardından çok eleştiriler alan Kızılay’ın önü yeni bir konseptle açıldı. Geldiğimiz zaman dilimi içeriside bu şubelere kadar da yansıdı. Kızılay’ın internet sitesine girdiğinizde 7 temel ilke ile karşılaşırsınız. Bunlar arasında evrensellik, insaniyetlik ve tarafsız olma gibi çok temel ve evrensel kavramlar var. Bizler bunları zaten bireysel hayatımızda da uygulayan insanlar olarak Kızılay ile bunları çok kolay bütünleştirdik.
HİZMETİ GÖREV EDİNDİK
∂ Bayrampaşa’daki
faaliyetlerimniz nelerdir?
Kızılay olarak ister afet öncesi, isterse afet sonrası, Bayrampaşa halkının bizden beklentileri neyse o beklentilerini karşılamak için var olan bir kurumdur. Biz Bayrampaşa halkına gerek afet öncesi gerekse afet sonrası Kızılay’ın boynunu bükmeyecek alnını ak edecek hizmetler ve onların ihtiyaçlarını karşılamayı kendimize görev edindik. Tabii bunları gerçekleştirebilmek için Bayrampaşa’daki kaymakamlık, belediye, emniyet ve diğer resmi ve sivil kurumlarla işbirliği içerisinde olmamız lazım. Kızılay, olarak bu koordinasyonu sürekli canlı tutuyoruz. Hiçbir şeyi biz Kızılay’ız, tek başımıza yaparız anlayışıyla gerçekleştirmeyi düşünmüyoruz. Misyonumuz ve bakış açımız bu.
∂ Bir yardım kuruluşu olarak
Kızılay’ın temel ilkeleri nelerdir?
Türk Kızılayı Derneği’nin 7 temel ilkesi mevcuttur. Bunlar, insancıl olmak, tarafsızlık, ayrım gözetmemek, bağımsızlık, hayır kurumu olma niteliği, birlik ve evrenselliktir. Bu ilkelerde de görüldüğü gibi insanlara her zaman yardım etme arzusu içindeyiz.
∂ İlçedeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara nasıl ulaşıyorsunuz?
Biz yeni bir yönetim kurulu oluşturduk. ve ardından da hiç zaman kaybetmeden komisyonlarımızı kurduk. Mesela mahalle muhtarlarımızla tam bir iş birliği içerisine gireceğiz. Biz Bayrampaşa’daki 11 mahallemizde kendi çabalarımızla çevremizle çalışacağız. Yönetim Kurulu’nda bu konuyla ilgili sorumlu arkadaşlar belirleyeceğiz.
FAKİRLERE ULAŞACAĞIZ
Muhtarlarımızın öncülüğünde mahallemizin sokaklarına kadar ihtiyaç sahiplerini tespit etme imkÜ¢nına kavuşacağız. Mahalle bazında gerçekleştireceğimiz diğer bir projesi ise, muhtarlarımız ile birlikte ihtiyaç sahiplerini ve bizlere yardımcı olabilecek hali vakti yerinde olan vatandaşlarımızı belirleyeceğiz. Bunun dışında belediyenin imkÜ¢nlarından faydalanmayı düşünüyoruz. Bugüne kadar bizim talep ettiğimiz ve yapılabilecek olan her şeyi yaptılar. Bu noktada da kendilerinden yardım talep edeceğiz. Yani mahalle muhtarlarımız, belediyemiz, kaymakamımız bu üçlü bizim ihtiyaç sahiplerine ulaşmamızdaki en önemli destekçilerimiz olacak.
∂ Ramazan öncesinde kan bağışı konusunda yoğun bir kampanya çalışması yaptınız. Biraz da bundan bahseder misiniz?
Son alınan kararlarda artık Türkiye çapında kan alışverişi tamamen Kızılay’ın üzerinde. Geçmişte kan alımını en iyi alan, dağıtan ve organize eden Kızılay idi. Bundan sonra vatandaşlarımız ellerinde kan grupları verilerek hastane köşelerinde kapı kapı dolaşmaktan kurtulacak. Sağlık alanında Kızılay’ın bundan sonraki yıllarda yapacağı en önemli hizmet ülke çapında kan alışveriş organizasyonunu düzenlemektir. Cezaevinde Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinliklerinde biz de stant açtık. Her akşam halkımızla içiçeyiz. Burada kan vermek isteyen gönüllülerimizin akınına uğruyoruz. Demek ki, halkımızın bizden bu yönde bir beklentisi var. Biz de merkezden talep ettik, arkadaşlarımız gelecek ve kan bağışlamak isteyen gönüllülerden kan alacaklar.
∂ Vatandaşlardan kan alırken neye dikkat ediyorsunuz?
Kan vermek isteyenlerin temel sağlık kuralları açısından öncelikle herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığı konusu önemli. Bildiği bir hastalığı yoksa hemen tansiyon ölçümü yapılıyor ve genel fiziki görüntüsü ile kilosuna bakılıyor. Bu kontrollerin ardından herşey normal ise kan alıyoruz. Kanı aldıktan sonra hemen kullanmıyoruz. Toplanan kanlar, ayrıntılı testler için merkezlerimize gidiyor. Orada kan gruplarına göre ayrılıyor. Ayrıca hastalık taşıyıp taşımadığı araştırılıyor temiz kanlar ayrılıyor. Kullanılabilecek durumda olanlar kan merkezlerimize gönderiliyor. Hastalık taşıdığı veya standartlara uymadığı için kullanılmayan kanların sahipleri ise arkadaşlarımız tarafından bilgilendiriliyor.
∂ Kızılay’ın önemli gelirleri arasında bulunan kurban bağışı hakkında neler söylemek istersiniz?
Biz Kızılay olarak, Türk Hava Kurumu ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi devletten pay alan bir kurum değiliz. Bu, toplulumuz tarafından pek bilinen bir konu değil. Bize sadakasını getiren, zekÜ¢tını veren var, öyle insanlarımız var ki malından mülkünden hayır hasenat yapmak için getirip veriyor. İşte Kızılay bu bağışlarla ayakta duruyor.
HALKIMIZ BİZE GÜVENSİN
Bu anlamda yaklaşan kurban bayramında vatandaşlarımızın şubemize kurbanlık olarak verebilecekleri bağışlar son derece anlamlı ve yerine gidecek bir bedel olacak diye düşünüyorum. Biz aldığımız bu yardımları aylarca bekletmiyoruz. Hemen ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırıyoruz. Bu kurbanda ben Bayrampaşalılar’dan Kızılay için daha özel hassasiyet ve güven bekliyorum. Bilsinler ki verecekleri kurbanın her bir gram eti gerekli ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
∂ Kızılay’ın yerinde bulunan
eski hastane niçin yıkıldı?
Biz Bayrampaşa’da Kızılay’a geçmiştehizmet yapan, taşı taş üstüne koyan kimler varsa hepsine şükranlarımızı sunuyor ve teşekkür ediyoruz. Onların geçmişte yapmış oldukları çalışmalar ve halka verdikleri hizmetler sayesinde Bayrampaşa’da Kızılay çok mesafe katetti. Bunlardan en önemlisi de Kızılay Tıp Merkezidir. Bunun da öyle bir imajı olmuştur ki Esenler’den, Bağcılar’dan, Güngören’den duyup da ben geliyim Bayrampaşa’daki Kızılay’ın doktorlarına muayene olayım diyen çok sayıda insan var. Bu yönü ile sağlık hizmeti sektöründe marka olmuş bir Bayrampaşa Kızılayı’ndan bahsediyoruz. Bizim genel izlenimimizden bahsedeyim. Kızılay’ın burada yıkım kararı alındıktan sonra biz şube olarak alınan kararları tartışmayız o kararları sadece uygularız.
∂ Eski tıp merkezinin yerine
yenisi mi yapılacak?
Yerine yeniden tıp merkezi mi yapılacak, hastane mi, yoksa otel veya başka birşey mi yapılacak şu an bu konuda kesin bir şey yok. Ama şunu söyleyebilirim: Bayrampaşa halkımıza hizmet edebilecek bir yapının adını koyacağız.
PROJE KESİNLEŞMEDİ
Bu yapının adını koyarken de ben Bayrampaşa Şube Başkanı olarak tek başıma bunu yapmayacağım. Bu Kızılay Genel Başkanımız, kaymakamımız, belediye başkanımız, emniyet müdürümüz, sağlık müdürümüz bunların ortaya koyacakları iradenin şekillenmesiyle gerçekleşecek. Bunlarla biz istişareler yapacağız bunu da oldukça seri ve etki alıcı bir biçimde yapacağız.
AFET PROJELERİMİZ HAZIR
∂ Son olarak vatandaşlarımıza Kızılay hakkında ne söylemek
istersiniz?
Halkımız şunu bilsin ki; Bayrampaşa’nın şu anda Kızılay idaresinde herhangi bir afet anında yakasından tutup ne isteyeceğini bilen bir idaresi var. Kızılay’ın iki türlü fonksiyonu var, biri afet öncesi diğeri afet sonrası. Afet öncesi, tamamen toplumun bilinçlendirilmesine yöneliktir. Afet sonrası ise yapılması gereken işler zaten belli. Burada asıl önemli olan afet öncesi bilinçlendirme. Şu anda Bayrampaşa Şubesi olarak bundan sonraki hayatımızda ilçede yaşayan vatandaşlarımızı kategorilere ayırarak öğrenciler, iş adamları, veliler, sağlıkçılar gibi bunlara yönelik faaliyetler ve projeler üreteceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bir afet anında Kızılay size nasıl yardım eder biz onu tanımlayacağız. Yani insanlar afet başlarına geldiklerinde Kızılay ile ne elde edeceklerini bilmeliler. Tarih: 9- Eylül 2009 Salı Hit: 2689