Okurlarımıza sizi tanıtmak adına kimdir Mehmet Faruk Can?
1974 Bayrampaşa doğumluyum. Aslen Şanlıurfalıyım. Evliyim 2 çocuk babasıyım. Rıfat Canayakın Lisesi mezunuyum. 7 yaşından beri ticaretle meşgulum.
Can Giyim'in mazisini anlatır mısınız?
Can Giyim olarak 1954'te Bayrampaşa'da başlıyor bizim ticaret hayatımız. Babam, 1980'de Demirkapı Caddesi'nde, bir de Çarşı Caddesi'nde ilk dükkanlarımız Can Tekstili kuruyor. Şu an ikamet ettiğimiz adreste de halen Can Giyim olarak faaliyetimize devam ediyoruz.
Ürünleriniz hangi kesime hitap ediyor?
Daha çok ürünlerimiz 18 ilÜ¢ 70 yaş arasına hitap ediyor. Ürünlerimiz daha çok klasik kesim üzerine ve sadece erkek giyim üzerine. Kaliteli, düzgün, çizgisinden ödün vermeyen genelde marka kumaş satan bir mağazayız. Malum son yıllarda piyasada Çin malları çoğaldı. Bizim vitrinimizde ise Çin malına yer yok. Genelde Altınyıldız, Aksu, Bahariye gibi kumaşları bünyemizde tuttuk. Önemli olan "kalite" dedik. Kaliteden dolayı da babadan oğula devam eden bir geleneği sürdürüyoruz. Bir adam düşünün kendi damatlığını bizden almış. Adam 20-25 yıl sonra geliyor ve çocuğunun damatlığını da buradan alıyor. Böyle müşterilerimiz var. Müşterilerimize güven vermiş bir mağazayız. Tekstilde iddialı ve çok iyiyiz, işlerimiz fena değil, memnunuz. Yer kendimizin. Zaten bütün yatırımlarımızı da Bayrampaşa'ya yaptık.
Sizce kalite nedir?
Kalite insanın kendisinde olur. Eğer kaliteli mal üretimi yapabiliyorsan kaliteye önem veriyorsan malın da kaliteli oluyor müşterin de. İnsanın karakteri, kaliteliyse bu işine de yansıyor doğal olarak müşteriye de. Mekanımız kaliteli, sunumumuz güzel. Bayrampaşa'nın insanı da kaliteli. Biz buraya ilk geldiğimizde buranın %80'i Avrupa görmüş insanlardan oluşuyordu. Bayrampaşalılar olarak biz diğer semtlere göre çok şanslıyız. Dediğim gibi biz hiçbir zaman kaliteden ödün vermedik. Ürünümüzün her zaman arkasında durduk. Markalar yokken biz vardık. Markalar ilerledikçe piyasa fiyatlarını düşürdükçe biz fiyatlarımızı düşürmedik kaliteden ödün vermedik. Müşterimiz memnun bizde memnunuz.
Hazır giyim sektörünün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tabii 3-4 yıldır büyük bir sıkıntı var. Alışveriş merkezleri ve Çin piyasayı oldukça bozdu. Ama önümüz açık. Düşüncelerimiz, projelerimiz çok güzel. İnşallah şu 3-4 yılda tekstil çok güzel yerlere gelecek. Biz paraları buralarda kazandık. Yatırımlarımız hÜ¢lÜ¢ bu yönde. O yüzden inşallah iyi olacak. Devletimiz de ve hükümetimiz de şu an bir istikrar var istikrarlı gidiyorlar. Çin mallarına da bir kota getirilirse daha güzel olacak. Tekstil Türkiye'de bir numara. En iyi pamuk bizde üretiliyor. Adana Çukurova'da üretilen pamuk dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu kadar kaliteli pamuğumuz varken, bu kadar donanımlı fabrikalarımız, üretim yerlerimiz varken, Bursa'da en iyi iplik üretilirken biz bunları değerlendiremiyoruz. Çin'den mal alıyoruz. Çin'de bugün % 100 naylon kanserojen maddelerden üretim yapıyor. 50 liradan 70 liradan takımlar satıyorlar. Millet ucuz diye bunları alıyor. Fakat bilmiyor ki üzerindeki takım kanserojen maddelerden üretiliyor. Bence hükümetimizin yapacağı ilk iş Çin mallarına kota getirmek olmalı. Çünkü tekstil Türkiye'mizin can damarı.
Bayrampaşa'da esnaf olmak nasıl bir duygu?
Bayrampaşa'da esnaf olmak bir ayrıcalık. İşlerimiz dolayı yurtdışına da çıkıyoruz başka yerler görüyoruz fakat Bayrampaşamızı özlüyoruz. Dükkanımıza gelirken yolda 50 kişiyle karşılaşıyoruz. Sohbet ediyoruz stresimiz atıyoruz. Buradaki esnaflık çok sağlam. Ben mutluyum Bayrampaşalı olmaktan.
Bayrampaşa yükselen bir değer. Açılan büyük alışveriş merkezleri sizi nasıl etkiledi? Can Giyim olarak bu piyasanın neresindesiniz?
Aslında esnafı kalkındıran caddedir. Caddesiz alışveriş merkezi olmaz. Cadde olacak ki alışveriş merkezi olsun. Neden, çünkü bizler kalkındırıyoruz bizler süslüyoruz. Millet önce bizi dolaşıyor bir fikir sahibi oluyor ondan sonra alışveriş merkezlerine gidiyor. Alışveriş merkezlerinin açılması tabi ki bizi etkiledi. Ama biz ne olursa olsun kalitemizden ödün vermediğimiz için, müşterimiz tekrar bizi tercih ediyor. Fakat şikayeti olan insanlar genelde cadde üzerinde yüksek kiralar ödeyen kesim. Bunlarda bu cadde de bu fiyata dükkan tutacağımıza bir alışveriş merkezine gider o alışveriş merkezinin çatısı altında oluruz düşüncesiyle hareket ediyorlar. Fakat ben alışveriş merkezlerine karşı bir insanım. Alışveriş merkezleri bugün var, yarın yok gibi. Alışveriş merkezlerindeki kiralar yüksek olduğu için burada hizmet veren bir mağaza kirasını çıkarmak için bizim sattığımız aynı ürünü onlar orada daha pahalıya satıyor. Bu yüzden müşteri de bizi tercih ediyor.
Eski bir Bayrampaşalı olarak, Bayrampaşa’daki değişimi nasıl buluyorsunuz?
Bayrampaşa İstanbul’un göbeğinde iki otobanın tam ortasında kalan bir yerleşim yeri. Zaman içinde çeşitli göçler almasına rağmen, gerçek kimliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Tabii ki zaman içinde Bayrampaşa çok gelişti ve büyüdü. Bundan yerel yönetimlerin büyük katkıları var. Bayrampaşa’nın çehresi değişmiş olmasına rağmen, toplumsal kimliğini aynen koruyor. Buda İstanbul’un göbeğinde bir semt olarak oldukça zor. Ama bunu Bayrampaşalı bir şekilde başarıyor. Alt yapı olarak belkide İstanbul’da hiçbir sorun olmayan bir ilçe. İlçe sınırları içerisinde birtek gece konduyu barındırmıyor. İmarsız hiçbir yapılaşması yok. Belki de kısa süre sonra yerinde kentsel dönüşüm projesi ile daha modern bir ilçe haline gelecek. Belediyemiz modern Bayrampaşa için çalışıyor, eğitimli nesiller yetiştirmek için uğraş veriyor, ve Bayrampaşalıları gelecek yüzyıllara hazırlıyor. Bu ilçenin bir vatandaşı ve esnafı olarak, bu güzel gelişmeler tabiiki bizleride oldukça memnun ediyor.
Son olarak Bayrampaşalılara neler söylemek istersiniz.
Vallahi Bayrampaşalı bir esnaf kardeşleri olarak, yatırımlarını da tamamen Bayrampaşa'ya yapan bir iş adamı olarak söylüyorum. Bayrampaşamızın kıymetini bilelim. Bayrampaşamız çok güzel bir semt. Daha güzel yatırımlarla Bayrampaşamızı geliştirelim. İnsanıyla, esnafıyla, komşuluğuyla çok güzel bir semtte yaşıyoruz kıymetini bilelim.