Ağustos-Eylül ayı itibarıyla konut ve kiralamada dengeler değişmeye başladı. Özellikle son aylarda konut ve kira fiyat artışlarında yavaşlama yaşanmaya başlamıştı. Gayrimenkul uzmanları piyasada arzın arttığını, mülk sahiplerin kiralamaya geçtiğini söyledi. Bu yıl konut fiyatları enflasyonun altında artışlar gösterdi. Son açıklanan temmuz verisine göre konutta reel bazlı düşüş yüzde 14.3 olarak gerçekleşti. Son dönemde özellikle kira artışlarında da bir yavaşlama gözleniyor. Konut fiyatlarındaki yavaşlama kadar olmasa da kirada da bir dengelenme söz konusu.
Peki konutta reel bazlı kayıp sürer mi? Ağustos-Eylül ayı kiralamak için fırsat ayı mı? Faiz oranları düştüğünde konut fiyatları artacak mı? Konuyla ilgili merak edilenleri uzmanlar şu ifadeleri kullandılar: “Genel anlamda son 1 yıla baktığınızda konut fiyatlarında reel bazlı düşüş var ancak bu düşüşün son aylarda normalleştiğini söyleyebiliriz” dediler.
İSTANBUL’DA FİYATLAR ENFLASYONA GÖRE DÜŞÜK
Bu illere göre değişiyor. Gayrimenkul fiyatlarının önden fiyatlandığı İstanbul gibi illerimizde satılık metrekare fiyatlarında değişim enflasyondan daha düşük.
FİYATLARDA REEL DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?
Ben 2-3 ay daha reel bazlı düşüşü gördükten sonra toparlanmanın yeni yıl itibarıyla olacağını fiyat artışlarının enflasyon rakamlarını yakalayacağını düşünüyorum.
‘TÜRKİYE GENELİNDE KİRALIK DAİRE SAYISINDA ARTIŞ VAR’
Kiralarda artış, satış fiyatlarındaki artışın üzerinde gerçekleşiyor. Kiralarla alakalı rakamlarda nispeten enflasyon seviyesinde artış var. Türkiye genelinde nispeten son dönemde piyasaya arz edilen kiralık daire sayısında artış görülmeye başladı.
‘DAİRELERİNİ KİRAYA VERMEYE HEVESLENDİLER’
Bunun bir nedeni satılık gayrimenkulü olan kişilerin, bu dönemde gayrimenkulünü satmakta zorlandığı için yüzde 25 kira düzenlemesinin sona ermesiyle kiraya vermeye meyilli olmasıdır.
Belki de taşınmazlarını boş tutan mal sahipleri yüzde 25 kira sınırlaması sonrası dairelerini kiraya vermeye hevesli oldu. Piyasada kiralık daire sayısında artış var. Rakamsal açıdan kiralık daire arzının biraz daha artış gösterdiğini söyleyebiliyoruz.
KİRA ARTIŞINDA YAVAŞLAMANIN NEDENİ NE?
Kiralarda enflasyona göre nispeten bir yavaşlama oldu. Mevduattaki yüksek faiz oranı mal sahibi olmak yerine kiracı olmayı avantajlı hale getirdi. Bugün 3 milyon TL’ye ev almak yerine mevduat faizine yatırdıklarında kişilerin kiranın üzerinde gelir elde ettiğini görüyoruz.
‘3 MİLYON TL’LİK BİR DAİRE 18 BİN TL’YE KİRAYA VERİLİYOR’
Türkiye’de ortalama satılık konut metrekare fiyatı 30 bin TL seviyesinde desek 100 metrekare dairenin 3 milyon TL olduğunu varsayabiliriz. Kiralık metrekare fiyat ortalaması ise Türkiye’de 180 TL seviyelerinde. 100 metrekarede 18 bin TL kira rakamı olarak değerlendirilebilir. 3 milyon TL’ye aldığınız bir daireyi yaklaşık 18 bin TL’ye kiraya verebiliyorsunuz. Ev kendini 14-15 yılda amorti ediyor.
‘EV ALMAYIP MEVDUATA YATIRSAN AYLIK 128 BİN TL KAZANIYORSUN’
Siz bu 3 milyon TL’ye konut almasanız, 18 bin TL’ye kiraya çıkarak parayı mevduata yatırsanız bankaların size ödeyeceği rakamlar aylık 128 bin TL’yi buluyor.