04 Temmuz 2025 Cuma   

EK İŞİM DEĞİL TEK İŞİM MUHTARLIK

EK İŞİM DEĞİL TEK İŞİM MUHTARLIK
 

• Paşavizyon Gazetesi olarak “Muhtarlar Konuşuyor” köşemizin 10. röportajını Yıldırım Mahallesi Muhtarı Adnan Liçina ile gerçekleştirdik. 1994 yılında henüz 29 yaşındayken muhtar seçilen ve Türkiye’nin en genç muhtarlarından biri olan Adnan Liçina, 28 yıldır sürdürdüğü görevini değerlendirirken, Mahallesinin artılarını ve eksilerini Paşavizyon ile paylaştı.
Bizi Yıldırım Mahallesi Muhtarlık binasında karşılayan Adnan Liçina tam bir plak tutkunu. Eski plakların koleksiyonunu yapan ve zaman zaman odasında dinleyen Liçina, müzik ile stres attığını belirtti.
Mahallenin en önemli sorunun eski Daimi Halk Pazarı alanı olduğunu belirten Adnan Liçina, mahalle halkının bu sorunun biran önce çözülmesini ve altı otopark, üzerine de yeşil alan yapılmasını istediğini söyledi.

Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz, Liçina soy adının anlamı nedir?
1964 yılında o dönem eski Yugoslavya’ya bağlı olan Sancak bölgesindeki Kruşçiça köyünde dünyaya geldim. Ailemle birlikte 1967 yılında Türkiye’ye göç ettik. O dönem 3 ay Keşan’da akrabalarımızda kaldıktan sonra Yıldırım Mahallesi’ne gelmişiz. İlk, orta ve liseyi Bayrampaşa’da okuduktan sonra Yugoslavya Konsolosluğu’nda çalışmaya başladım. 1992 yılında Bosna’daki savaşa tepkimizi göstermek için konsoloslukta çalışan Boşnak arkadaşlarımla birlikte istifa ettim. Daha sonra bir süre ticaretle uğraştım. 1994 yılında ise muhtarlığa aday oldum. O dönemden beri Yıldırım Mahallesi Muhtarlığı yapıyorum. Liçina, sülalemizin soyadı. Sancak bölgesindeki en büyük sülalerden biridir. Demirok’lar ile aynı sülaledeniz. Türkiye’ye göç edince babam Liçina soyadını değiştirmemiş. Diğerleri Demirok soyadını almış.

Neden muhtarlık yapmak istediniz?

Ailem ve yakın dostlarım 1994 yerel seçimlerinde muhtarlığa aday olmamı istedi. Türkiye’de muhtarlığı eskiden genelde yaş olarak büyük insanlar yapıyordu. Muhtarlık yapma düşüncem yoktu. Çevremdekiler bürokratik işlemleri bildiğimi ve muhtarlığı başarılı bir şekilde götürebileceğimi ifade edince 29 yaşında muhtarlığa aday oldum ve seçildim. O dönem Türkiye’nin en genç muhtarları arasında yer aldım. 28 yıldan beri de Yıldırım Mahallesi Muhtarlığı yapıyorum. 1994 yılında 10 aday arasında muhtar seçildim. 1999 seçimlerinde yine karşımda 10 aday vardı yine halkımız beni göreve layık gördü. İki dönem karşıma hiç aday çıkmadı. Son yapılan yerel seçimlerde ise iki rakip daha vardı. İnsanların o kadar güvenini almak demek üzerimizde çok ciddi yük binmesi demek. Halkımızın bana karşı güvenini boşa çıkarmamak için elimden geleni yapıyorum.

Yıldırım Mahallesi’nin adı nereden geliyor?
Yıldırım Mahallesi’nin çevresinde 1927 yılına kadar Rumlar yaşamış. Yakındaki Avas Köy (Atışalanı bölgesi) aslen bir Rum köyüydü. Rumların, Yıldırım Mahallesi içerisinde de çiftlikleri varmış. Rum halkının 1927 yılında mübadele ile Yunanistan’a göç etmesinin ardından bu yerlere Bulgaristan ve Makedonya’dan gelen göçmenler yerleştirilmiş. 1950 yılında Makedonya ve 1958 yılında Yugoslavya’nın Sancak bölgesinden göç eden Boşnaklar, Avas Köyü’nün yanı sıra Eski Edirne Asfaltı’nın yakınlarındaki arazilere yerleşmeye başlamış. 1965 yılından sonra Yugoslavya’dan gelenlerle mahallenin nüfusu gittikçe büyümüş. Yıldırım Mahallesi 1970 yılına kadar Eyüp ilçesinin Rami mahallesine bağlıydı. Mahallemizin adını Muhsin Yıldırım’dan almaktadır. Muhsin Yıldırım bugünkü Bosna Sokak’ta (eski adıyla Oğuz Sokak) köşk adıyla bilinen, Eski Edirne Asfaltı’na yakın bahçeli bir evde ara sıra oturmaktaydı. Kendisi o dönemlerde Edirne Ağır Ceza Hakimliği ve İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliği yapmaktaydı. O dönem tanınan önemli bir kişi olduğu için mahallemizin adının Yıldırım soyadından geldiği söylenmektedir.

Mahalleniz hakkında bilgiler verebilir misiniz? Kaç kişi yaşıyor, nüfus dağılımı vb. gibi?
Yıldırım Mahallesi’nin nüfusu 55 bin. Nüfusumuzun yarısı Rumeli Balkan göçmeni. Boşnak, Arnavut, Makedon ve Bulgaristan’dan göçeden insanlarımızın yanı sıra Trakya ve Karadeniz bölgelerinden gelen halkımız da mahallemizde yaşıyor. Yıldırım Mahallesi günümüzde halen mahalle kültürünün yaşatıldığı bir yer. İnsanların çoğu birbirini tanır ve bağları çok güçlüdür. Mahallemizden geçmişte ve günümüzde birçok iş insanı, sporcu, sanatçı ve siyasetçi yetişmiştir. O kadar çok insan var ki burada isimlerini zikretsek diğerlerine ayıp olur. Hepsi birbirinden değerli insanlardır ve Türkiye’de çok önemli yerlere gelmiş değerli kişilerdir.

Muhtarlığınız döneminde mahallenize yapılan hizmetlerden bahseder misiniz?
Mahalle muhtarı olarak asli görevlerimizi yıllardan beri sürdürüyoruz. 1994 yılından beri mahallemizde birçok değişiklik oldu. Mahallemiz büyüdü ve gelişti. Mahallemize yönelik benim de katkıda bulunduğum birçok hizmet oldu ki bunlar sayfalara sığmaz. Asli görevlerimizin dışında kan kampanyaları ve yardım kampanyaları düzenliyoruz. Sadece Ramazan aylarında değil yılın her döneminde ihtiyaç sahibi insanların yanında oluyoruz. Gerek mahallemizde gerekse başka bölgelerde yaşayan iş insanlarımızın da desteğiyle ihtiyaç sahiplerinin her zaman yanında oluyoruz. Mesela Almanya’da yaşayan bir hayırsever var. Her sene zekatını getirir ve çocuklarıyla birlikte dağıtır. Çocukları o insanların durumunu görsün ve hayattan ders alsınlar diye. Benim telefonum 24 saat açıktır. Gerektiği zaman Pazar günü bile muhtarlığı açıyorum. Mesela bir kişi kurban kesmiş ve ihtiyaç sahiplerine dağıtmak istiyor. Muhtarlığı açarım ve o kişilere dağıtırız. Beşiktaşlı Vida bile geçen yıl Hırvat olmasına rağmen 2 büyükbaş kurban kestirdi ve mahallemizde dağıtılmasını sağladı.
Mahallemizde birçok iş insanı oturduğu için eski binalarını yerinde dönüşüm ile yeniledi. Eski bina sayısı azaldı. Bu yüzden kentsel dönüşüm alanında bir sıkıntı görülmüyor.
Geçmişte en çok göç alan ‘Pişman Mahallesi’ denilen ve Adapark’a bakan bölgemiz eskiden bahçeli, küçük, şirin evlerdi. Birçoğu halen bu konumunu koruyor. Zaten Yıldırım Mahallesi’nin ilk göç alan yerlerinden birisi de o alandır. Pişman Mahallesi denilmesinin nedeni de vatan, ezan, müslümanlık için göç eden bir iki aile, elektrik, su ve diğer alanlarda sıkıntı çekince pişman olup Balkan ve Rumeli coğrafyasına geri dönünce bu bölge ‘Pişman Mahallesi’ olarak bilindi. Ancak günümüzde çok güzel bir bölgededir.

Size göre mahallenizin eksiklikleri, sorunları nelerdir?
En büyük sıkıntımız eski Daimi Halk Pazarı’nın bulunduğu alan. Yıldırım Mahallesi Muhtarlığı’nın arkasında bulunan yaklaşık 10 dönümlük alan boş ve atıl durumda bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sorumluluk alanında bulunan bu yer  konusunda yıllardır verdiğimiz mücadelede yol alınamadı. Bir kısmı şahıs malı olan bu alanı İBB’nin mutlaka kamulaştırması lazım. Geceleri bu alanda uyuşturucu ve alkol alan, fuhuş yapan, etrafı rahatsız eden insanlardan mahalle halkımız çok şikayetçi oldu. Yaklaşık 2 yıl önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,  eski Lupanark alanına geldiğinde buradaki sorunu ilettim ve bu alana gelmeye davet ettim. Başka bir zaman geleceğini söylemesine rağmen hala gelmedi. İBB’ye bu alanla ilgili dilekçe gönderdim cevap alamadım. Yine geçtiğimiz yıl CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı’nda mahalle muhtarlarıyla yaptığı toplantıda bu sorunu ifade ettim ve konuyla ilgili dilekçemi İBB’ye iletmesi yönünde kendisine takdim etti. Ancak yine maalesef bir yanıt gelmedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Bayrampaşa’daki mahalle muhtarlarıyla son yaptığı toplantıda bu sorunu dile getirdim. Kendisinin katkıları ile ertesi gün bu alana Bayrampaşa Kaymakamlığımız, Bayrampaşa Belediyemiz ve BEDAŞ’ın katkılarıyla elektrik direkleri dikildi ve ışıklandırıldı. Bayrampaşa Emniyet Müdürlüğü ekipleri de kamera sistemi takacak. Mahalle halkı bu alanın bir kısmına  Kültür Merkezi, yeşil alan ve altına da zemin altı otopark yapılmasını istiyor. İkinci bir sıkıntımız ise çarpık parklanma. Millet Caddesi çok daraldı. Eski Yıldırım Mahallesi Karakolu’nun bulunduğu cadde tek yön olduğu için trafik çok oluyor. Cevatpaşa’ya giderken ise çift yön oluyor. Ya tek yön yapsınlar ya da parklanmayı yasaklasınlar. Bu kez de vatandaş aracını park edecek yer arayacak. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Millet Caddesi’nin kaldırımlarını yeniledi ama asfalt yapmadığı için ­bazı bölümleri çok bozuk.
Tuna İlkokulu’nun yıkılarak yeniden yapılması gündemde. Okulun altına katlı otopark yapılırsa trafiği az da olsa rahatlatabilir.
2003 yılında Adapark diye bilinen Bayrampaşa Şehir Parkı yapıldı. İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan Adapark çok büyük ilgi çekiyor. Ancak buraya bir parantez açmam gerekirse, Adapark’a Yıldırım Mahallesi halkı çoğunlukla sabah ve akşam spor ve yürüyüş yapmak için gidiyor. Mahalle halkımız bana Adapark’ın park konumunda kalmasını, içerisine yeni kafe, restaurant vb. gibi yerler açılmamasını istiyorlar. Yeni açılan yerlerle birlikte parkın içinde yeşil alan sayısının azaldığından ve özellikle yaz aylarında gürültünün çok olmasından şikayet ediyorlar.
Birde Yıldırım Mahallesi’nden birçok sporcu yetiştiği için bir spor merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Halk ile, kaymakamlık, belediye ve diğer kurumlarla olan köprü görevinizi değerlendirir misiniz?
Yıldırım Mahallesi Muhtarlığı olarak tüm kurum, kuruluş ve yetkililerle uyum içinde görevimizi yapıyoruz. Bizlere desteğini esirgemeyen Bayrampaşa Kaymakamımız Dr. Soner Şenel’e ve Bayrampaşa Belediye Başkanımız Atila Aydıner’e başta olmak üzere, kaymakamlık birim müdürlerine, belediye başkan yardımcılarına, belediye birim müdürlerine ve kurum amirlerine ayrı ayrı teşekkür ederim. Herhangi bir sıkıntımız olduğunda çözümü noktasında Kaymakamımız olsun, Belediye Başkanımız olsun, tüm kurum ile kuruluşlarla istişarelerde bulunuyoruz ve çözüm noktasında bizlere çok yardımcı oluyorlar. 

Koronavirüs pandemisinde yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?
Pandemi döneminde çok çalıştık. Özellikle ihtiyaç sahibi insanların daima yanında olduk. Bu dönemde en çok çalışan muhtarlardan biri oldum. Hatta İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Daire Başkanı bile beni tebrik etti. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde halkın moralini yüksek tutmak için etkinlikler de yaptık. Mesela 23 Nisan’da binlerce bayrak dağıttık. Bu dönemde de koronavirüse yakalananları her zaman takip ediyoruz. Mahalle Denetim Ekipleri ile birlikte çalışıyoruz. Sorunları varsa çözmeye çalışıyoruz. İlçe Sağlık Müdürlüğü ile birlikte aşı kampanyaları düzenleyerek vatandaşların randevusuz aşı olmalarını sağladık. Vatandaşların koronavirüse karşı tedbirleri elden bırakmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Mütevazi olmayacağım, muhtarlığı iyi yaptığımı düşünüyorum. Yaklaşık 35 bin seçmenimiz bulunuyor. Seçimde kullanılan yaklaşık 28 bin oyun, 27 bin 500’ünü almışım. Benim tek işim muhtarlık. Bayrampaşa’daki muhtar arkadaşlarımı tenzih ederek söylüyorum ki onlar da görevlerini layıkıyla yapıyorlar. Ama Türkiye’de bazı muhtarlar görevlerini ikinci plana attıkları için bunu söylüyorum. Ben muhtarlığı ek iş değil tek iş olarak gördüm. Türkiye’de belki de en çok yardım dağıtan muhtarlık, Yıldırım Mahallesi Muhtarlığı’dır. Rekor sayıda maddi ve diğer yardımlar yapan muhtarlığız. Gerek mahallemizde bulunan gerekse buradan yetişip başka bölgelerde ikamet eden hayırsever iş insanlarımız Yıldırım Mahallesi halkını unutmuyor ve her zaman destekliyor. Burada ismini vermek istemediğim öylesine değerli iş insanları var ki bırakın başka ilçeleri başka ülkelerde otursalar dahi gerek zekatlarını gerekse diğer yardımlarını muhtarlığımız üzerinden ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırıyor. Mahallesindeki insanlara sahip çıktıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Son olarakta Paşavizyon Gazetesi ve şahsınıza, muhtarlar olarak bizlerin görüşlerini aldığı ve yer verdiği için teşekkür ediyorum.


RÖPORTAJ: CEMİL SAĞLAM

Tarih: 16 Şubat 2022 Çarşamba    Hit: 2348

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol