28 Mart 2024 Perşembe   

ZORUNLU BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI

 

MECLİS’te görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak, böylece vatandaşın MAĞDURİYETİ  önlenecek.
Bina tamamlama sigorta zorunlu olacak, müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce sigorta yaptıracak. Meclis’te görüşmelerine başlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, inşaatlarda sigortayı zorunlu hale getiriyor. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler için bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Eğer bu yasa zorunlu hale gelirse piyasada ki yapmacık müteahhitler de git gide azalacak..
Özellikle son dönemde bazı inşaat şirketlerinin iflas ederek, ardında yüzlerce mağdur bırakması üzerine harekete geçen kamu; çözümü, bina tamamlama sigortasını zorunlu yapmakta buldu. Bunun için de Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine, “Uygulamada yapı müteahhidinden kaynaklanan mağduriyetlerin önlenmesi bakımından riskli ve rezerv yapı alanlarında yürütülecek projelerin yapım işini üstlenecek yapı müteahhitlerinin sahip olmaları gereken asgari iş tecrübesi, teknik donanım ve mali durum Bakanlıkça belirlenecek ve yürütülecek projeler için yapım işini üstlenen yapı müteahhidinin yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptırması ve Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartların sağlanmasının zorunlu olacak” maddesi eklendi.
Meclis’teki tasarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, kentsel dönüşümde firmalara teknik ve mali kriterler getirildiğini belirterek, “Bu işi yapacak firmaların, bakanlığın belirleyeceği teknik kriterlere, teknik yeterlilik kriterlerine uymaları gerekiyor. Aynı zamanda bu işi yapabileceklerini gösterecek bir tamamlama sigortası veya bakanlığın belirleyeceği teminatları sağlaması gerekiyor” dedi.
Peki, yasa çıktıktan sonra uygulanacak ve zorunlu olacak bina tamamlama sigortası nedir? İşin aslı bina tamamlama sigortasının ilginç bir geçmişi var. İlk olarak 2012 yılında gündeme geldi ve o dönem, tıpkı bugün olduğu gibi büyük inşaat şirketlerinden biri iflas edip, binlerce kişi mağdur olunca; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı maketten konut alanların mağduriyetini sigortayla önleme kararı aldı ve sigortanın adını ‘bina tamamlama’ koydu. 2014 yılında, yeni Tüketici Kanunu ile birlikte bina tamamlama sigortası uygulamaya girdi, ancak bugüne kadar ne sigorta şirketleri bu sigortayı yapmak ne de inşaatçılar yaptırmak istedi. Şimdi, bina tamamlama sigortası yine gündemde ve Meclis’teki tasarıya göre de zorunlu tutulacak.
İFLASA KARŞI SİGORTA
Gelelim, sigortanın içeriğine. En basit haliyle; inşaat şirketi konut satışına başlamadan önce projesi için sigorta yaptıracak, inşaat süresi içinde şirket iflas eder, konutları sahiplerine teslim edemezse devreye sigortacı girecek, konut için o tarihe kadar ödenen tüm bedeli tüketiciye ödeyecek ya da sigorta şirketi, inşaatın tamamlanmasını sağlayacak ve tüketiciye konutu teslim edecek. Şunu da belirteyim, sigorta şirketi, her önüne geleni zorunlu sigortalayacak diye de bir kavram yok. Şirketler, sigorta yapacağı inşaat şirketinin mali yapısını, geçmiş tecrübelerini detaylı inceleyerek, poliçe düzenleyecek. İnşaat şirketini riskli görür, projeyi bitiremeyeceğine karar verirse sigorta yapmayacak ya da ek teminatlar isteyebilecek. Aynı şekilde inşaat süresi içinde şirket, sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmez, mali yapısını bozacak girişimde bulunursa sigorta şirketi sözleşmeyi sona erdirecek ve bunu da yetkili kurumlara bildirecek.
Açıkça söyleyeyim, eğer bina tamamlama sigortası tüm tarafların ortak mutabakatı ile uygulanabilirse, ‘inşaat şirketinin sahibi kaçtı, vatandaş tapusunu alamadı’ gibi durumlar biter ve konutzede dönemi kapanır. Ancak, Bakanlık ya da her kimse, ‘bu alanda sorun var, vatandaş mağdur oluyor, üzerimizdeki yükü sigortacılara atalım, bu işten sıyrılalım’ diye yaklaşırsa bina tamamlama sigortasından hiçbir iş çıkmaz.
VATANDAŞ NASIL YARARLANACAK?
İnşaat şirketleri, projeye başlamadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak.
Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek.
Sigortanın primleri inşaattaki konut sayısına, projenin süresine ve bedeline göre sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek.
Sigorta şirketleri proje için poliçe düzenleyip, sigorta teminatı belirleyecek.
İnşaat süresi içinde inşaat şirketi iflas ederse vatandaşın zararını sigorta karşılayacak.
İnşaat şirketi sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edemezse yine devreye sigorta girecek.
Sigorta şirketi, tüketicinin konut için ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faizi ile birlikte ödeyecek.
Sigorta şirketleri isterlerse sigortaladıkları inşaatı başka bir müteahhit ile anlaşıp tamamlanmasının sağlayabilecek…

Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma    Hit: 2407




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol