23 Nisan 2024 Salı   

YERLİ YAZILIM PARDUS...

 

MERHABA sevgili Paşavizyon okurları; 
Ülkemizin zor günler geçirdiği bu dönemlerde yerli ve milli üretimlere ne kadar ihtiyacımız olduğunu derinden hissediyoruz. Artık savaşlar silahlarla yapılmıyor ve silahlarla kazanılmıyor. Günümüzde ve gelecekte savaşlar dijital olarak yapılacaktır. Bu savaşı güçlü olan teknolojisi ileri olan ve yazılımcıları bilgili olan ülkeler kazanacak. Türkiye olarak iyi yazılımcılar yetiştirmek ve donanımsal teknolojiler üretmeye mecburuz ve üretmeliyiz bunun başka seçeneği veya şansı yok…
Pardus İşletim Sistemi Nedir ?
2003 yılında TÜBİTAK tarafından temelleri atılan Pardus, 2005 yılında ilk kararlı sürümü ile bireysel ve kurumsal bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere kullanıma sunuldu. Bir Linux işletim sistemi dağıtımı olan Pardus, 2011 yılındaki ikinci sürümüne kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan, kendine özgü projelerle geliştirildi. 2013 yılında yayınlanan yeni sürüm ile beraber Pisi Lunux tabanından Debian tabanına geçildi. Aynı yıl Kurumsal, Sunucu ve Fatih Projesi olmak üzere 3 ayrı sürüm olarak yayınlandı. Fatih Projesi ile birlikte okullarda kullanılacak akıllı tahtalara uyumluluk sağlanması amaçlandı.
Geçtiğimiz temmuz ayında ise Pardus 17.0 sürümüyle birlikte birçok yeniliği de beraberinde getiren yerli işletim sistemi, kişisel ve kurumsal kullanımın yanı sıra bazı kamu kuruluşlarının (TSK, Kamu Hastaneleri Birliği, Milli Savunma Bakanlığı vb.) kullanımına sunuldu.
Son olarak belirtmeliyiz ki, Pardus’un 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmuyor. Fakat TÜBİTAK tarafından "Pardus" isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK'tan bağımsız bir topluluğun geliştirdiği Pardus Topluluk Sürümü adında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanıyor.
Peki Pardus’un Özellikleri Nelerdir?
Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Pardus, aynı zamanda özgür yazılım lisanslı. Yani içindeki bütün programlar ve kendisi tamamen ücretsiz… İnternet üzerinden kolaylıkla indirilip kurulabilen sistem, bilgisayar için gerekli birçok programı da ek işlem gerektirmeden kendiliğinden kuruyor. Ofis programı, resim düzenleme, DVD-CD yakma programı, arşiv programı, indirme yöneticisi gibi birçok program sistem ile birlikte ücretsiz kuruluyor.
Pardus, geliştiriciler tarafından sürekli olarak yeni sürümlerle karşımıza çıkıyor ve kolaylıkla güncellenebiliyor. İstediği sistem gereksinimleri, sağladığı yüksek performansa göre oldukça düşük. Mevcut işletim sisteminin yanına ikinci bir işletim sistemi olarak da kurulabilen Pardus’ta ayrıca root şifresinden dolayı virüsler işlem yapamıyor.
Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri de bulunuyor. Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, ve ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcaları TÜBİTAK Pardus'un en üst düzey güvenlik sistemlerine sahip olabilmesi ve yeni özellikleri için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların tamamlanması ve hazır hale getirilip yaygınlaştırılması 2018'in ilk çeyreğine kadar sürecek. Lütfen elimizden geldiği kadar milli sistemlere destek olalım. Saygılarımla…

Tarih: 18 Eylül 2018 Salı    Hit: 1330




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol