24 Nisan 2024 Çarşamba   

TIP MESLEĞİ ADANMIŞLIKTIR

TIP MESLEĞİ ADANMIŞLIKTIR
 

O, HAYATINI ÖĞRENMEYE VE ÖĞRETMEYE ADAMIŞ ÖRNEK BİR İNSAN...

Bayrampaşa Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Melda  Yalçınkaya: Tıp mesleği adanmışlıktır


Bayrampaşa’da yetişen Dahiliye Uzmanı Doktor Melda Yalçınkaya, Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Başkalarına verimli bir şekilde yardım etmek, hastalıkların önlenmesine yönelik adımlar atmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek çok güzel bir duygu” dedi.

• Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar bir konuşmasında, "Nobel almak güzel bir şey. Fakat Mardin’in Savur ilçesinde doktorluk yapmak daha güzel bir şey" açıklamasını yaparak memleket özlemini dile getirmişti.
6 yıl boyunca tüm zorlukları aşarak Tıp Fakültesini bitiren doktorlar, Türkiye’nin 81 ilinde görev aldıkları sağlık kuruluşlarında hastalara şifa dağıtıyor.
İnsanın kendi doğup, büyüdüğü bir şehirde ya da ilçede doktorluk yapması elbette ki güzel bir duygu. Çok az sayıda insan bu şansa sahip olabiliyor. İşte bunlardan birisi de Bayrampaşa’da doğup büyüyen ve Bayrampaşalıların sevdiği genç doktorlardan Uz. Dr. Melda Yalçınkaya, yaklaşık 1.5 yıldan beri Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde hastalarına şifa dağıtıyor.
Paşavizyon Gazetesi olarak Dahiliye Uzmanı Doktor Melda Yalçınkaya ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncelikli olarak sizi tanıyabilirmiyiz?
1988 yılında Bayrampaşa’da doğdum. İstanbul Bilim Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Devlet Hastanesinde çalıştıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girdim ve İstanbul’daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlığımı tamamladım. 4 yıl orada çalıştıktan sonra uzmanlığı kazandım ve yaklaşık 1.5 yıldan beri Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde çalışıyorum. Evliyim, 1.5 yaşında çocuğumuz var. Eşimde benim gibi dahiliye doktoru. 

Doktorluğu seçmenizin nedenleri nelerdir?
Çocukluk hayalim doktor olmaktı. Üniversite sınavı zamanı hemen hemen tüm illerdeki Tıp Fakültelerini yazdım ama puanım tutmadı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Okurken 3. yılın sonunda stajım başladı. Tıp fakültesine giden arkadaşlarımla da görüşüyordum. 3. sınıfta hem finallere çalıştım hem de tekrar ÖSS sınavına hazırlandım. Ailemin de desteğiyle hayalim olan Tıp Fakültesini 3 yıl gecikmeli de olsa kazandım. Kimya mühendisliğini 3. sınıfta bıraktım ve tıp fakültesine geçtim. Başkalarına verimli bir şekilde yardım etmek, hastalıkların önlenmesine yönelik adımlar atmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek çok güzel bir duygu.

Dahiliye Uzmanı kaç yıl okur ve neler görür?
6 yıllık lisans eğitiminden sonra Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (TUS) girmek, Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü'nün puanını tutturmak, 4 yıl boyunca dahiliye alanında uzmanlık için asistanlık yapmak gerekir. Ben bunları gerçekleştirerek kendi ilçemde şu anda görev yapmak dolayı büyük mutluluk duyuyorum. 

İç Hastalıkları (Dahiliye) hastalıkları nelerdir?
Tüm uzmanlar 6 yıl standart eğitim alır. Sonra branş seçersiniz. Benim de tüm isteğim dahiliyeci olmaktı. Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları; pek çok hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp uzmanlığıdır. Dahiliye, vücudun iç organlarını etkileyen çok çeşitli koşulları kapsar. Kalp, akciğerler, karaciğer ve mide-bağırsak sistemi, böbrekler ve idrar yolu, beyin, omurga, sinirler, kaslar ve eklemler gibi. Diyabet, yüksek tansiyon, troid bozuklukları, göğüs hastalıkları, kansızlık, vitamin eksiklikleri ve bağlı hastalıklar gibi birçok hastalık konusunda halkımıza hizmet vermekteyiz.

Bir Bayrampaşalı olarak kendi ilçesinin devlet hastanesinde çalışmak nasıl bir duygu?
İnsanın kendi doğup, büyüdüğü bir ilçede görev yapması çok güzel bir duygu. Biz Pirlepe, Desovalıyız. Hastaların birçoğu tanıdık çıkıyor. Çocukluğumu bilenler dahi oluyor. Hatta bir keresinde hastamın adını Hürriyet İlköğretim Okulu’ndaki öğretmenime benzettim. Muayene ettikten sonra kendimi tanıttım. Kendisi de beni hatırladı. İkimiz için de çok duygusal bir an oldu. Bana ‘Sen küçükken doktor olmak istiyordun. Seni doktor olarak gördüğüm ve ideallini gerçekleştirmenden dolayı çok mutlu oldum’ demişti. Başhekimimiz Doç. Dr. Adnan Hut, tüm doktor arkadaşlarımız ve sağlık personeli arkadaşlarımızla aile gibi olduk. Koronavirüs salgını sırasında, doktorlar 'cephe savaşçıları' unvanını kazandılar. Bu vesileyle Covid-19’a karşı canla-başla çalışan tüm meslektaşlarımı kutluyor, aramızdan ayrılanlara da rahmet diliyorum.

Bayrampaşa geneline bakarsak en sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?
İlçemiz genelinde daha çok hipertansiyon ve diyabet hastalarıyla çok karşılıyoruz. Bir de kolestrol sorunu olan çok hastamız oluyor. Halk olarak hamur işlerine ve tatlılara meraklı olduğumuz için bunun sağlık yönünden bir yansıması da kaçınılmaz oluyor. 

İnsanları iyileştiriyor olabilmek nasıl bir duygu?
İnsanları sağlığına kavuşturmak çok güzel bir duygu. Tıp mesleği adanmışlıktır. Dahiliyeci olarak insanlarla bire bir ilişki kurmak, onları ailemizden biri olarak görmek ve sağlıklarına kavuşmaları için çalışmak tarif edilemez çok güzel bir duygu.

Doktor olmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Severek, insanların en değerli varlığına, canına hizmet etmek için çıktığınız yolun ilk adımıdır Tıp Fakülteleri. Eşim ve ben doktor olduğumuz halde hala evimizin bir odasını çalışma odası yaptık ve hayatımız boyunca tıptaki yeni gelişmeleri takip ederek bunları başarılı bir şekilde uygulamamız gerektiğinden sürekli araştırırız. Yani eğitimlerimiz hiç bitmez.

Dahiliye doktoru olarak insanlara sağlıklı bir yaşam için önerileriniz nelerdir?
Öncelikli olarak sağlıklı beslenmek çok önemli. Hazır yiyecekler, gazlı içecekler, alkol ve şekerli atıştırmalıklar gibi yanlış seçimler yorgunluğu tetikleyebilir ve diyabet, obezite ve kalp sorunları gibi fiziksel sorunlara yol açabilir. Yeterli vitamin ve minerallerin alınmasına dikkat edilmeli. Günümüzün en büyük sorunu strese karşı dikkat etmeliyiz. Bedeninizin dinlenebilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Uyuma ve uyanma saatleriniz düzenli olmalıdır. Egzersiz, kalp sağlığı, fiziksel dayanıklılık ve ruhsal sağlık açısından önemlidir. Her gün yapabileceğiniz 15 dakikalık egzersizler ve 1 saatlik yürüyüş bile sağlığınızı ve mutluluk düzeyinizi artırabilir.


RÖPORTAJ: CEMİL SAĞLAM

Tarih: 22 Haziran 2022 Çarşamba    Hit: 2655

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol