29 Mart 2024 Cuma   

SULTANGAZİ'DE DEPREM SİMÜLASYONU

SULTANGAZİ'DE DEPREM SİMÜLASYONU
 

AFAD Simülasyon Tırı, İstanbul’un ilçelerini dolaşarak deprem hakkında bilinçlendirmeye devam ediyor. Sultangazi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı'ndaki tırda, ilçe halkı deprem anında neler yapılması gerektiğini yaşayarak öğreniyor.
İstanbul, Manisa ve Elazığ... Son zamanlarda üst üste meydana gelen depremler ülkemizin aktif fay hatları üzerinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Peki toplum olarak depreme ne kadar hazırız? Deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini biliyor muyuz? AFAD, deprem bilincini oluşturmak ve olası bir deprem anında neler yapılması gerektiğini uygulamalı olarak göstermek için harekete geçti.
İstanbul'u ilçe ilçe dolaşarak deprem bilinçlendirme eğitimi veren AFAD Simülasyon Tırı, Sultangazi Belediyesi işbirliği ile 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı’na geldi.7.4 şiddetine kadar sallanan tırda AFAD Görevlileri tarafından deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması gerektiği ilçe halkına uygulamalı olarak anlatılıyor. İlçede okuyan öğrenciler de deprem eğitimine katılıyor.
AFAD görevlisi Asiye Ak, öncelikle herkesin deprem çantası hazırlaması gerektiğinin altını çiziyor. Deprem çantasında nelerin bulunması gerektiğini öğrencilere tek tek anlatan Ak, çantanın çıkışa yakın bir yerde durması gerektiğini söylüyor. Depreme evde yakalanma olasılığına karşı, yatak ve koltuk yanları gibi evdeki güvenli noktaların belirlenmesi hayati önem taşıyor.
Simülasyon tırında öğrencilerin okulda depreme yakalanmaları olasılığında yapılması gerekenler 6.5 şiddetindeki sarsıntıyla gösteriliyor. Görevliler öğrencileri, sarsıntı sona erene kadar sıranın yanında iki diz yerde olacak şekilde beklemek ve deprem bittiğinde sigorta ve vanaları kapatarak hızlıca okul bahçesine çıkılması yönünde uyarıyor.


BAŞKAN DURSUN DA DEPREM EĞİTİMİNE KATILDI
Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ve AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu da simülasyon tırında verilen eğitime katılarak öğrencileri yalnız bırakmadı. Başkan Dursun ve Yiğitoğlu, öğrencilerle aynı sırayı paylaşarak deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri dinledi. 6.7 şiddetindeki depremle sallanan simülasyon tırında AFAD görevlileri, deprem anında panik yapmadan izlenecek yolları gösterdi. Ev, işyeri ya da okulda depreme yakalanma olasılığında güvenli noktaların belirlenmesinin hayati önem taşıdığı bir kez daha belirtildi. Öğrencilere çök, kapan ve tutun tekniği öğretildi.

"Kentsel Dönüşüme Devam Ediyoruz"
Deprem farkındalığının hayat kurtardığını ifade eden Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, "Deprem sonrasında, anında ve öncesinde neler yapılması gerekir bunlarla ilgili farkındalık ortaya çıkarmak için AFAD ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Önce Sultangazi'de yaşayan ve okuyan öğrencilerimizi buraya taşıyoruz. Çünkü onların daha çabuk bu süreci öğrenmeleri ve depreme karşı neler yapmaları gerektiğini bilmeleri lazım. Olası bir deprem durumunda hasarı en aza indirmek için kentsel dönüşüme de önem veriyoruz. Evlerimizi depreme karşı güçlendirmek büyük önem taşıyor. Belirli bölgelerde sitelerde özel çalışmalarımız mevcut, bunlar bizim yapmamız gerekenler. Farkındalığı oluşturmak bilgilendirmeyi yapmak Sultangazi'de, İstanbul'da, Türkiye'de yaşayan insanları bu bilinçle donatmak bizlerin üzerine düşen sorumluluklardan biridir" dedi.

Sultangazi Belediyesi Deprem Eğitim Parkı
Deprem farkındalığı oluşturma çalışmaları bununla sınırlı kalmıyor.  Sultangazi Belediyesi Deprem Eğitim Parkı'nda doğal afetler hakkında çocukları bilinçlendirmeye yıl boyu devam ediyor.
Park içerisinde yer alan özel simülatörle uygulamalı olarak öğrencilere deprem ile ilgili hayati önem taşıyan bilgiler aktarılıyor. Sultangazi Belediyesi personeli, olası bir deprem durumunda acil durumlara hazırlıklı olmak, müdahaleyi öğrenmek ve yardım etmek amacıyla AFAD eğitimlerine katılarak hayat kurtarmayı öğreniyor. Eğitime katılan 112 kişiden 22 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturuldu. Olası bir afet durumunda arama çalışmalarına katılacak ekibe konuşlanma, müdahale teknikleri, kurtarmada kullanılan ip ve düğüm çeşitleri gibi eğitimler verildi. 
Sultangazi Belediyesi, vatandaşların  gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle deprem eğitimini bir hafta daha uzatarak, simülasyon tırının mahalle mahalle dolaşması sağlanacak. Böylece uygulamalı eğitim sayesinde depremle ilgili bilgiler daha çok kişiye ulaşabilecek.

 

 


Tarih: 13 Şubat 2020 Perşembe    Hit: 3801

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol